zagościło ciasto bardzo letnie , delikatne . No i z moimi kochanymi malinami . Przygotowanie zajęło mi zaledwie kilkanaście minut , a efekt mile zaskoczył :) Na wierzch mojego serniczka wyłożyłam frużelinę malinową ,ale gdy użyjemy samych malin będzie równie smacznie , musimy tylko wówczas do masy serowej dodać nieco więcej cukru . Składniki : Tortownica o średnicy 18 cm 250 g serka(...)ricotta 300 g jogurtu naturalnego typu greckiego 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki zimnej wody kilka herbatników lub biszkoptów na spód 100g malin Frużelina malinowa : 300g malin pół szklanki cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka soku z cytryny Dodatkowo ew maliny do dekoracji. Wykonanie : Spód foremki wyłożyć dość ściśle ciastkami. Jogurt
Malinowa KawiarenkaMoje jogurtowe ze śliwkami tak wszystkim posmakowało, że znikło w mgnieniu oka i musiałam zrobić następne :D dobrze, że mam własne śliwki :P tym razem upiekłam z dodatkiem frużeliny wiśniowej i polewą z czekośliwki ;) i tak jak poprzednie bardzo szybko znikło :) Składniki (blacha 25x30): 400 g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia owoców ½ szklanki cukru cukier wanilinowy 5 jajek(...)jogurtu naturalnego typu greckiego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody kilka łyżek frużeliny wiśniowej ok. 50 sztuk śliwek Wykonanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój według uznania, oprósz mąką. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Jajka zmiksuj z cukrami, dodaj jogurt i ponownie krótko zmiksuj. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiej do masy
Kulinarna (nie)codziennośćKlimat trochę nadmorski, frużelina kojarzy mi się typowo ze spacerami po molo i wakacjami. Sezon na wiśnie powoli się kończy, jednak zamkniemy smaki laka w słoiku. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać :) Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody(...)wlewamy do gotujących się wiśni i energicznym ruchem mieszamy tak aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło i zgęstniało. Gotujemy jeszcze 1-2 minuty. Pamiętajcie, że frużelina po wystygnięciu jeszcze zgęstnieje. Gotową frużelinę przekładamy do czystych i wcześniej wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy do góry dniem. Po wystygnięciu przenosimy nasze słoiczki do spiżarni. Gofry Składniki
Niezły MłynekFrużelina wiśniowa, czyli soczyste owoce w żelu. Jej przygotowanie jest bajecznie proste, a radość z otworzenia takiego pachnącego latem słoiczka w środku zimy... bezcenna ! Możemy ją wykorzystać do posmarowania naleśników, gofrów i różnego rodzaju smażonych placuszków, a także jako dodatek do budyniu czy kaszy manny. Mówię Wam - palce lizać ! Frużelina wiśniowa(...)przez 10 minut. Dodajemy kardamon. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, aby nie było grudek i wlewamy do wiśni. Mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć. Gorącą frużelinę przekładamy do wyparzonych suchych słoiczków. Mocno zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do wystygnięcia
Kulinarne przygody GatitySposób na zamknięcie lata w słoiku? Mój to frużelina czereśniowa – pyszna, z dużymi kawałkami owoców, lekko słodka i intensywnie bordowa. W sam raz do deserów, gofrów czy wyjadania wprost ze słoika. W chłodne dni skutecznie przywróci uśmiech na twarzach domowników. Przygotowuje się ją dość szybko, więc jeśli potrzebujecie więcej zapasów zdecydowanie podwójcie lub nawet trzykrotnie zwiększcie porcje podane(...)przepisie. Składniki /ok. 1 l frużeliny/: 1 kg Czytaj dalej... Artykuł Frużelina czereśniowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuNieziemskie ciasto czekoladowe z delikatnym, śmietanowym kremem czekoladowym, bitą śmietaną i wiśniową frużeliną to jedne z najlepszych połączeń smakow ych wśród czekoladowych ciast jakie moż em y przygotować. Wszystkie składniki idealnie do siebie pasują tworząc elegancki, niepowtarzalny w smaku deser, który pokochają wszyscy wielbiciele czekolady. Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak Szwarcwaldzki - Składniki: Masa(...)Wiśniowa: 75 ml syropu po wiśniach w zalewie 25 ml wody 2 łyżki cukru pudru łyżeczka mąki ziemniaczanej 250 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone) (ewentualnie zamiast przygotowywania frużelin y moż emy użyć konfitu rę wiśniową) Polewa Czekoladowa: 100 ml śmietanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej łyżka wódki Czekoladowe Ciasto ze Śmietanowym Kremem Czekoladowym, Bitą Śmietaną i Wiśniami - Przysmak
Słodka Stronajeszcze nigdy żadne ciasto tak szybko nie znikało z talerzyków ;) Beza: 6 białek szczypta soli 1,5 szkl cukru 1 łyżeczka octu 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej Frużelina truskawkowa: 400 g truskawek 2 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Beza: Białka ubić, stopniowo dodając cukier. Na samym końcu dodać ocet i mąkę ziemniaczaną(...)minutach można przykryć folią aluminiową aby się nie zrumieniła za bardzo. Po wyjęciu przełożyć do góry spodem i po kilku minutach zdjąć delikatnie papier. Odstawić do wystygnięcia. Frużelina: Truskawki rozgnieść z cukrem, podgrzewać w garnuszku kilkanaście minut do zredukowania soku. Do gorących dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 1/4 szkl zimnej wody, wymieszać i odstawić do czasu aż ostygnie. Mascarpone wymieszać
Smakołyki Asismak kokosowy, nie miałam czasu na zakupy, ani na rozmrażanie owoców, więc otworzyłam słoik z jeżynami w syropie kandyzowanym , które robiłam w zeszłym roku i z nich zrobiłam frużelinę, którą pokryłam panna cottę. Bardzo lubimy kokosowy smak, więc dla nas wyszło idealnie. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 30% 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) ok. 70 g cukru trzcinowego(...)łyżeczek żelatyny 4 łyżki likieru kokosowego - opcjonalnie Dodatkowo: chipsy kokosowe mus owocowy lub tak jak u mnie frużelina Sposób wykonania: Do rondelka wlałam śmietankę i mleko kokosowe, wsypałam cukier i zagotowałam. Zestawiłam rondel z ognia. Żelatynę zalałam około dwoma łyżkami zimnej wody i zostawiłam na chwilkę do napęcznienia, potem wstawiłam na klika sekund do kuchenki mikrofalowej i rozpuściłam ją. Czasami
Blondynka Gotujemojprzepisna.pl | Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniowa Mam dla Was obłędny deserek, który z smaku przypomina budyń utarty z masłem, a w rzeczywistości nie ma ani grama masła czy mleka. Jest delikatny, kremowy, pyszny i oczywiście zdrowy, bo na bazie kaszy jaglanej. Składniki na tortownicę 20 cm: Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów* 1 łyżka siemienia lnianego(...)odrobinkę za luźny, ponieważ miałam tylko 2 łyżki nasion chia, jeżeli dodacie więcej nasion chia lub żelatynę, deser będzie bardziej stabilny. Smacznego! Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową Deser jaglany z migdałowym spodem i frużeliną wiśniową listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g tartych na mąkę migdałów 1 łyżka siemienia lnianego 2 łyżki
moj przepis naRaffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki cukru pudru 750 g serka mascarpone 2 czekolady po 100 g 4 łyżki likieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki(...)ziemniaczaną mieszamy z dwoma łyżeczkami wody i dodajemy do masy truskawkowej. Gotujemy ją. Po zagotowaniu dodajemy pokrojone truskawki. Studzimy. Biszkopt skrapiamy likierem kokosowym, nakładamy frużelinę truskawkową i masę kokosową. Tak robimy również z drugim biszkoptem. Nakładamy trzeci biszkopt. Cały tort smarujemy masą kokosową, posypujemy wiórkami kokosowymi i ozdabiamy kulkami Raffaello
