Chutney z czerwonych porzeczek
Chutney z czerwonych porzeczek
Chutney, czatnej- to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru utłuczonego z cynamonem.
Chutnej sporządza się z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp. Ch... czytaj dalej...
Czytaj dalej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Autor
JStraga
Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci
Proponowane wyszukiwania
Popularne słowa kluczowe
porzeczki, czerwona porzeczka, sosy, cynamon, cebula, cytryna, cukier, świąteczne, por , wegetarianskiego, świąteczne przepisy, sylwester, warzywa, imbir, boże narodzenie, konfitura, słodkie, dodatki do mięs, marynaty, przetwory, jabłka, czosnek, frużelina, wegetariańska, bułki, porem, sos mięsny, pyszne sosy
Inne przepisy z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dodaj komentarz
Zapoznaj się z informacją o plikach cookie
KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.
Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?
Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.
AkceptujęNie, dziękuję