Kolejny zawieruszony przepis..Miało w sumie być coś innego...skrzydełka ugotowałam..ziemniaki obrałam..i już chwilę gotowały się w garnku...ale postanowiłam zrobić danie jednogarnkowe..a raczej blaszkowe...lekko ugotowane ziemniaki przełożyłam na blaszkę , dodałam ugotowane skrzydełka..trochę zieleniny, warzywka i do piekarnika..a rosołek był też...i był pyszny..z resztkami makaronów..chyba ze trzy rodzaje.. skrzydełka(...)marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Ziemniaki obrać
Moje domowe kucharzenieKluseczki ziemniaczane można przygotować na różne sposoby. W wersji podstawowej kluski robi się z ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Inny sposób na kluseczki to zastąpienie mąki ziemniaczanej zwykłą mąką pszenną. Składniki : ugotowane ziemniaki mąka łyżka soli Proporcja ziemniaków do mąki to 4 do 1 czyli na 4 szklanki ziemniaków potrzebujemy 1 szklankę mąki a na 2 szklanki ziemniaków mąki
prawdziwe jedzenieNiedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej. Składniki (na 10 gołąbków): mała główka białej kapusty pół kilograma mięsa szklanka ryżu cebulka lub 2 ząbki czosnku sól, pieprz, olej ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy Składniki na pieczone ziemniaki: 1-2 kg ziemniaków(...)solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków
prawdziwe jedzenieSkładniki: 1 - 2 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, majeranek, oregano olej Ziemniaki gotujemy bez obierania przez 10 minut. Wodę z garnka odlewamy a ziemniaki obieramy i kroimy w grube plastry. Aby się nie poparzyć ziemniaki nadziewamy na widelec i ściągamy skórkę nożem. Można też poczekać aż przestygną. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy plastry cebuli(...)dodajemy przyprawy. Do podsmażonej cebuli wrzucamy ziemniaki i rumienimy je z każdej strony. Pod koniec ewentualnie dosalamy do smaku. Podajemy jako główne danie albo razem z gulaszem
prawdziwe jedzeniePodczas gdy na blogach pojawiają się przeróżne przepisy na fritatty, hiszpańskie tortille, albo inne zagraniczne zapiekanki, ja proponuję wam prostą, naszą polską babkę ziemniaczaną z surowych tartych ziemniaków, z dodatkiem smażonego boczku, szynki i cebuli. Ta babka jest przygotowana tradycyjnie, bez wymyślnych dodatków, tak jak przygotowywało się u mnie w domu. Babkę ziemniaczaną z boczkiem przygotowywał w domu mój tata(...)wielkopolska zwie się bambrzokiem, a nazywana też jest dziadem, kugel, kugiel, na Kurpiach rejbak, czy popularnie babką ziemniaczaną lub kartoflaną. Polecam też przepis na: Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków Babka ziemniaczana do perliczki Babka ziemniaczana (Kartoflak): Składniki: 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula sól, pieprz, majeranek, oregano bułka tarta 250 g boczek, szynka cebula ze szczypiorem Przygotowanie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzygotowaniu, gościłyby na naszym stole przynajmniej raz w tygodniu. Właściwie smakują mi w każdym wydaniu: czy to z kapustą i grzybami, z mięsem, z owocami czy też z ziemniakami i białym serem. Ze względu na to te kapuściano-grzybowe najlepiej smakują na Wigilię (nie wiem czemu, ale wtedy maja zupełnie inny smak niż na codzień), dziś zaprezentuję moją(...)pierogów ruskich. Potrzebujemy (na około 36 sporych pierogów): Ciasto pierogowe: - 1 szklanka ciepłej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy z oliwek - około 560 g mąki pszennej Farsz: - 650 g ziemniaków - 500 g twarogu półtłustego - 2 spore cebule - oliwa z oliwek - sól - pieprz Zaczynamy od przygotowania farszu. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane
W mojej holenderskiej kuchniwywołujecie swój objaw, jak wywołujecie swoją chorobę, jak tworzycie swoje istnienie - w chwili, w której kontaktujecie się ze sobą - zaczyna się rozwój i integracja. Fritz Perls Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duży, świeży ogórek 10 łyżek mleczka kokosowego 1 niepełna łyżka mąki pszennej 1 niepełna łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropel oliwy z oliwek (nie jest konieczna, bez niej ziemniaki będą(...)bardziej suche z wierzchu) Przyprawy: koperek papryka słodka czosnek rozmaryn zioła prowansalskie sól Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy je w osolonej wodzie, lecz nie do końca. Nie możemy dopuścić do ich rozgotowania. Zdejmujemy je z ognia, gdy będą już na tyle miękkie, by wbił się w nie widelec, ale wciąż na tyle twarde
Weganizm infantylnymożemy podawać na obiad albo na wczesną kolację świetnie smakuje z waszym ulubionym sosem - w moim przypadku jest to sos czosnkowy :) Składniki : 250 g wędzonego boczku 1,5 kg ziemniaków 1 cebula 1 pomidor 0,5 łyżeczki chilli garść świeżej pietruszki 4 jajka 100 ml śmietany 18 świeżo zmielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Krok(...)Ziemniaki dobrze myjemy i kroimy w talarki, gotujemy ok 10-15 minut aby delikatnie zmiękły ale się nie rozgotowały, scedzamy i studzimy. W tym czasie kroimy boczek w drobną kostkę i obsmażamy (nie dodajemy tłuszczu wytopi się z boczku). Cebulę kroimy w kosteczkę i również obsmażamy. Krok 2 W naczyniu przeznaczonym do pieczenia układamy warstwę ziemniaków, którą dobrze
Niezły MłynekZiemniaki to chyba najpopularniejszy produkt na polskich stołach więc dlaczego nie miałby się pojawić również na grillach, a jeśli dodamy do niego boczek to nikt się im nie oprze. Składniki : (w stosunku 1:1) młode ziemniaki średniej wielkości boczek w plastrach zioła prowansalskie Przygotowanie : Obrane ziemniaki gotuję prawie do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzone ziemniaki posypuję ziołami następnie każdego(...)ziemniaka owijam plastrem boczku spinając wykałaczką. Grilluję z każdej strony aż boczek będzie odpowiednio zarumieniony. Smacznego
Mechanik grillujeKacze piersi można przygotować o wiele szybciej niż całą kaczkę, a tłuszcz wytopiony z ich skórki idealnie nadaje się do podsmażenia ziemniaków. Składniki: 2 piersi z kaczki majeranek sól morska 6-8 ziemniaków 2 jabłka 4 łyżeczki żurawiny Skórę piersi naciąć na krzyż, uważając aby nie ponacinać mięsa. Przyprawić kaczkę solą i majerankiem i włożyć do lodówki na godzinę. Ziemniaki(...)piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone. Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki. Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchenneProsty przepis na kacze udka z ziemniakami i tymiankiem. Błyskawiczne przygotowanie, ale długie pieczenie. Pochodzi z programu Nigelli Lawson. Składniki: 2 udka kacze 2 duże ziemniaki kilka gałązek świeżego tymianku sól, pieprz Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na małej patelni, którą można potem wstawić do piekarnika, ułożyć udka skórą do dołu i obsmażyć je na średnim ogniu na złoty(...)kolor, aż z mięsa wytopi się niewielka ilość tłuszczu. Odwrócić udka i zdjąć z ognia. Ziemniaki pokroić na niewielkie kawałki i ułożyć wokół kaczych udek. Udekorować całość gałązkami tymianku i doprawić solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 1,5- 2 godziny, od czasu do czasu obracając ziemniaki. Po półtorej godzinie sprawdzić kaczkę - jest gotowa, gdy mięso
wyzwania kuchenneZiemniaki są bardzo wdzięcznym tematem kulinarnym. Można podawać je na wiele sposobów- gotować, smażyć, piec... faszerować. Przygotowując farsz można dać ponieść się fantazji, wszystko zależy od naszego gustu i podniebienia. Ja pozostając w kręgu szpinakowo- ziemniaczanych fascynacji ( 1. z nich tutaj ) na dzisiejszy obiad zdecydowałam się na... Zapiekane Ziemniaki Faszerowane Szpinakiem Składniki: duże ziemniaki szpinak mrożony lub świeży(...)starty żółty ser czosnek łyżka śmietany oliwa z oliwek sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotowałam w mundurkach, następnie pozostawiłam do wystudzenia Szpinak podsmażyłam na oliwie z dodatkiem czosnku, śmietaną, startym serem oraz przyprawami Ziemniaki ponacinałam i nadziałam szpinakowym farszem, pod koniec pieczenia można posypać startym serem Piec w 200 st. przez 30- 40 min. W zależności od okazji podane w takiej
bastalenaTakie ziemniaki mogą być świetnym dodatkiem do mięsa..ale można zjeść je bez niczego..jak frytki..posypane solą ziołową Prymat nabierają wyjątkowego smaku.. ziemniaki sól ziołowa Prymat Ziemniaki obrać i pokroić na 4 lub 6 części.Usmażyć we frytkownicy.Odsączyć i posypać solą ziołową
Moje domowe kucharzenieDania jednogarnkowe...szybkie do zrobienia..i szybkie do jedzenia...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ziemniaki kiełbasa cebula mieszanka warzyw mrożonych [ w sezonie mogą być świeże] przyprawy wedle gustu Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną kiełbasę , warzywa i razem chwilę podsmażyć.W naczyniu żaroodpornym układać warstwami i upiec do miękkości(...)ziemniaków
Moje domowe kucharzenieSkładniki na 2 osoby: 2 plastry schabu 1 op. suszonych ziemniaków Panierka: 1 jajko ok. 50g płatków kukurydzianych Sól, pieprz Do puree: 1 łyżka masła Surówka: 1/4 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 łyżeczka sosu sojowego 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz Przepis: Suszone ziemniaki wrzucamy do osolonej wody i gotujemy ok. 25minut. W międzyczasie rozbijamy kotlety, przyprawiamy(...)maczamy w jajku z dwóch stron i następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych, które lekko miażdżymy (najlepiej w woreczku foliowym). Smażymy z obu stron na rumiano. Po odcedzeniu ziemniaków dodajemy masło i porządnie je rozgniatamy. Kapustę pekińską kroimy w kostkę, marchewkę ścieramy na dużych oczkach. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Kilka słów o suszonych ziemniakach firmy SyS Otrzymałam je w ramach
Emcia Pichci