Pyszności Słodkościgofrowania zapamiętały :) Wkrótce na pewno będzie kolejna powtórka z rozrywki, bo załapałam intensywnego, gofrowego bakcyla ;) Ale zanim zacznę wymyślać kolejne gofrowe wariacje, prezentuję premierowy wypiek w postaci gofrów z frużeliną truskawkową i kapką jogurtu naturalnego . Przepis bierze udział w fejsbukowej akcji Gofry na każdą okazję . Bo przecież gofry są dobre o każdej porze dnia i nocy, zarówno na słodko(...)drożdży [2 0 g] 1/2 kostki masła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy kilka łyżek jogurtu naturalnego - do przybrania domowa frużelina truskawkowa - do przybrania Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać przez sitko do dużej miski. Zrobić w niej wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać połową cukru
Grunt to przepis!koniec dodać obydwie mąki przesiane przez sito i wymieszane z proszkiem do pieczenia a następnie kakao. Piec w 170-180* około 20 min. Na masę Wiśniową zwana frużeliną: 1l soku wiśniowego (kompot) u nas w domu jest taka tradycja, że w czasie sezony wiśniowego zasypujemy wiśnie cukrem i do słoików na sezon zimowy jak znalazł;) 3 galaretki wiśniowe 500g(...)ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder a na koniec cienkimi strużkami żelatynę. Na upieczony biszkopt wykładamy cienką warstwę pianki. NA piance układamy wiśnie i zalewamy frużeliną. Na zastygnięta frużelinę dajemy resztę pianki i dekorujemy:) Zdjęcia nie mam, ponieważ ciasto błyskawicznie zniknęło ze stołu
Moje Słodkie PiekiełkoNiebanalny smak klasycznego ciasta na jogurcie. Słodkość przełamuję tutaj frużelina malinowa, ale równie dobrze można zastąpić ją innymi, dowolnymi owocami, np. porzeczkami, truskawkami, jagodami itp. Wypróbuj w swojej kuchni, nie pożałujesz... obiecuję! ;) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm) Ciasto: 3 jaja 3/4 szkl cukru 300 g jogurtu naturalnego 1/2 szkl oleju rzepakowego 2 szkl(...)mąki pszennej (ok. 320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego) Dodatkowo: frużelina malinowa z tego przepisu cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i jogurt należy wyciągnąć z lodówki minimum 2 godziny
Nastoletnie Wypiekanieowoce mrożone, najeść się czymś innym lub w lecie pomyśleć o domowych przetworach, które sprawdzają się znakomicie właśnie w okresie jesienno-zimowym. Idziesz do spiżarni, bierzesz dżemik, kompocik czy frużelinę i zaspokajasz swoje kubki smakowe ;) Ja polecam dziś właśnie domową frużelinę owocową, która jest doskonała do deserów, kremów, ciast, naleśników itp. Nie sprawia żadnych kłopotów podczas przygotowania, a dobrze(...)Wsypać przesianą mąkę pszenną i wlać żelatynę. Energicznie mieszając podgrzewać do rozpuszczenia żelatyny. Zdjąć z palnika. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub jeśli chcemy, by frużelina miała dłuższy czas do spożycia, należy jeszcze gorącą przełożyć do słoiczków, dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przenieść w chłodne miejsce, np. do spiżarni
Nastoletnie Wypiekaniepomarańczowego do śniadania. Stąd też pomysł na nowy wypiek- jest to ciasto mocno improwizowane, stąd moje zaskoczenie, że coś z niego wyszło. Smak podkręca odrobina przypraw korzennych i domowa frużelina, z której można zrezygnować albo zastąpić ją dżemem. Plusem jest krótki czas przygotowania- składniki wystarczy wymieszać łyżką lub z pomocą miksera. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej(...)pomarańczy skórka otarta z 1 pomarańczy 0,5 szklanki oleju 2 jajka 40g gorzkiej czekolady Polewa: 50g margaryny 3 łyżeczki pudru 3 łyżeczki ciemnego kakao 3 łyżeczki mleka Dodatkowo: Frużelina lub dżem pomarańczowy Przesiać do naczynia mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika. Dodać cukier, mleko, sok, skórkę, olej i jajka. Wymieszać łyżką lub za pomocą miksera. Dodać pokruszoną
Wrzosowa Polana