ziemniaki - 38421 przepisów (strona:944/2562)

Grillowana wątróbka z indyka na cukinii z młodymi ziemniakami i czosnkiem 179

Wątróbka z  indyka nabrała niepowtarzalnego smaku dzięki marynacie. Przeważnie przygotowywana jest z cebulą, a ja polecam spróbować ją z cukinią. Smakuje wyśmienicie. Ziemniaki pod chrupiącą skórką są delikatne z czosnkową nutą.    Składniki:  6 młodych bardzo małych ziemniaków,  4 wątróbki z indyka,  250 ml mleka,  2 łyżki sosu ciemnego sojowego,  4 łyżki(...)moczymy w   mleku ok. 15 min. Następnie płuczemy z mleka i wysuszamy.  Przekładamy do przygotowanej marynaty i     odstawiamy do lodówki na kolejne 30 min.  Ziemniaki myjemy, suszymy, smarujemy oliwą, solimy, dodajemy do nich całe ząbki czosnku i zawijamy w     folię aluminiową. Ziemniaki przekładamy na grilla. Cukinię, myjemy, kroimy na plastry po skosie

Moniki Smakołyki
Pieczony łosoś starofrancuski z kurkami i młodymi ziemniakami 149

łyżki musztardy starofrancuska, 2 łyżeczki musztardy sarepskiej, 1 łyżeczka łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki soku z limonki, 250 g świeżego filetu z łososia, 12 młodych małych ziemniaków, 6 ząbków czosnku, 3 gałązki świeżego tymianku, 150 g   kurek, jak najmniejszych, 1 łyżka masła, 1 łyżka sosu Worcestershire, 100 ml śmietany 30 %, 2 łyżeczki posiekanego koperku, pieprz kolorowy świeżo(...)naczynia żaroodpornego przelewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i musztardę. Dokładnie mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Obtaczamy łososia z marynacie i pozostawiamy na czas smażenia ziemniaków. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy młode ziemniaki (wcześniej umyte i osuszone) i obsmaż je na złoty kolor. Podlewamy  wodą i przykrywamy pokrywką tak, aby się udusiły

Moniki Smakołyki
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 239

Ziemniaki grillować można na różne sposoby, w całości, jako talarki czy w ćwiartki pokrojone, grillowane bezpośrednio na rożnie   lub w folii pieczone. A ja Wam polecam babeczki ziemniaczane, do których fasolka  i boczek zostały dodane. Ciasto to foremek tylko przelewamy, na górne rożno do grilla wkładamy, temp. odpowiednią ustawiamy, pokrywę przykrywamy, 30 min czekamy i nowy smak ziemniaków(...)grillu odkrywamy. Składniki: 6 porcji  4 ugotowane ziemniaki, 4 jajka, 200 ml śmietany 18%, 20 g sera żółtego, 6 łyżek ugotowanej fasolki adżuki, 100 gram surowego boczku w plastrach, świeży rozmaryn, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, młoda marchewka, młoda pietruszka- korzeń, syrop z agawy, olej rzepakowy. Przygotowanie:     W garnku gotujemy ziemniaki

Moniki Smakołyki
Razowe Ruskie 157

kaloryczne. Ciemne zawiera znacznie mniej skrobi, mniej tuczy." Składniki: Na ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej około 250-300ml. 2 jajka 500ml. mleka  sól Farsz: 500 gram ziemniaków kostka sera pół tłustego 2 cebulki olej do smażenia pieprz, sól 2 ząbki czosnku Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem..odstawiamy na 10 min. po tym czasie smażymy(...)naleśniki  stosunkowo cienki. Farsz: Ziemniaki gotujemy solimy, po ugotowaniu rozgniatamy. Do patelni nalewamy olej i jeszcze na zimny wyciskamy czosnek...chwile podsmażamy a  następnie  dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy aż cebula się zarumieni. Dodajemy do do ziemniaków. do przestudzonych ziemniaków dodajemy ser i wszystko razem jeszcze raz tłuczkiem do ziemniaków rozdrabniamy. Na naleśniki nakładamy farsz

