stopniach C a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni C i pieczemy jeszcze przez 1h i 40 minut. Studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Tniemy po całkowitym wystudzeniu. Dekorujemy frużeliną jagodową (przepis już wkrótce
Pyry na Gazmąki pszennej 300g borówek 100g masy marcepanowej 125g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 30 lub 36% szczypta soli frużelina jagodowa (opcjonalnie) Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Borówki delikatnie przemyj wodą, wyrzuć listki i łodyżki. Marcepan rozetrzyj drewnianą kulą lub zetrzyj na tarce. Masło zmiksuj
Mania WypiekaniaBrzoskwinie w syropie Galaretka z czarnej porzeczki na surowo Frużelina wiśniowa Tradycyjna konfitura wiśniowa Mus mirabelkowy Mus jabłkowo-cytrynowy Mus malinowy Mus śliwkowy z rumem Marmolada z jabłek i mirabelek Marmolada dyniowo-jabłkowa Dżem z czarnej porzeczki Dżem truskawkowy z mango Dżem mirabelkowy z miętą Dżem morelowy Kompot z mirabelek Czekośliwka Gruszki w aromatycznej marynacie Gruszki w pomarańczowym syropie Cynamonowe
Wiem co jemKarolina ♥ I mamy w końcu wspólne zdjęcie! Bo na wcześniej wspomnianym koncercie spotkanie nie zostało uwiecznione... :c Ja i mój naleśnik! :D Orkiszowy z serem z wanilią, wiśniami (frużeliną wiśniową?), czekoladą i cukrem pudrem. Pycha pycha pycha! ♥ Nie ważne jak, ważne z kim, haha
breakfast of dreamsPRZETWORY Z OWOCÓW Dżemy, konfitury Dżem brzoskwiniowy Dżem czereśniowy Dżem wiśniowy Dżem truskawkowy I Dżem truskawkowy II Dżem morelowy Dżem dyniowo-jabłkowy Dżem z truskawek i jagód Dżem mirabelkowy Frużelina truskawkowa Galaretka (dżem) z czarnej porzeczki Galaretka z czerwonej porzeczki Jabłka do szarlotki na zimę Konfitura wiśniowa Konfitura z mandarynek Powidła śliwkowe Prażone jabłka Kompoty Kompot agrestowy Kompot wiśniowy
Kuchnia domowa Animinut. Ostudzić, schłodzić w lodówce około 2 godzin Przykładając talerz do dna formy, odwrócić ciasto "do góry nogami"...Przepis jest na formę około 2-litrową.U mnie polane frużelina jagodową
w mojej kuchnispodzie z niesamowicie owocowym akcentem. Dzięki pominięciu żółtek, sernik wyszedł biały, dzięki czemu dodatkowo zyskuje na uroku. A smak. Oj smak jest idealny! Polecam i zapraszam na sernik z frużeliną truskawkową! Składniki na kruchy spód: 2 żółtka 50 g cukru 200 g mąki 100 g masła łyżeczka cukru z ziarenkami wanilii Masa serowa: 800 g serka naturalnego szklanka śmietany
Słodkie Przyjemnościserek nakładać po 1-2 łyżki konfitury żurawinowej, przyozdobić świeżym listkiem bazylii Podawać na ciepło, natychmiast po zdjęciu z grilla. Uwaga: Konfiturę żurawinową można zastąpić inną kwaskową konfiturą, bądź frużeliną: np. z malin, porzeczek czy wiśni Smacznego
KreatywnePinyjednej pomarańczy 1,5 łyżeczki esencji migdałowej 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki orzechów włoskich Dodatkowo: masło i bułka tarta (do przygotowania formy), cukier puder (do posypania), kilkanaście wiśni z frużeliny lub z konfitury wiśniowej Mak zalać wrzącą wodą. Wylać na sitko i zostawić do ostygnięcia. Następnie zemleć dwukrotnie w maszynce z drobnym sitkiem. Masło rozpuścić. Dodać do niego zmielony
Bulliomusimy dolać. Nasz sernik tak pieczony nie powinien urosnąć za bardzo ani opaść. Będzie kremowy, aksamitny - po prostu idealny. Gdy ostygnie można nałożyć na niego dowolny dżem, konfitury czy frużelinę - ja użyłam domowej żurawiny ze słoiczka (oczywiście niesłodzonej ;) i żeby nie było za kwaśno to zrobiłam polewę z białej czekolady (na zdjęciu już bardzo stężała). Serdecznie zapraszam do eksperymentowania
Jedzeniomaniasucha. Zwykle wolę ciasta cięższe i bardziej wilgotne, muszę jednak przyznać, że ta baba ma bardzo ciekawy smak i znika błyskawicznie. A jeśli podać do niej wiśnie lub frużelinę albo dobrą, domową konfiturę i aromatyczną herbatę, to już naprawdę nie można się jej oprzeć! Kolorowa babka zwana tulipanem przepis na dużą keksówkę (ok. 28/30 na 10 cm) Należy przygotować
Ratunku obiadpatelni. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Propozycja podania: z dodatkiem frużeliny z jagód (podobny wyrób, tylko że z truskawek TU ) . Jeśli ktoś miałby ochotę na alternatywną wersję placków serowych, zapraszam na placuszki z twarogiem [do znalezienia
Grunt to przepis!śpiewa Mrozu :) Kiedyś klasyczne koszyczki białe robiłam ze strony Moje Wypieki , te zmodyfikowałam w smaku :) A tu moja poprzednia wersja Gniazdka bezowe z bitą śmietaną i frużeliną wiśniową :) Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. Składniki na 12 koszyczków bezowych wielkości dłoni
Blondynka Gotujeniecierpliwością czekałam kiedy to na straganie będzie można kupić rabarbar. No i stało się, rabarbar zakupiony. Strasznie byłam ciekawa jak smakuje frużelina z rabarbaru i powiem Wam, że jest obłędna, mogłabym ją jeść łyżkami. Jest idealnym dodatkiem praktycznie do wszystkiego a jutro spróbuję zrobić z nią ciasto drożdżowe. 0,5 kg rabarbaru 3/4 szklanki cukru 1/2 cytryny
Jadło i czytadło