frużelina - 703 przepisów (strona:18/47)

Sernik czekoladowy z jeżynami ( sernik na zimno ) 179

serowa: 1 kg sera sernikowego ( z wiadereczka ) 200 g  czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 3 pełne łyżeczki żelatyny 200 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru pudru   Frużelina jeżynowa : 250 g jeżyn 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki żelatyny + ¼ szklanki wody 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do rozmieszania Wykonanie: Herbatniki pokruszyć(...)gotujących się owoców dodać rozprowadzoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Napęczniałą żelatynę dodać do gorących jeżyn – wymieszać dokładnie, tak aby żelatyna zupełnie się rozpuściła. Frużelinę pozostawić do ostygnięcie. Jeszcze płynną, aczkolwiek niezbyt ciepłą frużelinę, wylać na sernik. Chłodzić w lodówce min. 5 godzin, najlepiej całą noc. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tarta z borówkami i frużeliną z wiśni 241

Nasze borówki pięknie w tym roku obrodziły, dlatego mogę trochę poszaleć z deserami:) Od dawna chodziła za mną tarta, więc ją po prostu zrobiłam:) Kruche kakaowe ciasto posmarowane frużeliną z wiśni, która nie jest mocno słodka i świetnie się sprawdziła! Do tego krem śmietanowy a w nim małe niespodzianki w postaci Ptasiego mleczka. Całość pokryta dużą ilością borówki amerykańskiej. Mówię(...)widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Dodatkowo:   250ml śmietanki 30%,  śmietan- fix,  250g serka mascarpone,  2 łyżki cukru pudru,  5 łyżek frużeliny z wiśni (użyłam Greek Trade) ,  8 sztuk Ptasiego mleczka,  400g borówki amerykańskiej.  Zimne ciasto posmarować frużeliną z wiśni. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru

Z miłości do słodkości
FRUŻELINA WIŚNIOWA 188

Świetnie smakuje z goframi, naleśnikami,a sernik z dodatkiem frużeliny wygląda rewelacyjnie. SKŁADNIKI 50 dag wiśni wydrylowanych 2 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny łyżka mąki ziemniaczanej Wiśnie zagotować dodać cukier, sok z cytryny, odlać około 0,5 szklanki soku i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Do gotujących wiśni wlać rozrobioną mąkie ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Całości zagotować, gorącą frużelinę przekładać

RAROSSA
Kopytka z jagodami 175

kluseczki i kremowa śmietanką. Taki obiad polubią nie tylko dzieci!     Składniki Kopytka : 1 kg obranych surowych ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczana 2 szklanki mąki pszennej sól jajko Frużelina: szklanka jagód szklanka wody cukier do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego śmietanka kremówka Sposób przygotowania Kopytka: Ziemniaki ugotować i zmielić. W dużym garnku podzielić masę ziemniaczaną na cztery części, jedna(...)dodajemy wyciągniętą wcześniej ¼ ziemniaków. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałki, lekko spłaszczamy dłonią i kroimy kluseczki. Gotujemy we wrzątku z solą kilka minut od wypłynięcia (najlepiej sprawdzać). Frużelina: jagody zalewamy połową wody a w drugiej połowie rozrabiamy budyń waniliowy. Jagody dosładzamy do smaku, gdy zaczną się gotować dodajemy rozrobiony budyń i cały czas mieszamy aż mączka ziemniaczana się

Pyry na Gaz
Pavlova z wiśniami 250

Smak powala. Jestem zachwycona, a to znaczy ,że będzie u nas gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier(...)Wkładamy ciasto. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy bezę 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę na noc w piekarniku;) Przygotowujemy frużelinę. Wiśnie zasypujemy cukrem i gotujemy na średnim ogniu do jego rozpuszczenia. Powoli dodajemy rozpuszczoną mąkę cały czas mieszając i gotujemy aż całość zgęstnieje. Studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno pod koniec

Anioły w kuchni
Wiśnie na zimę 199

Wiśnie to owoce uniwersalne, praktycznie nadają się do wszelakich przetworów. Przygotowałam wiśnie z myślą o wykorzstaniu ich do ciast, tortów i na frużelinę do naleśników, lodów i innych deserów. Dlatego też wiśnie zostały pozbawione pastek. Jeśli przygotowujesz kompoty z wiśni - pestki spokojnie pozostaw. Zawierają bowiem witaminę B17, amigdalinę - silnie działającą substancję antyrakową. I kompot i wiśnie do późniejszego wykorzystania(...)wypiekach przygotowuje się identycznie, zalewa się słodkim syropem i pasteryzuje. Syrop zamiast cukrem posłodziłam ksylitolem. Kompot jest wyjątkowo esencjonalny, a frużelinę przygotujesz błyskawicznie. Odmierzoną ilość zalewy z kompotu wymieszaj z mąką ziemniaczaną, umieść w garnuszku z wiśniami i mieszając doprowadź do wrzenia. Gorąca frużelina jest idealna do gofrów. Ksylitol polecany jest dbającym o zdrowie osobom, które chcą ograniczyć spożycie cukru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura truskawkowa z wanilią 189

białego sera, do naleśników, racuchów, czy wypieków. Zimą możemy się delektować smakiem minionego lata. Polecam też inne przepisy na przetwory: Konfitura z aronii konfitura truskawkowo-rabarbarowa dżem truskawkowy niskosłodzony Frużelina truskawkowa Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Składniki na 3 słoiczki po 250 ml i ciut do zjedzenia łyżeczką na bieżąco: Ok. 1 kg truskawek, 250 ml cukru, 1 cytryna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sernik z brzoskwiniami 356

dopóki nie mam ich w nadmiarze korzystam z tego co jest dostępne. Tym razem padło na brzoskwinie i lekki, kremowy sernik. Kto się poczęstuje kawałkiem? Składniki na sernik z frużeliną brzoskwiniową : 4 żółtka 110 g cukru 2 łyżki cukru z wanilią 60 g masła 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 4 białka 120 ml śmietanki 36% Frużelina brzoskwiniowa: 400 g brzoskwiń(...)patelnie wrzucamy 3/4 brzoskwiń, posypujemy cukrem i smażymy około 15 minut. Mąkę ziemniaczaną mieszamy razem z wodą a następnie dolewamy do gotujących się owoców.  Wierzch sernika dekorujemy frużeliną brzoskwiniową i resztą pokrojonych na cienkie paski brzoskwiń. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. Podajemy schłodzone. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Ptasia pianka z truskawkami 2316

Lekka jak puszek, ptasia mleczna pianka z orzeźwiającymi truskawkami i smakowitą truskawkową frużeliną to przepyszny deser bez pieczenia, w sam raz na upalne dni. Każdy wielbiciel słynnego, kultowego już mleczka w kruchej czekoladzie będzie zachwycony, bo to przecież prawdziwa pianka tylko w wersji XXL ;-) Deser przygotowuje się szybko i jedyny jego minus to fakt, że tak samo szybko znika... Polecam(...)dodać ziarenka zeskrobane z laski wanilii. Masa powinna mieć jednolitą konsystencję bez grudek. Gotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru  20 ml wody  sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal 0 21 false false false

maniapieczenia
Kasza manna z frużeliną truskawkową 169

Składniki: 200 ml mleka 6 łyżeczek kaszy manny cukier do smaku frużelina truskawkowa Sposób wykonania: 1. Mleko zagotować, posłodzić do smaku, dodać kaszę i energicznie wymieszać. Gotować, cały czas mieszając. 2. Do pucharków dodać po 2 łyżki frużeliny na dno, na to wyłożyć porcję kaszy i znów frużelinę. Udekorować listkiem mięty. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Tort śmietanowy z frużeliną wiśniową 173

stopniach przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na 3 części. Poncz: 125 ml kompotu z wiśni woda Kompot rozcieńczyć wodą w ilości dowolnej. Frużelina wiśniowa: 150 ml kompotu z wiśni 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka esencji waniliowej 700 g wiśni z kompotu Wszystko składniki (z wyjątkiem wiśni) dokładnie połączyć. Przelać(...)śmietanki 36% 4 łyżki cukru pudru Śmietankę ubić mikserem na sztywno, na koniec dodać cukier i połączyć na wolnych obrotach. Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, nasączyć, równomiernie rozprowadzić ½ frużeliny, na koniec ¼ porcji śmietany. Przykryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć, rozprowadzić pozostałą część frużeliny i ¼ śmietany. Przykryć ostatnim blatem biszkoptu, nasączyć. Pozostałą śmietaną ozdobić boki i wierzch tortu.   Dekoracja