NaKońcuJęzyka
Rosti- placek z serem i cebulą 199

kuchnia wegetariańską znajduje sie tam wieleee wspaniałych przepisów...które specjalnie dla mięsożerców można lekko zmodyfikować, ale u mnie dziś bez zmian czyli  Rosti szwajcarska potrawa narodowa , grubo starte ziemniaki z dodatkiem sera lub boczku takie nasze placki ziemniaczane w innym wydaniu zapewne posmakują wszystkim zarówno wegetarianom oraz wszystkim miłośnikom  ziemniaków... Kochani jednocześnie przypominam o  konkursie . Zapraszam serdecznie(...)podzielcie się ze mną swoimi zdrowymi przepisami, a może traf sprawi że Książka trafi do Was...;) Składniki: 900 gram ziemniaków 1 cebula, starta 1/2 szklanki żółtego sera 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sół, chilli, kurkuma 2 ząbki czosnku, starte 1. W lekko osolonej, wrzącej wodzie podgotowujemy ziemniaki około 10 min. i odstawiamy

NaKońcuJęzyka
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 246

ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso. Składniki: 4 ziemniaki, 250g fasolki szparagowej, 700g pomidorów, ząbek czosnku, cebula, 200g wędzonego boczku, olej rzepakowy(...)Rapso, sól, pieprz, oregano. Przygotowanie  Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia. Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę

Z miłości do słodkości
Zapiekanka ziemniaczana z brokułami i boczkiem 1369

ziemniaków 500g wędzonego boczku 1 duży brokuł 2 cebule 1 por (biała część) 5 ząbków czosnku 300 ml śmietany 18% 3 jajka 150 g tartej mozzarelli 250g sera żółtego sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie masło do smażenia i wysmarowania foremki PRZYGOTOWANIE Ziemniaki kroimy w plasterki (ok.0,5 cm) i wrzucamy na osolony wrzątek. Gotujemy ok.10(...)przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażmy warzywa do miękkości. Dodajemy boczek i jeszcze kilka minut smażymy razem.   Duże naczynie żaroodporne (tu owalne 27x22 cm) smarujemy masłem. Układamy 1/3 ziemniaków - pieprzymy i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie kładziemy połowę różyczek brokuła i połowę boczku z cebulą. Posypujemy 1/3 startego sera żółtego. Analogicznie układamy drugą warstwę - ziemniaki, przyprawy, brokuły

Moje Kuchenne Rewelacje
Grahamki 222

Grahamki to pełnoziarniste (inaczej razowe) bułeczki jakie na pewno znacie. Ja do swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety(...)drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej. Grahamki (bułeczki razowe): 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki) 2 średnie lub 1 bardzo duży, ugotowany ziemniak 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant 200 ml mleka (3/4 szklanki) 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu lub melasy opcjonalnie: otręby

Poezja smaku
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 167

przywołując wspomnienie pysznego lata. Dzisiaj zapraszam na pyszne greckie wakacje - jak Grecja to albo owoce morza, albo koźlęcina, albo jagnięcina. Zdecydowałem się na tę ostatnią, którą przygotowałem z pieczonymi ziemniakami, ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki(...)gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty

Wyprawy kulinarne
Steak z rostbefu 228

tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)rostbefu wołowego o grubości około 3 cm (około 250 gram), 20 gram masła, ząbka czosnku, 4 małych ziemniaków, 6 pomidorków koktajlowych, garści rukoli, oliwy, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, soku z 1/2 cytryny, odrobiny suszonego rozmarynu. Klucz do przygotowania dobrego steak'a to solidny kawałek dobrej wołowiny. Ja osobiście najbardziej lubię rostbef, ale można przygotować steak'a również z antrykotu

Wyprawy kulinarne
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 310

Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszne tartaletki z kurczakiem. Jest to danie warstwowe, którego spód tworzą ziemniaki, wyżej znajduje się kurczak z grzybami i cebulką, a na samej górze umieszczamy kruche ciasto. Wszystkie warstwy odpowiednio doprawione tworzą niesamowitą przepyszną całość! My robiłyśmy to danie w 4 małych tartaletkach, jeśli jednak ktoś ich nie ma, można użyć jakiekolwiek naczynie żaroodporne(...)formę do zapiekanek. Ilośc porcji:4 Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy

Kolizje Smaków
Pieczone ziemniaki na ostro 161

Uwielbiamy ziemniaki w każdej odsłonie. Dzisiaj kolejne danie z udziałem tego smacznego warzywa. Pieczone ziemniaki w piekarniku z udziałem przypraw na ostro.  Szybkie w przygotowaniu ze zniewalającym efektem. Pychotka! :) Składniki: 500g ziemniaków 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka ostrej papryki, oregano 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego*, soli ziołowej szczypta pieprzu *czosnek granulowany możemy jak najbardziej zastąpić świeżym przeciśniętym przez praskę czosnkiem(...)Ziemniaki obieramy oraz kroimy w łódeczki. Oliwę mieszamy z przyprawami w miseczce. Dorzucamy ziemniaki do miseczki i intensywnie mieszamy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieszczamy w piekarniku ustawionym na 180 stopni Celsjusza na termoobieg na 30-40 minut. Po pół godziny warto sprawdzić czy ziemniaczki są w środku miękkie, jeśli tak to wyjmujemy i podajemy koniecznie na ciepło

Kolizje Smaków
Zapiekanka z mięsa mielonego z groszkiem i puree ziemniaczanym 203

się zarówno na obiad jak i na kolacje :) Przygotowujemy ją z mięsa mielonego, najlepiej drobiowego, pomidorów i zielonego groszku z ogromną ilością ulubionych przypraw. Dodatkiem jest delikatne puree z ziemniaków, a całość zapiekamy pod pierzynką z żółtego sera. Pychota. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego z indyka Puszka groszku Puszka pomidorów 10 średnich ziemniaków 150g żółtego sera 50g masła Cebula(...)ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia, pietruszka Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od obrania ziemniaków i ugotowania ich w osolonej wodzie. W   między czasie na patelni rozgrzewamy kapkę oleju. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Następnie wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku i chwilkę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy wraz z cebulą

Kolizje Smaków
Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 212

Sery pleśniowe to zdecydowanie nasi faworyci na sklepowych półkach. Jeśli dodatkowo je połączymy z winem, ziemniakami i wędzonym boczkiem powstaje przepyszne, niebiańskie w smaku danie. Być może nie wygląda za ładnie, ale smakuje rewelacyjnie. Jeśli podobnie jak my jesteście fanami serów pleśniowych koniecznie je zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania(...)minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne słupki. Można to zrobić przy pomocy specjalnej tarki, która od razu pokroi nam warzywa w drobniutkie

Kolizje Smaków
Francuska zupa szczawiowa 218

można zbierać na przednówku. Francuska zupa szczawiowa to tak naprawdę zupa szczawiowo-ziemniaczana ( soupe à l'oseille et pomme de terre ), którą na koniec miksuje się na gładki krem. Ziemniaki nadają zupie kremowej konsystencji i nieco więcej treści, niż gdybyśmy mieli jeść same liście szczawiu. Prezentowana niżej wersja została odchudzona względem tradycyjnej receptury, tzn. mamy w niej mniej śmietany(...)chleba , ale jeżeli nie lubicie gładkiej konsystencji, możecie zupy nie miksować. Wtedy będzie bardziej przypominać naszą polską wersję. Mój Mąż nie przepada za kremami, dlatego dodałam do zupy ziemniaków pokrojonych w kostkę. Zamiast szczawiu moglibyście dodać tutaj szpinak , również otrzymując smaczną zupę. Czy szczaw jest zdrowy? Wątpliwości dotyczące szczawiu. Na koniec mała uwaga dotycząca szczawiu. Słyszy się, że jest niezdrowy

Chilli Czosnek i Oliwa