frużelina - 703 przepisów (strona:23/47)

Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową 273

Zapraszam na pyszny, prosty w przygotowaniu sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową. Bardzo kremowy, kwaskowaty od owoców, delikatnie waniliowy. Wygląda fantastycznie z borówkową, błyszczącą masą . Do przygotowania sernika radzę użyć składników w temperaturze pokojowej, wtedy będzie się równiej piekł. Zamiast borówek możemy użyć malin lub jagód. Polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Sernik cytrynowy z borówkami i frużeliną borówkową Składniki: Spód: 220g herbatników (lub innych ciastek, najlepiej pełnoziarnistych) 50g masła – roztopionego Masa serowa: 450-500g gotowego sera na sernik 250g serka mascarpone 300g kwaśnej śmietany 12% lub 18% 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 budyń waniliowy lub cytrynowy bez cukru 2 płaskie łyżki mąki pszennej skórka

Mała Cukierenka
Pudding chia 157

Ostatnio bardzo popularny i modny pudding z nasionami chia - zdobył i moje serce! Podałam go z frużeliną wiśniową , ale smakować będzie równie pysznie z innymi owocami. Jest banalny w przygotowaniu. Takie deserki to ja lubię! Składniki: (na 2 porcje): 4 łyżki nasion chia 400 ml mleka, 2 łyżeczki miodu, opcjonalnie frużelina wiśniowa lub inne owoce Przygotowanie: Nasiona chia zalewamy mlekiem

Lena Gotuje
Sernik na zimno na kruchym czekoladowym spodzie z morelową frużeliną 200

zamykanie w słoikach warzyw i owoców by móc z nich korzystać zimą. Dziś kolejna moja propozycja na letni deser - chrupiący czekoladowy spód, delikatna masa serowo śmietanowa i orzeźwiająca frużelina morelowa - jak to mój Mąż powiedział najlepszy deser na świecie. Spód: 150g płatków kukurydzianych 150g czekolady 100g masła Masło roztapiamy razem z czekoladą, mieszamy z płatkami kukurydzianymi i przekładamy do tortownicy(...)Ubijamy śmietanę, dodajemy cukier puder (do smaku, jeśli ktoś woli bardziej słodkie może dodać więcej). Następnie mieszamy z serem a na koniec z rozpuszczoną żelatyną. Wykładamy na warstwę płatków. Frużelina morelowa: 500 g moreli 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia

Cynamonowe szczęście
Krem z Milky Way do tortu 511

idealny pomysł na krem do tortu dla dziecka. Które dziecko nie lubi batoników Milky Way? Krem jest słodki, dlatego warto go przełamać konfiturą lub frużeliną owocową. Osobiście polecam moją ulubioną frużelinę malinową   Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30/36% ok 180 g batoników milky way, pokrojonych w kostkę 500 g serka mascarpone, schłodzonego Wykonanie

Słodki Pomysł
Orzeźwiające ciasto porzeczkowo-agrestowe 217

śmietany partiami dodawać prawie tężejącą masę z czarnej porzeczki (masę trzymam w lodówce aby miała podobną temperaturę co śmietanka).Krem wyłożyć na wystudzony spód,wyrównać i wstawić do lodówki. Frużelina agrestowa 300 g czerwonego agrestu 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej cukier (według uznania) Agrest zasypać cukrem i zalać niewielką ilością wody (ok.0,5 szklanki) , gotować tak długo aż powstanie dżem(...)zimną wodę(ok.0,5 szklanki) z mąką ziemniaczaną.Stopniowo dodać do gotującego się agrestu i mieszać aż masa zgęstnieje.Powstałą masę przelać do miseczki i odstawić do wystudzenia.Wystudzoną frużelinę rozprowadzić na masie z czarnej porzeczki.Na wierzch rozsypać pokruszone ciasto,które zostało po ścięciu wierzchu. Krem z białej czekolady 200 ml śmietanki 30% 150 g białej czekolady 20 g masła

Anielskie wypieki
Frużelina malinowa 159

Frużelina to fajny dodatek do gofrów, naleśników, deserów, a także do kremów do ciast. Można robić z praktycznie z każdych owoców, ale najlepsze są te z dużą zawartością pektyny jak np. wiśnie czy jagody, wtedy mają fajną konsystencję.  Składniki: 500 g malin świeżych (mogą być również mrożone) około 6 łyżek cukru 3 łyżeczki żelatyny 1 łyżka soku z cytryny(...)mąkę ziemniaczaną wymieszaną w 2 łyżkach wody, wymieszać dokładnie z malinami. Zagotować i zdjąć garnek z palnika. Dodać napęczniałą żelatynę i mieszać do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Gorącą frużelinę przelewamy do słoiczków i zakręcamy. Życzę Smacznego

talerz przyjemności
Tort bezowy z lodami 131

soku z cytryny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Szczypta soli ½ litra ulubionych lodów np. czekoladowych kupnych lub domowych ½ litra bitej śmietany 30% Dowolne owoce do dekoracji Świeża melisa do dekoracji Frużelina wiśniowa do polania Sposób przygotowania: Beza: Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo cały czas ubijając wsypuję po łyżce cukru, aż do uzyskania gęstej masy, wlewam(...)układam na paterze, smaruję cienko bitą śmietaną, nakładam na całości, po grubym plastrze lodów przykrywam drugim blatem, czynność powtarzam, przykrywam ostatnim blatem bezowym, dekoruję bitą śmietanką owocami, melisą i frużeliną wiśniową.  Kroję na kawałki natychmiast podaję. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Deser Pavlowa wg Aleex 138

się z tą znaną bezą. Jest pyszny. Polecam do spróbowania. Składniki: • 200 ml śmietany 36% • 100 g mascarpone • cukier waniliowy • duża garść mieszanych orzechów • 100 g herbatników • 100 g frużeliny jagodowej • 50 g bezików Sposób przygotowania: 1. Śmietankę kremową ubić na krem z cukrem waniliowym i połączyć z mascarpone. Odstawić w chłodne miejsce. Jeśli wolicie słodszy krem, dodajcie dodatkowo(...)Można je zastąpić biszkoptami – jeśli wolimy. 4. Orzechy posiekać, rozsypać na ciasteczkach. 5. Do każdej szklaneczki rozłożyć porcję kremu śmietanowego pomieszanego z pokruszonymi bezikami. 6. Wierzch deseru ozdobić porcją frużeliny. 7. Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu. Te, które zostaną, przechowywać w lodówce. Smacznego

W mojej kuchni
Czekoladowy tort z chałwą 269

ubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: •          1 puszka frużeliny (u mnie wiśniowa) •          400 ml śmietany kremówki •          1 łyżka cukru pudru(...)krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Wegański deser - "W malinowym chruśniaku" 146

masy jaglanej. Dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę. Jak zacznie gęstnieć delikatnie przelejcie na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce.  Frużelina malinowa 250 g malin(użyłam mrożonych) 4 g żelatyny wegetariańskiej. 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody) Żelatynę zalejcie(...)podgrzewajcie chwilkę. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzejcie w garnuszku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. ( Nie gotować !)  Dodajcie do ciepłej masy owocowej.  Schłodzić Na stężały deser czekoladowy wyłóżcie gęstniejącą frużelinę malinową.  Udekorujcie owocami i listkami mięty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
frużelina wiśniowa 157

Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. składniki: 250 g wiśni bez pestek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny wykonanie: Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody(...)rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu

babka w formie
Tort Royal 200

następnie dodajemy mascarpone  i miksujemy jeszcze przez 1-2 minuty  aż krem lekko się napuszy.   Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 limonka 10 łyżek likieru amaretto 200g frużeliny wiśniowej  Mieszamy sok z pomarańczy, limonki  i likier amaretto.  Pierwszy blat nasączamy połową przygotowanego ponczu, smarujemy frużeliną wiśniową  i wykładamy krem orzechowy.   Kładziemy drugi krążek, znów

Pyszności Słodkości
#33 Czekoladowe muffinki gryczane z frużeliną truskawkową 200

zrobieniu zdjęć (na szczęście nie zdążyliśmy całych zjeść ;)). My zjedliśmy muffinki w ramach podwieczorku (ale są na tyle sycące, że kolację już odpuścimy ;)), więc dorzuciliśmy do nich towarzystwo truskawkowej frużeliny. TRUSKAWKOWA FRUŻELINA Składniki: ☆   1,5 szklanki mrożonych truskawek ☆   1 łyżeczka cukru trzcinowego ☆   sok z ćwiartki cytryny ☆   skórka otarta z połowy cytryny

Kuchnia w szuwarach
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 163

soli • 1 łyżeczka octu winnego • 6 białek z jajek kurzych • 300 g drobnego cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa: • 0.5 l śmietany kremówki 36% • 1 łyżka cukru pudru Wierzch: • frużelina jagodowa Sposób wykonania: 1. Przygotowanie bezy zaczynamy od rozgrzania piekarnika w opcji dół + termoobieg do 180 stopni C. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika. Bezę można(...)Dodać cukier puder i cukier waniliowy. 7. Ubijać na wysokich obrotach miksera do uzyskania gęstej, puszystej masy. 8. Na zimną bezę wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę. 9. Ozdobić grubą warstwą frużeliny owocowej. Ja użyłam jagód w żelu. 10. Pavlową podawać pokrojoną na porcje. Smacznego. Pamiętajcie o idealnych prezentach

W mojej kuchni
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 359

łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki(...)sztywnej masy. 11. Połączyć masę z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać do żelatyny 2-3 łyżki masy, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy). 12. Złożyć ciasto: na nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka

W mojej kuchni