kulinarnyswiatdomi
Strudel pleciony z rabarbarem i truskawkami 172

Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba się spieszyć żeby zdążyć, bo trwa krótko. Drożdżowe wypieki z owocami to zawsze połączenie idealne, a ja wykorzystam zeszłoroczną  Frużelinę truskawkową  i świeży jędrny rabarbar. Składniki na 2 strudle: 1/2 kg mąki pszennej 10 dag masła lub dobrej margaryny 1 szklanka ciepłego mleka 10 dag cukru 2 dag świeżych drożdży 1 jajo(...)żółtka szczypta soli Dodatki: 5-6 łodyg rabarbaru 2 słoiki frużeliny truskawkowej lub innego dżemu 1. W ciepłym mleku rozpuść drożdże z łyżeczką cukru, odstaw na 15-20 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubij z cukrem na pianę, dodaj do reszty składników. 2. Ciasto

Apetyczna babeczka
Tort truskawkowy z białą czekoladą. 170

energicznie mieszamy, aż do rozpuszczenia czekolady. Schładzamy minimum 12 h. Dobrze schłodzoną masę ubijamy na gesty krem, pamiętajmy aby nie ubijać zbyt długo, bo masa może się zważyć.  FRUŻELINA TRUSKAWKOWA: 400 g truskawek świeżych bądź mrożonych (mrożonych wcześniej nie rozmrażamy) pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody 2 i pół łyżeczki żelatyny rozpuszczonej(...)pudru wiśnie kandyzowane Piątnica Śmietanę ubijamy na gesty krem pod koniec dodając cukier puder. Wykonanie: Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy połowę masy czekoladowej, rozsmarowujemy ją i wykładamy połowę frużeliny truskawkowej, rozprowadzamy po kremie. Nakładamy kolejny blat i nasączamy 1/3 ponczu. Wykładamy rzesztę kremu i frużeliny. Nakładamy ostatni blat i nasączamy resztą ponczu. Wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej

MamaOskarka
Mazurek z kremem malinowo-porzeczkowym z bezikami 175

tortownicę, można ciasto delikatnie w kilku miejscach ponakłuwać widelcem. Piec:  20-35 min w temperaturze 200 stopni. Ciasto ostudzić przed nałożeniem nań kremu. Krem malinowo-porzeczkowy: 1.Najpierw przygotować frużelinę: 2. Owoce podgrzewać w małym garnuszku, na wolnym ogniu z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy aż owoce puszczą sok, maliny się rozpadną a syrop owocowy znacznie zgęstnieje. 3. Dodajemy(...)czasu do czasu. 3. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i czekamy aż napęcznieje- zajmie to kilka minut.  4. Napęczniałą żelatynę dodajemy do nadal podgrzewających się owoców. Mieszamy aż frużelina zgęstnieje i nabierze żelowej konsystencji. 5. Do miski wkładamy śmietanę 36% i gdy frużelina odrobinę przestygnie dodajemy ją do śmietany. 6. Miksujemy na dużych obrotach aż powstanie nam ciemno różowy-fioletowawy

KreatywnePiny
Pastelowy Torcik Urodzinowy 160

wizualną inspiracją. Jest przepyszny. Biszkopty są mocno nasączone ponczem truskawkowym a krem na bazie mascarpone i bitej śmietany nadaje całości lekkości i puszystości. Jedna warstwa biszkoptu przełożona jest frużeliną truskawką, dzięki czemu tort nabiera wyrazistości w smaku. Jeśli macie ochotę polecam przełożyć dwie warstwy biszkoptu frużeliną, z tym, że torcik będzie wtedy słodszy. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt(...)misie miksera. Ubijamy do powstania gęstego kremu. Dodajemy 1/3 kremu śmietankowego i delikatnie mieszamy. Poncz: 1 szklanka mocnego soku truskawkowego (syrop truskawkowy rozmieszany z wodą) Dodatkowo: dżem truskawkowy lub frużelina truskawkowa (w przepisie zamiast malin truskawki) Wykonanie: Pierwszy blat tortu nasączamy mniej około 1/3 szklanki ponczu. Na blat wykładamy dżem truskawkowy, cieńszą lub grubszą warstwę, na dżem wykładamy pierwszą część

Made By Mom And Son