dziecko właśnie wkracza w dorosłe życie i przed nim sporo poważnych decyzji. Wczoraj chciałam zrobić mu coś, co lubi, co mu będzie smakować. Wybrałam naleśniki i podałam je z frużeliną jagodową, którą przygotowałam z przepisu Dorotus . Frużelina, czyli owoce w żelu, to pyszny dodatek do gofrów lub naleśników, który kojarzy się z wakacjami. My bardzo ją lubimy. Jeśli macie(...)zamrażarce jagody (lub inne owoce, które trzeba niedługo wykorzystać), to może będzie to pomysł dla Was? Frużelinę robi się naprawdę łatwo i szybko. Możemy także kontrolować jej konsystencję. Jeżeli frużelina po schłodzeniu okaże się za gęsta, wystarczy dodać do niej odrobinę wrzącej wody i wymieszać. Jeśli będzie za rzadka, można uratować ją, podgrzewając w kąpieli wodnej lub mikrofali i dodając
W mojej kuchnisię Wam torcikiem, który zrobiłam na pierwsze urodziny Majci- mojej małej sąsiadki;-) Biszkopt zrobiłam kakaowy do tego krem śmietankowo- kokosowy z mascarpone. Pomiędzy biszkopt i krem dałam jeszcze warstwę frużeliny jagodowej. Efekt końcowy bardzo mi się podobał. Dekoracje niestety były kupne, ale nie mam jeszcze takiej wprawy. To był mój 3 tort w życiu ;-) Podobno wszystkim smakował ;-) chyba(...)łyżki oleju Składniki ma masę: 4 serki mascarpone ( po 250g każdy), 0,8 l śmietany 30%, 5 – 6 łyżek cukru pudru, 1 szkl wiórków kokosowych Składniki na frużelinę: 500 g mrożonych owoców ( ja użyłam jagód), 3- 4 łyżki cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 5 łyżkach wody, Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy frużelinę. Owoce mieszamy razem
Passion of CookingNastoletnich Wypiekach przygotowania idą pełną parą! To będą pierwsze Walentynki razem z blogiem <3 Dziś zapraszam na czekoladowe ciasto z kremem malinowym i serduszkiem wypełnionym frużeliną malinową. Raj dla podniebienia... Bo przecież nie od dziś wiadomo, że połączenie czekolady z malinami jest strzałek w dziesiątkę. Mam nadzieję, że zasmakuje Twojej drugiej połówce(...)pszennej 2 kopiaste łyżki kakao 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Krem malinowy: 300 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 5 łyżek frużeliny malinowej Poncz: 1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka Dodatkowo: kilka łyżek frużeliny malinowej cukier puder do posypania Przygotowanie
Nastoletnie Wypiekanieśmietana kremówka i przyprawa do piernika. Resztę sama dodałam. I powiem Wam, że smak tego deseru mnie zaskoczył. Jest bajecznie korzenny, nie za słodki, po prostu niebo w gębie :-). Frużelina wiśniowa z mielonym kardamonem doskonale uzupełnia ten mus. Taki deser będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego świątecznego obiadu. Szczerze i gorąco polecam piernikowy mus z frużeliną wiśniową. Spróbujcie i Wy zrobić(...)pyszny deser. Pozdrawiam. MUS PIERNIKOWY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ. Składniki na 4 - 6 porcji: Mus: 250 g serka mascarpone 3 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka żelatyny 50 ml gorącej wody 300 g śmietany kremówki Frużelina wiśniowa: 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu 150 ml soku z wiśni
Zakątek rozkoszy kulinarnychśniadanie czy na obiad… mogą być też na deser lub kolację – Racuchy drożdżowe z frużeliną owocową. Zaletą tych racuchów jest to, że ich nie smażymy na głębokim tłuszczu, tylko pieczemy w piekarniku! czyli jest to dietetyczna wersja racuchów. Racuchy robi się bardzo prosto, wystarczy mąka, jajko, drożdże, odrobina cukru i soli i olej. Inspiracja pochodzi(...)racucha powciskać kawałki jabłek lub śliwek lub innych owoców. Piec w piekarniku z termoobiegiem dwie blachy na raz do koloru złotego około 15 min. Wyjąć, lekko przestudzić, podawać z frużeliną owocową. Tu w wersji ze śliwkami: Frużelina wiśniowa: 500 gr wydrylowanych wiśni 2/3 szklanki cukru sok z połowy cytryny 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wiśnie umieścić w garnuszku, zasypać cukrem, zagotować
moj przepis nabieli, pudrowego różu, z delikatności… Torcik składa się z czterech biszkoptów, dwóch lżejszych i dwóch cięższych. Zarówno jedne jak i drugie są przepyszne smakiem i wilgotne. Przełożone są frużeliną lub dżemem wiśniowym i kremem śmietankowym. A całość udekorowana jest ganache z białej czekolady. Bardzo polecam. Biszkopt ciemny I: 4 jajka 70 g mąki pszennej 15 g kakao(...)łyżki cukru pudru Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek ucieramy. Do utartego dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Dodatkowo: frużelina malinowa lub wiśniowa (zamiast malin wiśnie) lub słoiczek dżemu malinowego lub wiśniowego Wykonanie: Na biszkopt ciemny II wykładamy 1/2 frużeliny, na frużelinę 1/3 kremu. Krem przykrywamy biszkoptem ciemnym I. Na biszkopt
Made By Mom And Sonprzepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania!____________________________________________________________________________________________Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków.Ganache – czyli czekoladowa polewa jest dopełnieniem całości, która sprawia , że już po 1 kęsie każdy poczuje się jak w 7 niebie!Z przyjemnością sięgnie(...)masło – 15 g GANACHE:* czekolada gorzka – 110 g* śmietana kremówka 30% – 90 mlDODATKOWO:* papier do pieczenia PACLAN SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Zaczynamy od frużeliny!!!FRUŻELINA:Owoce myjemy , suszymy, a następnie podgrzewamy z cukrem mieszając od czasu do czasu.Kiedy cukier rozpuści się dodajemy sok cytrynowy oraz mąkę rozrobioną w 1 łyżce wody.Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku
Ostra na Słodko150g mąki pszennej 60g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej Krem: 250 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 1 ½ łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu wanilii Frużelina: 250g owoców lata ( truskawki,maliny,jagody,czereśnie itp.) 1 ½ łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody ½ szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej(...)kruszymy, następie ciasto przekrawamy na pół Krem: wszystkie składniki powinny być schłodzone śmietanę kremówkę i mascarpone ubijamy na gęsty krem, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i ekstrakt wanilii Frużelina: w małym rondlu mieszamy owoce z cukrem, podgrzewamy je na niewielkim ogniu do chwili ,aż cukier się rozpuści ( nie doprowadzamy do wrzenia, owoce puszczą za dużo soku) dodajemy cytrynę
Słodkie zapomnienieMini serniczki z frużeliną wiśniową Przepyszne, proste w wykonaniu słodkie miniserniczki waniliowe zbalansowane kwaśną frużeliną wiśniową. Dania Desery , Słodkości Porcje 18 papilotek Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 40 minut Składniki 500 gr ser twarogowy mielony 250 gr ser ricotta 150 gr cukier 1 szt budyń śmietankowy 1 szt jajko 150 gr ciastka markizy lub herbatniki(...)jednolitą masę. Masą serową uzupełniamy kokilki i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temp. 180° góra-dół, pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do przestygnięcia, na wierzchu wykładamy frużelinę wiśniową. Frużelina: Do garnka dodajemy mrożone wiśnie, cukier, sok z połowy cytryny, gotujemy. Gdy po ok. 15 min wiśnie zaczną się gotować i rozpadać, zlewamy do miseczki sok w którym
lysygotuje.plkęsy. Ptysie ogólnie są bardzo dobrym pomysłem na szybkie wypieki, a dzięki różnym nadzieniom za każdym razem mogą smakować inaczej. Te uroczo różowy krem zrobiłam na bazie wiśniowej frużeliny ze śmietanką. Wyszedł tak dobry, że nie raz wrócę do niego, np. przygotowując tort. Ptysie z wiśniowym kremem Składniki (na 20-25 sztuk): ciasto: 125ml wody 125ml mleka 1/4 łyżeczki soli(...)100g masła 150g mąki 4 jajka krem: 200ml śmietanki 36% 100g śmietankowego sera wiśniowa frużelina cukier puder do posypania frużelina: 150g wiśni (mogą być mrożone) 50ml wody 2 łyżki cukru 1 kopiasta łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny Przygotować frużelinę (można dzień wcześniej): żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody. Wiśnie wypestkować, zasypać cukrem, podgrzewać na małym ogniu, aż owoce puszczą
Obiad gotowyZapraszam Was na kolejną wersję sernika gotowanego w nowej, owocowej odsłonie:) Kruche ciasto z bogatą warstwą frużeliny wiśniowej oraz delikatny akcent wiśniowy pod maksymalnie słodką i kremową masą serową.... Wierzch ciasta stanowią biszkopty zalane orzeźwiającą galaretką pomarańczową- być może lepiej pasowała by tutaj wiśniowa( co by dopełnić całości;) ale nie posiadałam na domowym "stanie";p Bardzo słodkie, najlepsze następnego(...)waniliowy 4 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części. Schładzamy w lodówce ok. godzinę. Składniki na frużelinę: 500 g wiśni drylowanych ( mrożonych) szklanka cukru 1 łyżeczka mąki + 1 łyżeczka wody 3 łyżeczki żelatyny rozrobione w ¼ szklanki gorącej wody Wiśnie smażymy z cukrem. Gdy cukier się rozpuści dodajemy
Domowe ciastatortów, to polecam to ciasto. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale również smakuje jak wyborny tort. Poza tym wbrew pozorom jest bardzo proste w przygotowaniu. Biszkopt zawsze się udaje, frużelina wiśniowa pasuje idealnie do kremu czekoladowego, a śmietana na wierzchu jest nie tylko piękną ozdobą, ale również nadaje ciastu kolejnych walorów smakowych. SKŁADNIKI Biszkopt: 6 jajek szczypta soli(...)cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Frużelina wiśniowa i nasączenie: 800 g wiśni bez pestek (u mnie mrożone) 200 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 80 ml wody 50 ml wódki Krem czekoladowy: 500 g śmietany 36% 200 g masła 100 g gorzkiej czekolady 100 ml mleka
Passions hobbies lifeZnacie ten tort? Czekoladowe biszkopty, przełożone frużeliną wiśniową i kremem z mascarpone. Słodko kwaśne połączenie smaków, które doskonale smakuje z filiżanką słodkiej kawy. Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): biszkopt (1 szt): jajka 3 szt, mąka pszenna 0,5 szklanki, kakao 2 łyżki, cukier 0,5 szklanki, sól szczypta, frużelina wiśniowa: wiśnie świeże lub mrożone wydrylowane 600 g, cukier(...)żelatynę, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Do gotujących się wiśni wlewamy rozpuszczoną skrobię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż zrobi się nam kisiel. Wyłączamy palnik. Gdy frużelina nieco ostygnie, to dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Frużelinę wkładamy do lodówki. Schłodzoną śmietankę oraz mascarpone wkładamy do miski, dodajemy cukier puder i miksujemy zaczynając od niskich
kulinarne odsłony patiTort orzechowo - kokosowy z frużeliną malinową 2018-11-11 18:24:48 Porcje 12 11 listopada jest bardzo szczególną i wyjątkowo bliską mojemu sercu datą, bowiem w tym dniu zostałam Mamą. Jak dziś pamiętam jego pierwsze spojrzenie, pierwszy uśmiech i pierwsze urodziny. Upłynęło 19 lat od tego najważniejszego w moim życiu wydarzenia, ale przyznam Wam szczerze, że każdego roku(...)Przygotowałam dla niego słodki upominek w postaci pysznego tortu. Delikatny biszkopt mocno nasączony ponczem, przełożony kremem orzechowym, który zdecydowanie tu dominuje. Całość przełamana warstwą cudownie kokosowego kremu z gęstą frużeliną malinową. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania
Wędrówki po kuchniktóre wprost rozpływa się w ustach. Na dość cienkim spodzie bezowym, z warstwą delikatnego kremu na bazie mleczka kokosowego i bitej śmietany. Z dużą ilością pestek granatu i odrobiną frużeliny z marakui, która świetnie przełamuje słodki smak bezy. Blat bezowy można upiec z 3-dniowym wyprzedzeniem. SKŁADNIKI BLAT BEZOWY 2 białka mała szczypta soli 100 g (1/2 szklanki) drobnego cukru(...)łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki octu winnego lub ryżowego KREM 250 ml mleka kokosowego 1 łyżka żelatyny 4 łyżki wiórków kokosowych 250 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru FRUŻELINA Z MARAKUI 1 marakuja 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody DEKORACJA: pestki granatu, pralinki rafaello WYKONANIE Piekarnik nagrzewamy do 120 stopni C, bez termoobiegu. Blachę
cool and minty