frużelina - 703 przepisów (strona:12/47)

Black velvet cake z jagodową frużeliną. 251

utrzeć z cukrem pudrem i wanilią, na puszysty krem, stopniowo dodawajcie serek philadelphia.  Krem powinien być gładki i puszysty. Jeśli jest za rzadki włóżcie na chwilę do lodówki. Frużelina jagodowa Frużelinę zrobiłam z jagód ze słoika. 1 szklankę jagód ze słoika razem z sokiem 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny(...)rozpuszczoną żelatynę i wymieszajcie, aby masa była gładka. Schłodźcie do temperatury około 30 stopni.  Wykonanie Na podstawce ułóżcie pierwszy krążek ciasta i posmarujcie kremem. Na krem wyłóżcie trochę frużeliny jagodowej. Przykryjcie kolejnym krążkiem ciasta i posmarujcie kremem,    (Zostawcie odrobinę kremu do posmarowania wierzchu ciasta - samej góry). N astępnie posmarujcie frużeliną jagodową. Przykryjcie ostatnim kawałkiem ciasta, posmarujcie górę

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Przetwory 2017: 1. Frużelina czereśniowa 135

Cześć Niedługo zacznie się lato, a wraz z nim sezon na czereśnie. Jednym ze sposobów na "przetworzenie" tych owoców jest frużelina. Oryginalną wersję poniższego przepisu znajdziecie na stronie gotujmy.pl W poprzednich latach już kilkukrotnie robiłam taką frużelinę. Jest niezastąpiona do przygotowania ciasta, gofrów lub tortu (np. według tego przepisu na biszkoptowy przekładaniec ). Do tej pory wykorzystywałam z ciemnych czereśni, więc(...)Nawet udało mi się znaleźć zdjęcie. :)  W słoikach mam za pasteryzowane wypestkowane czereśnie, więc jestem w tej komfortowej sytuacji, że w razie potrzeby zawsze mogę przygotować kolejną porcję. :) Frużelina czereśniowa Przygotuj nożyk do warzyw lub drylownicę, garnek, kubki lub małe miseczki, łyżkę, łyżeczkę, szklankę, durszlak, słoiki. Przygotuj składniki: 550 - 600 g czereśni, 3 płaskie łyżeczki żelatyny, 3/4 szklanki cukru

blog.moje-pasje.info
Tort rafaello z frużeliną truskawkową 189

się rozpuści. Studzimy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie ubijamy śmietanę, a gdy będzie już gęsta dodajemy do niej serek mascarpone oraz wiórki kokosowe. Frużelina truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki cukru (do smaku) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody(...)ostygnięcia.  Złożenie tortu: Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy blaty (jeśli tort mają jeść dzieci ja używam wody z cytryną i cukrem z wanilią). Rozsmarowujemy połowę frużeliny, a na frużelinę połowę kremu kokosowego. Przykrywamy drugim blatem i znów smarujemy frużeliną i kremem. Dekorujemy dowolnie, ja raz dekorowałam go rozpuszczoną białą czekoladą, a raz masą cukrową

Cynamonowe szczęście
Tort z ukrytym piętrem i żywymi kwiatami 344

być dwa w jednym - bukietem kwiatów i słodkim prezentem. Tort dla przyjaciółki, która już pół roku temu zamówiła sobie urodzinowy tort o smaku kawy. Wiec jest kawowy z wiśniową frużeliną. Tort jest z ciasta czekoladowego. Upiekłam każdy blat osobno.  W sumie 6 blatów ciasta czekoladowego w rozmiarze 19cm. Potrzebujecie co najmniej trzy okrągłe foremki tej samej wielkości. Najpierw zrobiłam(...)waniliowej  5 łyżek kawy rozpuszczalnej ( kawa musi być zmielona na proszek) 5-6 łyżek cukru pudru do smaku Mascarpone, śmietanę, kawę i cukier puder zmiksować na stabilny krem. Frużelina wiśniowa - 200g   Możecie kupić gotową w sklepie, lub zrobić sami   TU  znajdziecie przepis. Poncz kawowy Możecie użyć gotowego likieru kawowego, lub zrobić sami 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pudding ryżowy z frużeliną rabarbarowo-malinową 143

Cudownie kremowy  pudding ryżowy z nutą wanilii, smaku dopełnia frużelina malinowo-rabarbarowa to mój ulubiony deser jeszcze z dzieciństwa, mały pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkość , może stanowić smaczną sytą kolację czy jako propozycja na drugie śniadanie, najlepiej smakuje na ciepło. Składniki: ½ szklanki ryżu 1 szklanka wody 1,5 szklanki mleka ½ szklanki słodkiej śmietanki 30% 2-3  łyżeczki(...)cukru Szczypta soli 1 laska wanilii Frużelina rabarbarowo-malinowa 30 dag świeżego rabarbaru ½ szklanki wody 10 dag malin 3 łyżki cukru 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej Płatki migdałowe do posypania Melisa do dekoracji Sposób przygotowania:  Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli na wolnym ogniu około 15 minut

Wanilia i Kardamon
Tort z m&ms'ow 252

Krem mascarpone: -> 400ml śmietany kremówki -> 250g mascarpone -> 1 łyżka cukru pudru -> ½ puszki brzoskwiń Klej „do cukierków” -> 100g oleju kokosowego -> 100g czekolady (50/50 gorzka/mleczna) Frużelina  -> Garść mrożonych malin -> 1 łyżeczka żelatyny -> 2 łyżki cukru Dekoracja: -> Największa paczka m&ms’ów -> Wafelki w czekoladzie (500g)   Wykonanie:   Krok(...)przy uchylonych drzwiczkach pozostawiamy ciasto jeszcze na kilka minut. Kolejno wyjmujemy z formy, odwracamy do góry „nogami” i pozostawiamy do ostygnięcia. Kroimy na 3 równe kawałki. Krok 2 – malinowa frużelina Mrożone maliny przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżki cukru oraz ciepłej wody z rozpuszczoną żelatyną. Gotujemy. Krok 3 – poncz Mieszamy ze sobą sok z brzoskwiń, kilka łyżek wody oraz opcjonalnie

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Warkocz z rabarbarem 133

Warkocz drożdżowy z duszą ilością kruszonki i frużeliną z rabarbaru. Moja wersja nie jest przesłodzona.Nie mogłam się powstrzymać i zajadałam jeszcze ciepły. Klasyka w pysznym wydaniu.   400 g mąki pszennej typ 500 5 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru szczypta soli 200 ml mleka 50 g masła 2 jajka kruszonka: 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 2 łyżki(...)mąki pszennej 1 jajko do posmarowania frużelina rabarbarowa: 30 dkg rabarbaru 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego 1/5 szklanki wody Do miski przekładam drożdże, dodaję cztery łyżki mleka letniego, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany, oraz szczyptę cukru. Zaczyn odstawiam przykryty ściereczką na 30 minut.Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję resztę mleka letniego, sól, cukier

wesoła kuchnia
Tort wiśniówka 183

Mocno czekoladowy , mocno alkoholowy Od jakiegoś już czasu chodził za mną tort dla dorosłych czyli mocno alkoholowy.   Tort jest zdecydowanie dla wielbicieli czekolady.  Kakaowe biszkopty, frużelina wiśniowa , mascarpone, śmietana kremówka, czekolada  i wiśniówka- tego będziecie potrzebować. Kakaowy biszkopt to nic innego jak słynny biszkopt rzucany z bloga  Moje wypieki Nie zdarzyło się aby mi kiedykolwiek biszkopt(...)łyżeczka pasty waniliowej Wszystkie składniki zmiksować, aż powstanie gęsty krem.  (nie miksujcie za długo, krem stanie się za gęsty i ciężko będzie wam go rozsmarować) Około 300 g frużeliny wiśniowej. Możecie sami zrobić frużelinę przepis znajdziecie  tu Wykonanie: Pierwszą część biszkoptu nasączyć wiśniówką, następnie przełożyć wcześniej zrobioną galaretkę. Przykrywamy kolejną częścią biszkoptu . Ponownie nasączamy wiśniówką.  Wykładamy krem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pavlova z frużeliną z czerwonych porzeczek 142

deser szybciutko się rozszedł), ale planuję ją powtórzyć w wersji z innymi owocami, więc może wtedy się uda. Słodka beza fajnie się komponuje z cierpkimi, kwaśnymi porzeczkami, przerobionymi na frużelinę, którą bardzo łatwo się robi. Porzeczki mają sporo pektyny, wystarczą więc tylko owoce i cukier, bez żadnych 'udoskonalaczy' ;) Składniki Beza 170 ml białek (4 białka z jajek o rozmiarze(...)spodzie i po bokach. W samym środku pozostanie lekko wilgotna, piankowa. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewni suchą bezę i zachowa jej jasny kolor. Frużelina porzeczkowa szklanka porzeczek pół szklanki cukru (mniej/więcej - do smaku) Umyte porzeczki wrzucić do garnuszka (najlepiej z nieprzywierającym dnem), zasypać cukrem i gotować. Najpierw owoce puszczą sporo wody, potem

Słodkie inspiracje
Tort śmietankowy z frużeliną truskawkową 495

Wilgotne biszkoptowe blaty nasączone ponczem cytrynowym, przełożone klasycznym kremem śmietankowym, smaku dodaje słodko-kwaśna frużelina truskawkowa, cały urok tkwi w jego prostocie. Nie jest trudny do wykonania ani czasochłonny. Idealny tort urodzinowy. Składniki: Tortownica 23 cm: Biszkopt 5 jaj ¾ szklanki cukru ¾ szklanki mąki tortowej 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 660 ml śmietany(...)kremówki 30% 25 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1  śmietan fix Dr. Oetker Poncz: ¾ szklanki przegotowanej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Frużelina truskawkowa: 20 dag truskawek- świeże lub mrożone ½ szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny 1  listek żelatyny Dr.Oetker 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody Ponadto: Dowolne dodatki

Wanilia i Kardamon
malinowa chatka 177

trójkątne, herbatnikowe ciasto obficie nadziane pysznym kremem zawsze zachwyca wyglądem i zniewala smakiem. U mnie była już chatka puchatka bez masła i chatka maxi kinga , dziś wersja z malinową frużeliną i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. składniki: 30 szt herbatników szkolnych 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleczka skondensowanego frużelina: 150 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżeczka(...)resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. Do miseczki odłożyć 2 łyżki kremu, dodać łyżkę frużeliny, zmiksować do powstania rożowego kremu, odłożyć do dekoracji. 15 herbatników ułożyć na folii aluminiowej, w 5 rzędach po 3 ciastka. Na herbatnikach delikatnie rozsmarować malinową frużelinę, ułożyć drugą warstwę ciastek

6niebo
Frużelina truskawkowa babci Basi 212

Chcąc urozmaicić nasz jadłospis. polecam frużelinę truskawkową , którą możemy podać z goframi ( ja nie mam gofrownicy , ale kupiłam je gotowe w naszym markecie Dino ) , naleśnikami z maślanką – zwane „Pancakes”, itp. Na zdjęciach ( gofry) frużelina jest ciepła i jest rozlana , a po zastygnięciu jest bardziej „zwarta ” ! Składniki : 50 dkg truskawek świeżych , 4-6 łyżek cukru(...)ogniu , mieszając aż rozpuści się cukier. ( W tym czasie truskawki puszczą dużo soku. ) Dodajemy sok z cytryny, Namoczoną żelatynę rozpuszczamy – nie zagotowując i pozostawiamy na sam koniec przygotowania frużeliny. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do wrzących truskawek (gotujemy tak jak kisiel ) , Zdejmujemy z ognia ! zaraz po tym dodajemy rozpuszczoną żelatynę i studzimy . Podajemy z goframi , naleśnikami

Pysznosci Babci Basi
malinowa marlena 181

takie zrobić, ale nie bardzo chciało mi się piec wielu cieniutkich miodowych blatów... Uprościłam sobie pracę i zamiast wałkować i piec wiele cieniutkich blatów upiekłam trzy grubsze, przełożone malinową frużeliną i kremem z dodatkiem kajmaku są pyszne! Wierzch posypałam kawą inką składniki: ciasto : 500 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g margaryny 2 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki(...)mleka 2 łyżeczki sody krem: 500 ml mleka budyń waniliowy łyżeczka mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej puszka masy kajmakowej (najlepsza z Gostynia) frużelina malinowa: 250 g malin (mogą być mrożone) łyżeczka cukru łyżeczka żelatyny łyżeczka mąki ziemniaczanej ponadto: odrobina kawy inki do posypania wierzchu Miód i sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, dodać pozostałe składniki, wyrobić

6niebo
ósemkowy tort kwiatowy 115

leci... Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:) Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową. W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną. Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl mąki(...)pszennej 0,5 szkl mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia poncz: 1/2 szkl herbaty 1 łyżeczka cukru frużelina: 300 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru duża łyżka mąki ziemniaczanej łyżeczka żelatyny krem: 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki (30%) 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny do dekoracji: krem maślany masa cukrowa (zrobiona

6niebo
Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 130

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową 2016-07-22 16:48:17 Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można(...)podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 30 min Czas gotowania 20 min Czas całkowity

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania