wymarzone prezenty mikołajowe, ja dostałam inny prezent!A mianowicie : zaproszenie na czekoladowe warsztaty do Krakowskiej Manufaktury Czekolady.Moim Mikołajem była firma Paclan, która to nagrodziła mój Tort czekoladowy ganache z frużeliną z czarnej porzeczki, w organizowanym przez siebie konkursie.Przez południem popędziłam na ul. Szewską jak na skrzydłach!Zapach z Manufaktury unosi się na całej ulicy i jest to miejsce zaczarowane
Ostra na Słodkojuż wielokrotnie powtarzałam najlepsze pomysły przychodzą mi do głowy zupełnie spontanicznie!Albo nocą ;)Tak właśnie było z ostatnio przygotowanym Tortem czekolaowym z frużeliną i ganache, dzięki któremu udało mi się dostać na super czekoladowe warsztaty.Tym razem pomysł znów przyszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie- leżąc w łóżku z grypskiem, wysoką gorączką i wyglądając jak zombie na halloween
Ostra na Słodkopszennej1 kostka margaryny, 25 dag 4 żółtka2 łyżeczki proszku do pieczeniaBeza:4 białka 1/2 szklanki cukru kryształu2 łyżki mąki ziemniaczanejDodatkowo:słoik dżemu lub konfitury, u mnie frużelina truskawkowa, ale może być wiśnia lub brzoskwinia garść orzechów włoskich od www.Skworcu.com.plMasa budyniowa:1/2 litra mleka1/2 szklanka cukru kryształucukier waniliowy2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej20 dag masła 1. Składniki
Apetyczna babeczkagodziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat ShrimpsDobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i wykładamy na szczycie wystudzonej bezy. Na wierzchu układamy figi pokrojone w ćwiartki - można je zastąpić także innymi świeżymi owocami, frużeliną lub wiórkami czekolady. Bezę najlepiej podawać na świeżo, kolejnego dnia nie jest już tak smaczna - to dobre usprawiedliwienie dla tych wszystkich, którzy mają permanentną ochotę na kolejny kawałek ciasta
sama złodyczPyszne, chrupiące gofry. Lepsze niż te z nadmorskiej budki ! ;-) Poniżej propozycja podania gofrów z frużeliną czereśniową i bitą śmietaną. Składniki Mąka pszenna tortowa 2 szklanki o pojemności 250ml (ok. 350g mąki) Cukier pół szklanki Jajka 2 sztuki Sól szczypta Mleko 2 szklanki (lub jak ktoś woli ‚lżejszą wersję, to można użyć 1 szklankę mleka […] The post Gofry chrupiące appeared
Kulinarne Przebojezawsze w domu. Przepis na te bułeczki jest ekspresowy. 25 minut roboty włącznie z przygotowaniem i z pieczeniem, gotowe. Tym razem jedliśmy je na słodko z masłem i frużeliną jagodową . Następnym razem dodam do środka suszone pomidory i będą wytrawne bułeczki. A Scones to małe , okrągłe bułeczki śniadaniowe, z dodatkami lub bez dodatków, które zazwyczaj smaruje się masłem. Można(...)lukrować, lub dodawać do środka suszone owoce albo inne dodatki. Mini bułęczki a’la Scones z masłem i frużeliną jagodową, z tego przepisu wychodzi 20 bułeczek, które mieszczą się na 1 blaszce. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej + do podsypania 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 5 łyżek masła 2 jajka 150ml
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasę w tortownicy. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin. Masy stężeją. NA BITĄ ŚMIETANĘ: - 3 łyżki borówek - 300 ml śmietany 36% tłuszczu mocno schłodzonej - 1 szt. śmietan-fix - frużelina porzeczkowa (5 łyżek czarnych porzeczek zmiksuj blenderem, przelej do rondelka, dodaj łyżkę cukru, i jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, zagotuj, wystudź) Śmietanę ubij na sztywno dodaj śmietan-fix. Wyłóż na torcik(...)Polej frużeliną porzeczkową i posyp borówkami. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe! KTO MA OCHOTĘ? ;-) ZAPRASZAM! BUZZZIAKI! SMACZNEGO! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIFrużelina malinowa...pyszny dodatek do gofrów i nie tylko...pomysł podpatrzyłam u Dorotki .. 500 g owoców leśnych (mogą być dowolne owoce) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości gorącej wody 3/4 szklanki cukru (zależy od owoców) 2 łyżki soku z cytryny 2 płaskie łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozrobionej w dwóch łyżkach wody Owoce (mogą być zamrożone) wymieszać z cukrem, podgrzewać(...)powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw je zmiksować z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu (coś pomiędzy kisielem a galaretką), nie być gęsta jak galaretka, ale lejąca
Moje domowe kucharzenieprosty i szybki deserek..Wystarczy jogurt owocowy lub naturalny - w razie potrzeby dosłodzony cukrem..kilka herbatników..jakiś dżem , konfitura..itp..u mnie wyszła mieszanka różnych smaków.. dżem brzoskwiniowy ... frużelina malinowa .. konfitura truskawkowa z cynamonem.. jogurt naturalny [ cukier do smaku] dżem, frużelina lub konfitura herbatniki Ciastka pokruszyć.Układać w pucharkach na przemian z jogurtem i dżemem, konfiturą
Moje domowe kucharzenietymi z zalewy - jagody ze śmietaną i cukrem - Jagody całe z mieszane ze zmiażdżonymi i cukrem - jagody zmiażdżone i zmieszane z kwaśną śmietaną i cukrem - jagody w formie frużeliny (polecam - zwięźle i nic się nie rozlewa) Przepis na frużelinę jagodową: - 0,5 l jagód - 1/3 szklanki cukru - 3 łyżki wody - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Jagody zasypujemy
Słodka sielankaGofry jadamy przeważnie w lecie, gdy jesteśmy na jakimś letnim wypadzie nad morzem. Gofry z bitą śmietaną i owocami lub owocową frużeliną, jakoś mi się zawsze z morzem kojarzą.Do tej pory w domu ich nie robiłam mimo, że mam w czym je przygotować. Gofrownicę mam na wyposażeniu jednego ze sprzętów AGD, to takie urządzenie 3 w 1, które(...)smaczne, dały nam namiastkę nadmorskich wspomnień ze spacerów z gofrem w dłoni. Nie lubię bardzo słodkich gofrów, więc posypałam gofry delikatnie cukrem pudrem, nie mogłam już znaleźć w szafce frużeliny jagodowej , więc posypałam gofry jagodami, które jeszcze są w zamrażalniku. Gofry jogurtowe z cukrem pudrem i jagodami 1 szklanka jogurtu greckiego 1/3 szklanki zimnej wody 1 płaska łyżka cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLato w lesie to obfitość leśnych owoców. Są zupełnie inne niż te hodowlane. Mniejsze, ale za to dużo bardziej pachnące i intensywne w smaku. Będąc na
Smaczna PyzaWszyscy lubimy ptysie, prawda? Ja także! Jedząc takiego ptysia, czuję się jak małe dziecko i mam wiele pozytywnych wspomnień z dzieciństwa. N igdy nie lubiłam w
Ana Mari's worldWszyscy lubimy ptysie, prawda? Ja także! Jedząc takiego ptysia, czuję się jak małe dziecko i mam wiele pozytywnych wspomnień z dzieciństwa. N igdy nie lubiłam w
Ana Mari's world