zalewa: 1 szklanka octu 10%, 5 szklanek wody, 3/4 szklanki cukru, 2 łyżki soli- zagotować pod przykryciem i wystudzić (porcja na 3 duże słoiki takie po 900 lub 1000ml). Do każdego słoika po 1-2 ząbki czosnku, po 2 liście laurowe, po 4-5 ziaren ziela angielskiego, 7-8 ziaren czarnego pieprzu, po 1/4 łyżeczki gorczycy, po kawałku chrzanu i koper. po zakreceniu sloika pozostawiam je na kilka godzin -10-12 h,az zalewa zrobi swoje i ogorki zmienia kolor z zielonego na jasniejszy ,dopiero gotuje .z 5,... czytaj dalej...
Jestem kobietą , której życie co dzień zaczyna się od nowa.. Matką, miłośniczką antyków przedmiotów z duszą i muzyki ... . .. Kolekcjonuję wspomnienia. . Jeszcze wierzę w drugiego człowieka... Gotuję i kocham gotowanie, choć nie znaczy to, że ciągle siedzę w kuchni.
Preferuję kuchnię nieskomplikowaną, w pełni korzystającą z doświadczeń poprzednich pokoleń, ale otwartą na nowości. Jestem przeciwnikiem ścisłego trzymania się wytycznych w przepisach, kocham eksperymenty w dodawaniu do potraw swoich "trzech groszy" - to nic, że nieraz wyjdzie coś nie tak - następnym razem będzie lepiej Uwielbiam to, co związane jest z dobrym jedzeniem - kulinarne zakupy i podróże..