czekoladą Przepis na pączki angielskie Chruściki, czyli faworki Faworki vel chruściki Pączki domowe z powidłami Serowe pączki nadziewane frużeliną Churros pomarańczowe Mini pączki pomarańczowe Pączki z konfiturą z czereśni Pączki z konfiturą z róży Gniazdka pomarańczowe Eklerki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSerowo-waniliowe bułeczki / oponki maślane, które są świetnym pieczywem na kolację lub śniadanie. Te bułeczki przygotowałam przez czysty przypadek, zaplanowałam sobie, że przerobię mój przepis na serowe pączki z frużeliną. W planie miałam przygotować serowe oponki, ale pieczone w piekarniku, miałam już nawet zabrać się za przygotowanie lukru aby je ozdobić, jednak skosztowałam tej małej bułeczki/ resztki z wycinania oponek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaprawdę sporo. Nie miałam wyboru, chcąc nie chcąc musiało powstać ciasto z galaretką. Na całe szczęście kolejne zaliczone do ulubionych. Jest przepyszne. Lekki biszkopt. Drylowane wiśnie w galaretce, niczym frużelina. Lekki śmietankowy krem. Pięknie wyglądające, zdobiące ciasto niczym przysłowiowa wisienka na torcie roladki z kawałkami jabłka… Poezja. Lekkie ciasto, wspaniały smak… dla małych i dużych. Bardzo Wam polecam
Made By Mom And Sonkombinowałam. Według mnie konfitura z aronii i jabłek jest PYSZNA! Oprócz aronii do słoików zapakowałam inne owoce: jabłka- Mus jabłkowy na zimę , wiśnie- Kompot z wiśni na zimę , Frużelina wiśniowa Składniki na 5 słoiczków: 1 kg dojrzałych owoców aronii 1/2 kg cukru 1/2 l wody 1/2 kg lekko papierówek sok z połowy cytryny Przygotowanie: Aronię zbieram z ogonkami, myję
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Gofry pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje.
Marta GotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Rewelacyjne babeczki: miękkie i wilgotne z nutką cytrynową i dodatkiem maku. Na wierzchu udekorowane przepysznym kremem na bazie frużeliny porzeczkowej i mascarpone. Polecam bardzo Post Cytrynowe babeczki z makiem i kremem porzeczkowym pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujekremu to spotykałam się z proporcjami 1:1 czyli 200 ml kremówki i 200 g czekolady ale to musi być słodki ulepek, nie dla mnie. Dżem malinowy możemy zastąpić frużeliną malinową klik . Składniki: Ciasto kruche 1,5 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki krupczatki 200 g zimnego masła 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Krem
Ala piecze i gotujewiśnie *użyłam poniższych wiśni http://www.informatorspozywczy.pl/wisnie-w-sosie-wlasnym---smakowite-dary-sadu,419,technologie,artykul.html Na te wiśnie trafiłam w sklepie przypadkiem i okazały się naprawdę idealne do tego tortu. Sos ma idealną konsystencję. Przypomina frużelinę, ale jest intensywniejszy w smaku. Można oczywiście przygotować wiśnie samemu. Ja zawsze używałam wiśni mrożonych. Podgrzewałam je w rondelku, aż puszczały sok, następnie dodawałam cukier i zagęszczałam powstały sos mąką
Mania Gotowaniakompot przypominający smaki lata ląduje na stole. U mnie wiśnie oczywiście wiśnie muszą być z pestkami, tak się je robiło u mnie w domu, wiśnie drylowało się jedynie do frużeliny lub konfitury. Nie lubię słodkich kompotów, musi być lekko kwaskowy, niezbyt słodki i bardzo zimny. Taki niepowtarzalny smak kompotu pamiętam z dzieciństwa. Kiedyś obiady nie mogły się obejść bez kompotu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięAromatyczna, z nutą wanilii i cytryny - skoncentrowany smak lata, przechowywany w słoiczku na zimę! Do zrobienia frużeliny natchnęła mnie Marzenka z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi . Z racji iż staram się ograniczać wykorzystanie cukru w mojej kuchni - wypracowałam zmodyfikowaną recepturę niskosłodzoną . Zestawiłam dodatkowo słodki smak truskawek z kwaskowatą skórką cytryny . Nie mogłam się też powstrzymać przed dodaniem mojej ukochanej(...)wanilii . Już mi się oczy śmieją na myśl o cudownie aromatycznej i pachnącej wanilią frużelinie, którą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny
Grunt to przepis!Moich wypieków i wypatrzyłam czekoladowy torcik z owocami, którym już od dawna byłam zauroczona. I tak oto powstała wariacja na temat tamtego tortu, z małymi modyfikacjami. Delikatny czekoladowy biszkopt, frużelina z sezonowych owoców, obowiązkowo truskawki, czereśnie, jagody, maliny lub nieco kwaśniejsze porzeczki, agrest czy wiśnie. Krem ze śmietany i mascarpone i kolejna porcja owoców. Tort marzenie! Lekki, słodki, ale przełamany
Pora coś zjeśćjagodami Deser z kaszki z owocami jagodowymi Pianka z owocami Koktajl jogurtowy z jagodami Koktajl jagodowo-bananowy z melisą Dżem jagodowo-jabłkowy Frużelina sado-laso Pomysł na borówki amerykańskie Tartaletki z borówkami i kremem waniliowym Tarta z budyniem i borówkami Tarta kokosowa z owocami
Smaczna Pyzadelikatne i trzeba uważać żeby nie przytłoczyły ich inne składniki. Owoce leśne, nawet jeśli zbierzemy ich niedużo, można dodać do innych, takich z sadu, i przygotować pachnący dżem albo frużelinę . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaniż 30%, a w tym wypadku ma to ogromne znaczenie) 2 świeże jaja ze sprawdzonego źródła (najlepiej dość duże) 6 łyżek cukru 4 łyżki mleka szczyptę soli konfiturę lub frużelinę wiśniową (200-250 g powinno wystarczyć) Czekoladę wraz z mlekiem rozpuszczamy w kąpieli wodnej (lub w rondelku na małym ogniu, uważając przy tym, by jej nie przypalić) i odstawiamy
Ratunku obiadjesienne i zimowe dni. Idealna do kanapek na śniadanko, kolację ale również do przygotowania np.frużeliny do ciast (tak było właśnie w moim przypadku, potrzebowałam pilnie konfitury by przygotować frużelinę do serniczka z truskawkami- będzie o nim w w jednym z następnych postów...;-) ) A skoro sezon na truskawki w pełni, to błyskawicznie powstała pyszna konfiturka. Rewelacyjna w smaku, jej zapach
Smaczne Zdrowe