składniki: 180 g mąki 120 g masła, schłodzonego 55 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: dżem wiśniowy lub frużelina lub marmolada do przełożenia ciasteczek wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 45-60 min. Następnie rozwałkowujemy ciasto na oprószonej mąką stolnicy. Wykrawamy ciasteczka, w połowie mniejszą(...)ciasteczka z dziurką pieczemy troszkę krócej. Upieczone studzimy na kratce. Wystudzone przekładamy ulubionym dżemem lub marmoladą. Ja przełożyłam domowym kisielem, który zrobiłam na oko ale polecam użyć dżem lub frużelinę gdyż jest bardziej stabilniejszy
Domowy Smak Jedzeniamąka pszenna -3 łyżki czubate Krem budyniowo - karmelowy mleko - 0,5 l budynie śmietankowe - 2 opak mąka ziemniaczana - 1 łyżka masło - 125 g masa krówkowa - 0,5 puszki Dodatkowo : frużelina porzeczkowa - 1 słoik herbatniki Petit Beurre - 90 szt do dekoracji - kolorowe jajeczka cukierki polewa czekoladowa do ciasta PRZYGOTOWANIE: CIASTO Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, pozostałe składniki, oprócz jajek(...)lekko przestudzić. Ucierając masę budyniową dodawać po łyżce masy krówkowej, dokładnie utrzeć, podzielić na dwie części. Składanie ciasta: Jedną część kremu budyniowego wyłożyć na ciasto, przykryć warstwą herbatników, następnie frużelina porzeczkowa i warstwa herbatników. Ostatnia warstwa kremu budyniowego i herbatniki. Ciasto oblać polewą czekoladową, udekorować. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return
Kuchnia Danusimasę z herbatników. Na wiśnie wyłożyć masę serową, wyrównać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać do reszty owoców i podgrzać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Lekko wystudzoną frużelinę wyłożyć na masę serową, wyrównać i gotowe Schłodzić serniczek w lodowce przez minimum 3-4h. Smacznego Artykuł Sernik na zimno z frużeliną wiśniową pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine
Smaki ArmineRobiłam już podobne połączenie smakowe, jednak zazwyczaj wybierałam drogę na skróty czyli na wierzch deseru po prostu układałam rozgniecone maliny lub dżem. Tym razem pokusiłam się o nieco zmodyfikowaną frużelinę tak, żeby konsystencją przypominała mus. A najważniejsze (czego pożałowałam juz po 3 minutach, ale jednak było warto) było to, że przecisnęłam maliny przez sito czyli nie miały ani jednej pesteczki(...)strzyka” co chwilę pomiędzy zębami Zwłaszcza, że moja chałwa miała w sobie całe migdały, więc jednak było co chrupać. Składniki na 3-4 desery w szklance: Frużelina malinowa : – 500 g malin świeżych – 0,5 listka żelatyny (można pominąć jeżeli po dodaniu mąki ziemniaczanej konsystencja będzie dla was odpowiednia) – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności
RelaxtimeKrem kokosowy 400 ml mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki * 750 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 g białej czekolady 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa z truskawkami 500 g malin *** 100 g truskawek 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek(...)odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników. Frużelina malinowa Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Dodajemy
Wędrówki po kuchniprzełożyć do garnka, dodać cukier i gotować aż zaczną się rozpadać. W 1/2 szkl rozpuścić mąkę ziemniaczaną i wlać do gotujących się wiśni. Mieszać aż zacznie gęstnieć. Tak przygotowaną frużelinę można użyć od razu lub przechowywać w lodówce do kilku dni. Jeszcze gorącą frużelinę można przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odstawić do góry dnem aż ostygną. Przechowywać w chłodnym
Smakołyki AsiDoskonały sposób na pyszne śniadanie na słodko lub podwieczorek. Grzanki można z powodzeniem podpiec również na grillu. bagietka masło kremowy, naturalny serek kanapkowy frużelina wiśniowa posiekane migdały Bagietkę pokroić na skośne kanapki, z obu stron cienko posmarować masłem. Na rozgrzanej patelni usmażyć tosty. Ciepłe grzanki posmarować serkiem, nałożyć frużelinę i posypać migdałami
Smakołyki AsiSmaki lata zamknięte w słoiczkach. Bardzo pyszne wiśnie w żelu czyli inaczej domowa frużelina-doskonała na zimę do ciast, tortów, naleśników czy gofrów. Tymi wiśniami możesz polać nawet waniliowe lody! Dodatek amaretto podkręca smak-proszę z niego nie rezygnować. Smakują wybornie a ich przygotowanie nie jest pracochłonne …no może samo drylowanie :D Podany przepis jest na 1 kilogramową(...)mieszać. Wlać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz amaretto, zagotować. Mąkę zmieszać z zimną wodą i dodać do gotujących się wiśni, energicznie wymieszać - powinien powstać kisiel. Przełożyć frużelinę do wyparzonych czystych słoików od razu zakręcać i gorące wkładać w gruby koc. Nie ma potrzeby pasteryzować . Po wystudzeniu wynieść do spiżarki. Smacznego
Wanilia i KardamonFrużelina truskawkowa, to kolejna po czereśniowej i brzoskwiniowej propozycja na przygotowanie owoców w żelu. Tak przygotowane owoce znakomicie nadają się jako dodatek do deserów, gofrów czy ciast. Tylko od Was zależy jak duże kawałki owoców zamkniecie w słoikach! Składniki /4 małe słoiczki/: 1 kg truskawek 200 g cukru sok z 1/2 cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)wody Wykonanie: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku. Truskawki Czytaj dalej... Artykuł Frużelina truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuCzereśni w tym roku sporo. Można z nich przygotować taką frużelinę. Składniki 2 kg czereśni 150 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 150 ml zimnej wody Przygotowanie Czereśnie wydrylowałem, przełożyłem do garnka zasypałem cukrem, wymieszałem. Odstawiłem na 2 godziny, aby puściły soki. Następnie doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodałem mąkę rozrobioną z wodą(...)Zagotowałem, cały czas mieszając. Frużelinę przełożyłem do słoików, zakręciłem i pasteryzowałem 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiłem w piekarniku do całkowitego wystudzenia
R'n'G Kitchenłyżek mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem waniliowy: 2 opakowania budyniu waniliowego 250 g margaryny 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru kryształ 2-3 łyżki cukru waniliowego Frużelina z czereśni: 1/2 kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 - 3 łyżki cukru kryształ 200 + 50 ml wody Dodatkowo: posypka waflowa np.kakaowa Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy(...)zbielenia. Na koniec dodać przesianą z mąkę z proszkiem do pieczenia, za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Frużelina z czereśni - Czereśnie umyć i wydrylować. Do rondelka przełożyć wydrylowane czereśnie i zasypać cukrem. Do owoców dodać 200 ml zimnej wody. Podgrzewać całość na średnim ogniu
Ciastka - domowe słodkościubij na sztywno z cukrem pudrem. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj serek. Miksuj do uzyskania gęstego kremu. Dodatkowo: • 1 puszka frużeliny (u mnie wiśniowa) • 400 ml śmietany kremówki • 1 łyżka cukru pudru(...)krem czekoladowo-chałwowy przygotuj dzień wcześniej. Oba ciasta przetnij na pół (możesz nasączyć). Na dno tortownicy włóż krążek ciast czekoladowego, wyłóż masę czekoladowo-chałwową, przykryj jasnym blatem, wyłóż frużelinę, przykryj kolejnym jasnym blatem, wyłóż krem czekoladowy i przykryj ostatnim ciemnym blatem, odstaw do lodówki. Wierzch i boki przyozdobiłam ubitą śmietana kremówką i polałam polewą czekoladową. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćgarnku opcjonalnie dodając słodzik i doprowadzić do wrzenia. Garnek odstawić na bok i dodać zgęstniał żelatynę. Wymieszać dokładnie aż się rozpuści bez podgrzewania by żelatyna nie straciła właściwości żelujących. Frużelinę odstawić do całkowitego wystudzenia i pełnego stężenia do galaretki. Serek mascarpone zmiksować na gładką masę a następnie dodawać galaretkę truskawkową cały czas miksując.Masa nie musi być gładka i mogą(...)być w niej kawałki truskawek oraz frużeliny. Gotowy krem schłodzić w lodówce. Upieczony biszkopt wystudzić a następnie pokroić na blaty. z podanej ilości w tortownicy 20 cm wyszły mi 3 blaty ale wszystko zależy od tego jak wysoki urośnie biszkopt. Na paterze wyłożyć dolny blat i posmarować grubo schłodzonym kremem truskawkowym. Przełożyć kolejnymi blatami i kremem truskawkowym tak by ostatnio
Ola la LCHFoleju (lub masła). Chochelką nalewać ciasto na środek patelni i równomiernie rozprowadzać ciasto. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor. Na połowie naleśnika rozprowadzić 3 łyżeczki jogurtu i łyżeczkę frużeliny truskawkowej (dżemu) lub łyżeczkę gwiazdek czekoladowych. Zwinąć w rulonik. Wierz naleśnika posmarować łyżeczką jogurtu i ozdobić frużeliną (dżemem) lub gwiazdkami. Smacznego
My sweet a lifeDeremara 150 ml mleka 3,2% ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 płaska łyżeczka cynamonu 70 ml maślanki naturalnej 6 dag roztopionego masła 1 jajko Szczypta soli Frużelina z wiśni: 20 dag wiśni z kompotu 100 ml soku z wiśni 2 łyżki brązowego cukru Dry Deremara 2 łyżeczki mąki kukurydzianej Dodatkowo: Bita śmietana Syrop trzcinowy Diamant do polania(...)białka ubijamy sztywną pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy gofrownicę i nalewamy po porcji ciasta, pieczemy na złocisto 3-4 minuty. Przekładamy na kratkę, lekko studzimy. Frużelina, wiśnie z syropem i brązowym cukrem zagotowujemy zagęszczamy mąką kukurydzianą rozprowadzoną w łyżce wody, gotujemy dwie minuty zastawiamy z ognia. Studzimy. Gofry podajemy z bitą śmietaną i fruzeliną, polane syropem trzcinowym
Wanilia i Kardamon