odżywczą. Jeśli chcesz osiągnąć stan ketozy, to musisz unikać produktów o wysokiej zawartości węglowodanów, np.: Zboża – pszenica, kukurydza, ryż, Cukier – miód, agawa, syrop klonowy, Owoce – jabłka, banany, pomarańcze, Bulwy – ziemniaki, bataty. Z drugiej strony większość kalorii powinna być dostarczana w postaci wysokotłuszczowych pokarmów, np.: tłuste ryby: makrela, łosoś, sardynki, śledzie, mięso, jajka, sery, orzechy i nasiona awokado, oleje, np. oliwa(...)kokosowy, masło, ghee. Żywność, której należy unikać, to podobnie jak w standardowej wersji diety keto: zboża – pszenica, kukurydza, ryż, cukier – miód, agawa, syrop klonowy, owoce – jabłka, banany, pomarańcze, bulwy – ziemniaki, bataty. Dieta ketogeniczna śródziemnomorska – jadłospis Chcąc ułatwić Ci rozpoczęcie diety ketogenicznej śródziemnomorskiej przygotowałem dla Ciebie przykładowy, jednodniowy jadłospis. Śniadanie – Faszerowane awokado 6 dużych jajek ugotowanych na twardo
ZGruntuFitsól i pieprz do smaku – ząbek czosnku – bułka tarta do obtoczenia – 1/2 małej najlepiej czerstwej bułki – woda lub mleko bez laktozy do namoczenia bułki – do podania: buraczki, ziemniaki Przygotowanie: Bułkę do kotletów namaczaj w wodzie lub mleku przez chwilę. Do dużej miski włożyć mięso. Wbij jajko, zetrzyj na grubych oczkach cebulę lub pokrój drobno. Dodaj odciśniętą bułkę(...)wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię. Formuj kotlety i obtaczaj w przygotowanej bułce tartej. Kładź na rozgrzany olej. Smaż z dwóch stron. Po usmażeniu odłóż do naczynia. Podawaj z ziemniakami i buraczkami Smacznego Artykuł Mielone z suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEfasolki szparagowej. Jej smak bardzo fajnie podkręca kozi ser sałatkowy. Składniki (4 porcje): 400 g. zielonej fasolki szparagowej 800 ml. bulionu warzywnego 2 łyżki kwaśnej śmietany 250 g. obranych ziemniaków 120 g. obranego korzenia selera 10 cm. kawałek pora 100 g. koziego sera sałatkowego 2 łyżeczki masła kilka gałązek natki pietruszki 2 łyżki oliwy truflowej (opcjonalnie) sól, pieprz Fasolkę pokrój(...)kawałki. Ziemniaki i seler obierz i pokrój w małą kostkę. Wrzuć do garnka z roztopionym masłem. Dodaj posiekany por i fasolkę. Smaż 3-4 minuty, co chwilę mieszając. Wlej bulion, wsyp 1 płaską łyżeczkę soli. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na małym ogniu 20 minut. Do śmietany wlej kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie połącz ze sobą i wlej do reszty
Delicious PlacePrzepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem – pyszne danie obiadowe na każdą okazję. Składniki 1300g ziemniaków 800g piersi kurczaka 260g wędzonego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku serek topiony naturalny 600ml śmietany masło do smażenia przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany Przygotowanie Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą, usmażyć i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone(...)plastry, przyprawione solą i pieprzem ziemniaki, przełożyć do mięsa. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę, cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle i dodać boczek. Smażyć do zarumienienia, dodać śmietanę i serek, przyprawić: czosnkiem, kurkumą, solą oraz pieprzem, zagotować i przelać sos do garnka. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, delilatnie ugnieść. Piec 40min w 190 stopniach
Wasze PrzepisyPrzepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem – pyszne danie obiadowe na każdą okazję. Składniki 1300g ziemniaków 800g piersi kurczaka 260g wędzonego boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku serek topiony naturalny 600ml śmietany masło do smażenia przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, kurkuma, czosnek granulowany Przygotowanie Kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą, usmażyć i przełożyć do garnka. Na tej samej patelni podsmażyć pokrojone(...)plastry, przyprawione solą i pieprzem ziemniaki, przełożyć do mięsa. Cebulę, boczek i czosnek pokroić w drobną kostkę, cebulę wraz z czosnkiem zeszklić na maśle i dodać boczek. Smażyć do zarumienienia, dodać śmietanę i serek, przyprawić: czosnkiem, kurkumą, solą oraz pieprzem, zagotować i przelać sos do garnka. Wszystko wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego, delilatnie ugnieść. Piec 40min w 190 stopniach
Wasze Przepisyobejrzenia, gdzie krok po kroku pokażę Ci, jak je przygotować. Tymczasem zostawiam Ci przepis na pyszny niczym prosto z nad morza obiad: pieczoną rybę z łódeczkami z ziemniaków i szparagami w orzechowym pesto. składniki: - tuszka ulubionej ryby u mnie dorada - ziemniaki - szparagi - pomarańcz - świeże zioła: lubczyk, oregano, natka pietruszki czy bazylia, - czosnek pesto: - garść migdałów - garść orzechów - oliwa z oliwek
SMYKWKUCHNISkładniki: głowy z karasi i inne kawałki 4 sztuki większe, woda 1,5 litra, ziemniaki 5 sztuk średnie, włoszczyzna mrożona około 1 szklanki, ziele angielskie 2 sztuki, liść laurowy 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, sól czosnkowa 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka Oczyszczone, opłukane głowy z karasi, ogonki, płetwy (w nich jest dużo żelatyny) włożyć do garnka, dodać rozdrobnioną(...)rozdrabniaczu włoszczyznę (u mnie moja młoda włoszczyzna mrożona), pokrojone w kostkę ziemniaki obrane, dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Następnie na małym ogniu gotować z 25 minut, wyjąć z wywaru kawałki ryby na talerz. Do wywaru dodać obrane mięsko z kawałków ryby, pieprz czarny mielony, sól czosnkową, posiekany koperek, po zagotowaniu zdjąć od razu z ognia - delikatny
W Mojej Kuchni Lubiębędzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. Bitki schabowe w sosie śmietanowym z papryką dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: Kliknij
Lekcje w kuchnigrzankami. Składniki: łyżka masła łyżka oliwy por 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 500g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 korzeń pietruszki średniej wielkości seler 5 sporych garści szczawiu 3 ziemniaki sól, czarny pieprz, świeży tymianek do podania: jajka na twardo grzanki Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek(...)duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku
Pyry na GazSkładniki: Ziemniaki 500 g Rzodkiewka 1/2 pęczka Koperek 1/2 pęczka Ogórek kiszony 5 średnich sztuk Cebula czerwona mała Śmietana 18 % 2 łyżki Majonez 2 łyżki Czosnek 1-2 ząbki Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić w większą kostkę. Ogórki i rzodkiewkę również pokroić na większe kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Koperek
Kulinarne przygodykurczaka, warzywnego lub wołowego 1 słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 papryka chili awokado 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 5 szt. pieczarek 2 -3 ziemniaki 1 cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyczki czarnego pieprzu -1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach liście laurowe(...)łyżeczki kminu szczypta mielonego cynamonu słodka papryka - 2 łyżeczki 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki a paprykę w paski. Odkładamy na bok. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy rozdrabniając (cały czas mieszając) dodajemy przyprawy, następnie dodajemy warzywa i pieczarki. Całość podsmażamy
AZgotuj!aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Pasuje idealnie do wszelkich klusek typu kopytka, kluski śląskie, kluski na parze zwanymi pampuchami, na które przepis znajdziecie tutaj ., ale z kaszą, makaronem, czy ziemniakami również smakuje doskonale. Do przygotowania mięsa w sosie własnym używam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, papryki, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskuje się dzięki podsmażeniu mięsa obtoczonego(...)doprawić go do smaku solą i pieprzem, aby był ciemniejszy możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Podczas duszenia schabu sos powinien odpowiednio zgęstnieć. ja podałam schab w sosie własnym z ziemniakami z koperkiem, oraz z letnią sałatką z sałaty lodowej, pomidorów, ogórków małosolnych, oraz rzodkiewki. Smacznego! Moje rady: Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa i cebuli na brązowy kolor oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku. Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)nieco luźniejsze ciasto niż to z filmiku. Zaparka (scukrzona): 100 g mąki żytniej typ 720 60 g słód żytni ciemny fermentowany 10 g kminek cały 150 ugotowanych ziemniaków dokładnie utłuczonych 410 g woda wrzątek Składniki dokładnie wymieszać z wrzącą wodą, następnie dodać 20 g mąki żytniej razowej i mieszać dalej, tak aby pozbyć się grudek. Zostawić pod przykryciem
Przepisy na domowy ser i chlebRewelacyjnie smakują na ciepło i zimno. Można zajadać je same lub z dodatkami jak mięso i surówka. Polecam również podać ją z jogurtem greckim. SKŁADNIKI : 6-7 obranych ziemniaków 2 małe cukinie 2 cebule 1 żółta papryka i 2 czerwone 2 pomidory 5 ząbków czosnku sól do smaku 1/2 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczka przyprawy do ziemniaków około 5 łyżek oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Warzywa myjemy, paprykę i cebulę oczyszczamy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy przyprawy i zalewamy je olejem, dokładnie mieszamy. Zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i rozkładamy warzywa. Zapiekamy około około 1 godziny w temperaturze 180 % C, termoobieg
Kulinarne Fantazje Mariolichrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy. 200 g groszku mrożonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 por biała część 2 ziemniaki 1 cebula 1 kawałek korzenia selera sól,pieprz 50 g sera feta vege 3 łyżki pistacji bazylia świeża olej rzepakowy oliwa smakowa bazyliowa Cebulę, por, drobno kroję i przesmażam(...)oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, groszek, seler, szparagi pokrojone bez główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym,i pistacjami posiekanymi. Skrapiam oliwą bazyliową
wesoła kuchnia