Składniki: 1kg kg wiśni 1 szkl.cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łużki zimnej wody sok z 1 cytryny Wykonanie Wydrylowane wiśnie przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, delikatnie mieszamy i odstawiamy je na 2 godziny aby puściły sok a następnie wstawiamy je na ogień i doprowadzamy do wrzenia. Owoce gotujemy około 2-3 minuty, po czym powoli dodajemy do nich sok z cytryny i mąkę rozmieszaną z wodą i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gdy owoce zgęstnieją, zdejmujemy je z ognia. Gorącą fr... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..