frużelina - 703 przepisów (strona:35/47)

Frużelina jabłkowa z cynamonem 1374

Wspaniały dodatek  do jesiennych i zimowych deserów :) Idealnie pasuje do słodkich dań na ciepło takich jak naleśniki czy omlety. Frużelina jest także bardzo prosta w wykonaniu, pięknie pachnie cynamonem oraz przyprawami korzennymi :) Składniki: 2 duże jabłka 5 łyżek ciepłej wody 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika

Chocolate Muffin Blog
Domowa frużelina truskawkowa 141

Najlepsza do domowych gofrów, naleśników czy też innych deserów. Sprawdzi się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych - truskawki idealnie się z nimi komponują! Do zrobienia domowej frużeliny warto użyć zapasów mrożonych owoców :) Składniki: 2 szklanki mrożonych truskawek 2 łyżki ciepłej wody 3 łyżki cukru waniliowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody Truskawki zasypać cukrem i zalać ciepłą

Chocolate Muffin Blog
Placki z serkiem ricotta 143

Kolejne już placki, tym razem na bazie delikatnego serka ricotta. Są bardzo lekkie i puszyste jak chmurka. Obłędnie smakują z dżemem lub frużeliną. Przepis Nigelli Lawson z książki „Lato w kuchni przez okrągły rok”. Składniki: 250 g serka ricotta 125 ml mleka 2 duże jajka 100 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek

MyCookBook.pl
FRUŻELINA TRUSKAWKOWA 118

Kiedyś taką frużelinę owocową kupowałam w sklepie ,w tym roku postanowiłam zrobić ją do słoiczków sama.Świetna jest do ciast,na leśników,babeczek i innych smakołyków.Bardzo łatwy przepis do zrobienia. 1 Kg.truskawek 4 łyżki soku z cytryny 1 szkl.cukru 2płaskie łyżki mąki ziemniaczane 1 płaska łyżka żelatyny *************************************** Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody,odstawić do na pęcznienia.Truskawki myjemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 180

occie, ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło

Pause Gotowanie!
Pomarańczowy sernik dyniowy. 200

formie, a następnie chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny (najlepiej całą noc).      Przed podaniem oprószamy  pudrem pomarańczowym , lub dekorujemy lukrem, polewą albo frużeliną z pomarańczy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
babeczki melbowe z frużeliną 125

serową konsystencję. Jej bazą jest serek wytworzony z gotowania śmietany i jajek na mleku a następnie utarty z masłem.  Dobrze komponuje się z owocami lub ich przetworami np. frużeliną. Babeczki przed nałożeniem kremu  wysmarowałam najpierw rozpuszczoną czekoladą. Nie tylko po to aby dodać im smaku ale głównie po to, aby ciasto nie odmiękło od masy. Ten sposób zawsze

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
gofry (przepis II) 140

oczywiście jada się je z jagodami i takie też są najlepsze ale niestety na nie jeszcze musimy trochę poczekać. Poza sezonem jadamy je z bitą śmietaną i frużeliną lub dżemem, albo innymi owocami. Gofry z tego przepisu są bardzo chrupiące a w środku delikatne. Na pewno zasmakują każdemu, w końcu to ponadczasowy deser dla małych i dużych łasuchów

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Racuchy z twarogiem 147

następnie pozostałą pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Racuszki smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.  Usmażone racuchy można posypać cukrem pudrem lub tak jak ja podać z frużeliną jagodową

Amatorka kuchenna
Racuchy drożdżowe z jabłkiem 11057

olejem. Nakładać po łyżce ciasta, łyżką uformować placuszek. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem, same lub z dżemem czy frużeliną

Monia miesza i gotuje
Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy 135

cena za kilogram była naprawdę niska – odpowiednio 1,8 zł i 2 zł za kilogram. Obkupiłam się nieźle, ale w transporcie musiał pomóc mi Mąż. Z brzoskwiń powstała frużelina, a większość pomidorów zasuszyłam i zalałam oliwą. Pozostało pytanie Czytaj dalej... Artykuł Chutney pomidorowo-brzoskwiniowy pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Naleśniki jęczmienne z oliwkowo-pomidorowym serkiem z nerkowców 196

mąki, którą rzadko widać w zwykłych sklepach, a szkoda bo jest bardzo smaczna - mąka jęczmienna. Naleśniki są bardzo delikatne i elastyczne. Jadłam zarówno na słodko z wiśniową frużeliną i na ostro z serkiem z nerkowców i jarmurzem. Mniam :)  Składniki: 2 jajka 300 ml mleka 200 g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 10 ml oliwy Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać Smażyć cienkie

pyszne zdrowości
Smak wakacji. Pokusa owczarka pohalańskiego. Gofry 166

Nadrabiam kolory, smaki, zapachy i dźwięki po dwóch miesiącach lata w mieście. Smak wakacji.Gofry. Posypane cukrem pudrem. Z bitą śmietaną.Owocową frużeliną. Czekoladą...i czymkolwiek co tylko chcesz. Na rozchmurzenie nieba. Otarcie łez pierwszoklasisty. Studencką rozpustę środka wakacji ( odstresowanie w sesji poprawkowej). I wodzenie na pokuszenie dla psa. *przepis Siaśki na 6-8 gofrów*  Składniki: 1banan 2jajka 4łyżki płatków

Fiolka w kuchni
Konfitura z brzoskwiń 242

czasu do czasu lubię zjeść kanapkę lub naleśnik z dobrą konfiturą. Do tej pory zachwycałam się frużeliną wiśniową , którą pochłaniam słoiczek po słoiczku z mojej spiżarni ;) Kilka słoiczków rozdałam, więc miejsce w spiżarce się zrobiło ;) Gdy na rynku zobaczyłam te aromatyczne i pyszne brzoskwinie wzięłam ich 1,5 kg na chociaż 3 słoiczki konfitury- choć już został tylko 1 :) Już

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania