składniki: ok. 1000 g grzybów leśnych (np. prawdziwki, podgrzybki, maślaki, kozaki, rydze…) ok. 100 g cebuli 300 ml wody 300 ml octu 10% 10 g soli 50 g cukru 3-4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 12 ziarenek pieprzu czarnego dodatkowo: 20 g soli na 1000 ml wody do obgotowania grzybów wykonanie : Grzyby oczyszczamy i myjemy. Do marynowania najlepiej używać małych grzybków, które marynujemy w całości natomiast większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę z solą oraz pokrojoną w... czytaj dalej...
Nie ma nic lepszego na każdej domowej imprezie, jak szybkie przekąski. Minimum wysiłku, a maximum smaku, to główna ich zaleta.
Czytaj dalej...Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...