uzyskania sosu czekoladowego. Schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin. Schłodzony krem zmiksować do uzyskania kremu - powinien podwoić objętość. Ponad to będziecie potrzebowali 300 g owoców leśnych (można użyć frużeliny, albo dżemu owocowego) Do nasączenia tortu użyłam 2/3 szklanki zaparzonej mocnej kawy, ostudzonej i posłodzonej do smaku. 1/3 szklanki mocnego alkoholu ;) Polewa czekoladowa 1/2 szklanki śmietany kremówki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdodajemy żelatynę, mieszamy. Gorące wlewamy do wyparzonego słoika, zakręcamy i odstawiamy do przestudzenia. Przechowujemy w lodówce. Zużywamy w ciągu tygodnia. MAŁA RADA: Żeby pozbyć się pestek naszą frużelinę możemy przetrzeć przez sitko. Możemy również dodać więcej cukru niż w przepisie
Pani na deserNadrabiam kolory, smaki, zapachy i dźwięki po dwóch miesiącach lata w mieście. Smak wakacji.Gofry. Posypane cukrem pudrem. Z bitą śmietaną.Owocową frużeliną. Czekoladą...i czymkolwiek co tylko chcesz. Na rozchmurzenie nieba. Otarcie łez pierwszoklasisty. Studencką rozpustę środka wakacji ( odstresowanie w sesji poprawkowej). I wodzenie na pokuszenie dla psa. Czytaj więcej
U Fiolkitofu, mleko kokosowe i agar, nie może być żadnych grudek! Powstały krem wstaw do lodówki (2 h) , musi być ścięty tak w 2/3 zanim położysz go na spód ciasta. Frużelina, czyli ostatnia warstwa: około 400 g owoców (maliny, wiśnie, jeżyny) 50 g cukru łyżka mąki ziemniaczanej 10 g agaru trochę soku z cytryny (łyżeczka) Owoce umieść w rondelku, zasyp cukrem
greenscarfCzas na przetwory! Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników. Składniki: 1 kg wiśni, 7 łyżek cukru, łyżka mąki ziemniaczanej, 1/4 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty. Dodajemy rozpuszczoną
Lena GotujeTorty okolicznościowe Torcik czekoladowy z frużeliną porzeczkową . (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusikróluje na polskich stołach z dodatkiem pysznych sezonowych owoców. Wprawdzie czas rabarbaru już praktycznie minął chciałam Wam przypomnieć to pyszne kruche ciacho :) Uwaga! Rabarbar można zastąpić innymi owocami lub frużelina rabarbarowo trukawkową. Składniki: 2 czubate szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szklanki cukru pudru 185 g masła zimnego 1 kg rabarbaru 3 duże
ChilliJemypudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać łyżką. Poncz: Likier kokosowy wymieszać z wodą. Złożenie ciasta: Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami. Chłodzić całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPóki sezon jagodowy trwa zróbmy sobie szybki "dżem"/frużelinę jagodową z cynamonem :) Będzie on idealnym dodatkiem do pancakes/placuszków/gofrów/naleśników
Ana Mari's worldTorty okolicznościowe Tort śmietankowy z frużeliną porzeczkową (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, 'script', 'facebook-jssdk
Kuchnia Danusitortów, ciast, babeczek i deserów. Nigdy nie byłam fanką tych cukierków, ale ten krem po prostu uwielbiam! Słodycz kremu z białymi michałkami można przełamać frużeliną owocową np. malinową :). Składniki: 160 ml śmietany kremówki 30/36% 140 g białej czekolady 125 g serka mascarpone, schłodzonego 45 g podpieczonych, drobno posiekanych orzeszków ziemnych nie solonych
Słodki Pomysłjest taki, jak miał być, ale gdy go robiłam, był straszny upał i wszystko rozpuszczało mi się w rękach. Więc i tak jestem z niego zadowolona. Smak śmietankowy z frużeliną porzeczkową. Tort wszystkim smakował, a Staś był bardzo zadowolony. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js
Kuchnia Danusipól szklanki wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy do gotujących się truskawek. Gdy tylko skrobia się zetnie wyłączamy palnik i wyciągamy rozmaryn. Ugotowaną kaszę nakładamy na talerze i polewamy frużeliną truskawkową
Pyry na Gazzrobieniu Składniki: opakowanie (375 g) ciasta francuskiego 500 ml śmietanki (30%) (zimnej) miąższ z 1 laski wanilii 2 łyżki cukru pudru owoce Dodatkowo: Konfitura owocowa lub frużelina owocowa Wykonanie: Ciasto delikatnie rozwałkowałam i podkroiłam na kwadraty równej wielkości. Wyszło mi 24 sztuki. Piekarnik włączyłam na 180 ° C. Wykrojone kwadraty z ciasta układałam jedno na drugim po 3 sztuki
Kuchnia u KrysiOmlet biszkoptowy to ulubione śniadanie mojego średniego dziecka. Obowiązkowo z cukrem pudrem i frużeliną z czarnej porzeczki . Puszysty, mięciutki, do zrobienia w kilka minut. A jaka radość... Taki omlet będzie doskonale smakował z sezonowymi owocami, bitą śmietanę, serkiem waniliowym lub polany syropem klonowym lub miodem. Prosty i szybki do zrobienia. Polecamy! 2 jajka 2 łyżki mąki 1 łyżka mleka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie