Post Frużelina malinowa pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl. czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Chciałabym zrobić frużelinę do tarty i zależy mi na tym by w miarę możliwości jak najmniej się rozpływała, nie że wcale, tylko jak najmniej;) Czy w takim wypadku dodać tyle mąki ziemniaczanej i żelatyny co w przepisie czy trochę więcej? Z góry dziękuję za odpowiedź!
I czy do 300g malin naprawdę potrzeba aż szklanki cukru? Widziałam przepis na tort straciatella i tam jest 700g malin i też szklanka cukru. Przepraszam za tak dużą ilość pytań ale podchodzę do frużeliny po raz pierwszy i mam obawy ;)
Witam
Ostatnio napisałam komentarz z pytaniami na temat przepisu na frużelinę, teraz widzę, że został usunięty i nikt nie pokusił się by chociażby odpowiedzieć… To bardzo nieuprzejme i nieprofesjonalne. Takie zachowanie powoduje u internautów negatywny odbiór strony ponieważ zmniejsza jej rzetelność i sugeruje brak kultury ze strony osób prowadzących działalność internetową.
Pozdrawiam
Leno! Nikt niczego nie usuwał. Na stronie jest moderacja komentarzy, więc pojawiają się one dopiero po akceptacji. Jako że blog nie jest moim jedynym zajęciem w ciągu dnia, a poza tym zajmuję się również wieloma (obecnie ważniejszymi sprawami), to nie wchodzę tutaj codziennie. Z tego też powodu nie moderowałam komentarzy, bo nie zauważyłam, że takowe się pojawiły.
Odnosząc się do Twoich pytań: osobiście preferuję słodkie smaki, więc cukru daję właśnie szklankę, gdyż z mniejszą ilością może wyjść bardziej kwaskowata. Co do konsystencji – zależy jak szybko ową tartę chcesz spożyć. Przy wymienionych wyżej proporcjach frużelina dość długo tężeje i dopiero po ok. 8-10h chłodzenia robi się zupełnie sztywna.