frużelina - 703 przepisów (strona:23/47)

Wegański deser - "W malinowym chruśniaku" 153

masy jaglanej. Dokładnie zmiksujcie na gładką masę. Masa będzie dość rzadka. Przestudźcie ją chwilkę. Jak zacznie gęstnieć delikatnie przelejcie na masę ciasteczkową do tortownicy. Schłodźcie w lodówce.  Frużelina malinowa 250 g malin(użyłam mrożonych) 4 g żelatyny wegetariańskiej. 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (rozpuszczonej w 1 łyżce wody) Żelatynę zalejcie(...)podgrzewajcie chwilkę. Następnie napęczniałą żelatynę podgrzejcie w garnuszku, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. ( Nie gotować !)  Dodajcie do ciepłej masy owocowej.  Schłodzić Na stężały deser czekoladowy wyłóżcie gęstniejącą frużelinę malinową.  Udekorujcie owocami i listkami mięty

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
frużelina wiśniowa 166

Przygotowując frużelinę wiśniową miałam przed oczami wspaniały torcik bezowy, który zamierzam udekorować owocami w żelu. Torcik niebawem, a dziś przepis na pyszny i błyskawiczny dodatek, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów. składniki: 250 g wiśni bez pestek 2-3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny wykonanie: Żelatynę zalałam 2 łyżkami wody(...)rozpuszczenia cukru. Dodałam cytrynę oraz mąkę rozpuszczoną w 1 łyżce wody, dokładnie wymieszałam i zdjęłam z ognia. Do gorących owoców wlałam rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszałam. Po wystudzeniu frużelina powinna mieć konsystencję żelu

babka w formie
Tort Royal 211

następnie dodajemy mascarpone  i miksujemy jeszcze przez 1-2 minuty  aż krem lekko się napuszy.   Dodatkowo: 1 pomarańcza 1 limonka 10 łyżek likieru amaretto 200g frużeliny wiśniowej  Mieszamy sok z pomarańczy, limonki  i likier amaretto.  Pierwszy blat nasączamy połową przygotowanego ponczu, smarujemy frużeliną wiśniową  i wykładamy krem orzechowy.   Kładziemy drugi krążek, znów

Pyszności Słodkości
#33 Czekoladowe muffinki gryczane z frużeliną truskawkową 210

zrobieniu zdjęć (na szczęście nie zdążyliśmy całych zjeść ;)). My zjedliśmy muffinki w ramach podwieczorku (ale są na tyle sycące, że kolację już odpuścimy ;)), więc dorzuciliśmy do nich towarzystwo truskawkowej frużeliny. TRUSKAWKOWA FRUŻELINA Składniki: ☆   1,5 szklanki mrożonych truskawek ☆   1 łyżeczka cukru trzcinowego ☆   sok z ćwiartki cytryny ☆   skórka otarta z połowy cytryny

Kuchnia w szuwarach
Pavlova z bitą śmietaną i frużeliną jagodową wg Aleex (TM5) 175

soli • 1 łyżeczka octu winnego • 6 białek z jajek kurzych • 300 g drobnego cukru • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Masa: • 0.5 l śmietany kremówki 36% • 1 łyżka cukru pudru Wierzch: • frużelina jagodowa Sposób wykonania: 1. Przygotowanie bezy zaczynamy od rozgrzania piekarnika w opcji dół + termoobieg do 180 stopni C. Beza po ubiciu powinna trafić od razu do ciepłego piekarnika. Bezę można(...)Dodać cukier puder i cukier waniliowy. 7. Ubijać na wysokich obrotach miksera do uzyskania gęstej, puszystej masy. 8. Na zimną bezę wyłożyć ubitą śmietanę kremówkę. 9. Ozdobić grubą warstwą frużeliny owocowej. Ja użyłam jagód w żelu. 10. Pavlową podawać pokrojoną na porcje. Smacznego. Pamiętajcie o idealnych prezentach

W mojej kuchni
Delicja makowa z wiśniami i kawą wg Aleex 367

łyżki maku (sypkiego, prosto z torebki) • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Poncz: • sok z 1 cytryny • 2 łyżki przegotowanej wody • 2 łyżeczki cukru • 2 łyżki amaretto Przełożenie: • frużelina wiśniowa w puszce 350 g Masa kawowa: • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 60 ml wody • 1 łyżka żelatyny • 6 łyżek likieru amaretto • 250 g serka mascarpone (schłodzonego) • 400 ml śmietanki(...)sztywnej masy. 11. Połączyć masę z ostudzoną żelatyną (najpierw dodać do żelatyny 2-3 łyżki masy, wymieszać, następnie połączyć z resztą masy). 12. Złożyć ciasto: na nasączony biszkopt wyłożyć frużelinę wiśniową. Ja użyłam gotowej, z puszki, ale można zrobić samodzielnie. 13. Na warstwę owocową rozłożyć masę kawową, wyrównać. Wstawić do lodówki. 14. Przygotować polewę czekoladową: śmietankę wlać do garnuszka

W mojej kuchni
Ciasto serowe Japońska wiśnia 619

dobrego gatunku – u mnie Piątnica • 500 ml śmietany 30% • 1 szklanka cukru pudru • 6 łyżeczek żelatyny w proszku na 3/4 szklanki wody • 2 małe puszki frużeliny wiśniowej Wykonanie: Biszkopt • Białka ubić na sztywną pianę, dodać powoli cukier cały czas ubijając. • Wrzucić żółtka i delikatnie ubić. • Mieloną herbatę dokładnie rozprowadzić najpierw w wodzie, potem(...)dokładnie wymieszać, aby żelatyna się rozpuściła. Wystudzić. • Do masy serowej wlać żelatynę, wymieszać szybko i dokładnie. • Masę wylać na przygotowany biszkopt i wyrównać wierzch. • Frużelinę wyłożyć łyżeczką na wierzch ciasta, po czym delikatnie przemieszać wiśnie z serem. • Wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej

To co kocham
Półfrancuskie na twarogu z budyniem i truskawkami 123

grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami(...)grubość około 4 mm. Z ciasta wycinamy kwadraty mniej więcej 12 cm x 12 cm jedną część nacinamy poziomo radełkiem lub nożem do pizzy na drugą część nakładamy pasek frużeliny truskawkowej, przepis na nią znajdziecie TUTAJ , a także pasek budyniu, ja przygotowałam go własnoręcznie i przepis na niego zajdziecie TUTAJ . domykamy ciastko częścią ponacinaną, brzegi ciasta lekko dociskamy palcami

MamaOskarka
Zdrowy tort czekoladowo-malinowy, bez mąki pszennej, masła 208

jest o niebo lepsza! Blaty czekoladowe są niesamowicie wilgotne, przypominają miękkie brownie. Do ich wypieku używamy mąki żytniej. A krem? Bardzo prosty w wykonaniu, na bazie twarożku i domowej frużeliny truskawkowej. Całość dobrze wytrzymuje temperaturę pokojową, jednak należy przechowywać deser w lodówce. Taki tort możecie przygotować na urodziny i zachwycić gości :)   Ciasto: 50g gorzkiej czekolady bez cukru(...)rozpuszczona w wodzie i zagotować. Zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą. Gdy napęcznieje, podgrzać, ale NIE ZAGOTOWAĆ. Dodać do musu i wymieszać. Schłodzić w lodówce min 3 h. Gotową frużelinę zmiksować z uprzednio zmielonym (musi być gładki) twarogiem. Schłodzić całą noc. Ciasto przekroić na trzy blaty, przełożyć kremem. Można połać gorzką czekoladą.   Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Bananowy budyń z kaszy jaglanej 149

którego mam awersję od zawsze. Ten zjadłam z przyjemnością. Jest bardzo prosty do przygotowania, a do tego po 100- kroć zdrowszy i smaczniejszy. Super śniadanie, a podany z frużeliną owocową smaczny podwieczorek. Przypomnę tylko, iż poczciwa jaglanka to rekordzistka jeśli chodzi o zawartość krzemionki, dlatego zadba o Twoje włosy, skórę i paznokcie. Ponadto odkwasza organizm, dostarczy sporo witaminy(...)dodać mleko kokosowe (dodałam gęstą, białą część) i obranego,  pokrojonego banana. Zblendować na gładki krem. Jeśli uważasz, że jest mało słodki dodaj ksylitolu/cukru podawać schłodzony w lodówce z frużeliną truskawkową

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 217

obrotach do uzyskania gęstego kremu. Następnie wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę(...)Curd (rozetrzeć miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej (np. taką) i posypałam posypką. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Frużelina wiśniowa 139

Frużelina wiśniowa to najsmaczniejszy dodatek do naleśników, gofrów, placków, ciasta.     Składniki: (10 słoiczków) 3 kg wydrylowanych wiśni  1 kg cukru sok z jednej cytryny 6 łyżek mąki ziemniaczanej Wydrylowane wiśnie wrzucamy do garnka. W związku z tym, że wiśnie podczas drylowania puszczają dużo soku  - wlewamy go również do garnka,  pozostawiając dwie szklanki soku. Wsypujemy cukier(...)wyciskamy sok z cytryny. Gotujemy na średnim ogniu około 20 minut.  W pozostawionym soku rozrabiamy  mąkę ziemniaczaną. Wlewamy ją do wiśni i zagotowujemy. Gorącą frużeliną napełniamy słoiczki, zakręcamy  i odwracamy na chwilę do góry dnem. Smacznego

Pyszności Słodkości
Frużelina czereśniowa 108

Frużelinę z czereśni robię już od kilku lat i zawsze mam jej mały zapas. Idealnie nadaje się do deserów, naleśników, ciast i różnych wypieków. To takie owoce w żelu, które konsystencją przypominają lekko tężejącą galaretkę. Pycha! 500g czereśni (waga bez pestek) 3 łyżeczki żelatyny (płaskie) 3/4 szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (płaskie) + 2 łyżki(...)Dodać mąkę ziemniaczaną (rozpuszczoną w wodzie) i mieszając - gotować do powstania gęstej masy. Następnie garnek zdjąć z ognia. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dokładnie połączyć z kisielem. Frużelinę przełożyć do słoiczków i odstawić (do góry dnem) - aż ostygnie i zgęstnieje

Di gotuje
Ciasto czekoladowe na śmietanie 2343

się nie tylko szybko, ale również bez użycia miksera. Ciasto jest puszyste, a w środku lekko wilgotne. Smakuje dobrze bez dodatków, ale w sezonie letnim, polecam podawać je z frużeliną z dowolnych, ulubionych przez Was owoców. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Ciasto czekoladowe na śmietanie Składniki: 160g mąki pszennej 175g śmietany 18% 100g masła 100g czekolady(...)około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać piekarnika) - ciasto pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - podawać z frużeliną owocową lub z innymi ulubionymi dodatkami - przechowywać w szczelnym pojemniku

Smakołyki Bereniki
Drożdżowe gofry orkiszowo-owsiane 191

przepis nic tu nie napomyka. Jestem generalnie przyzwyczajona do mocno gęstego, ciągnącego się i trudnego w nakładaniu do gofrownicy ciasta wykonanego przy użyciu drożdży - Gofry drożdżowe z jogurtem i frużeliną truskawkową - więc ciężko mi stwierdzić czy taki był pierwotny zamysł. Tyle tytułem dywagacji kuchennych. Powróćmy do pieczenia.  Następnego dnia, gofrownicę dobrze rozgrzać, aż włączy się termostat i zielona lampka(...)przepisu powrócę, już po zaopatrzeniu się w mleko w proszku - może to z powodu jego braku miałam takie niespodzianki z ciastem? U mnie gofry polane jogurtem naturalnym i frużeliną jagodową . Smacznego! :) WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania