Chutney z czerwonych porzeczek

Chutney z czerwonych porzeczek

Chutney z czerwonych porzeczek

Chutney, czatnej-  to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą  gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru utłuczonego z cynamonem. Chutnej sporządza się z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp.  Ch... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Autor

JStragaJStraga

Blog kulinarny z przepisami i autorskimi zdjęciami, czyli najsmaczniejsze miejsce w sieci

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

porzeczki, czerwona porzeczka, sosy, cynamon, cebula, cytryna, cukier, świąteczne, por , wegetarianskiego, świąteczne przepisy, sylwester, warzywa, imbir, boże narodzenie, konfitura, słodkie, dodatki do mięs, marynaty, przetwory, jabłka, czosnek, frużelina, wegetariańska, bułki, porem, sos mięsny, pyszne sosy

Inne przepisy z Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.