słodko-kwaśno-ostry. Naprawdę pyszne zestawienie smaków! Pyszna i prosta sałatka na lato, która super sprawdzi się jako lekki obiad. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy fasolka oraz ziemniaki są jeszcze ciepłe. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka
Kuchnia MagdaLenysłodko-kwaśno-ostry. Naprawdę pyszne zestawienie smaków! Pyszna i prosta sałatka na lato, która super sprawdzi się jako lekki obiad. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu, gdy fasolka oraz ziemniaki są jeszcze ciepłe. Więcej przepisów na pyszne sałatki w moim e-booku "Sałatki Na Każdą Okazję" Zapraszam też do innych przepisów sałatkowych na blogu: Sałatka wiejska z sosem chrzanowym Sałatka
Kuchnia MagdaLenySkładniki: bulion (u mnie z udek kurczaka + warzywa: marchewka, seler, pietruszka, por, seler naciowy) warzywa z bulionu: marchewka, pietruszka 3 średnie ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 duża cebula 2 ząbki czosnku ok. 500 g grzybów leśnych (miałam: borowiki, kurki, podgrzybki) odrobina tymianku śmietanka 18% sól pieprz koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Cebule siekamy, podsmażamy(...)około 10 minut ciągle mieszając. Następnie dodajemy pokrojony czosnek oraz tymianek, mieszamy i smażymy całość jeszcze chwilę. Usmażone grzyby przekładamy do ugotowanego wcześniej bulionu, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dorzucamy ugotowaną wcześniej i pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Zabielamy śmietanką. Posypujemy natką lub koperkiem
Walijskie PichcenieSkładniki: ziemniaki 12 sztuk średnie, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, śmietana 12% 200 gram, woda 1 szklanka, maka pszenna 4 łyżki mielona łopatka 70 dag, bułka moczona w wodzie 1 sztuka, kasza manna 3/4 szklanki, jajka 2 sztuki "L", kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula(...)sztuka większa, mąka pszenna 1 szklanka Do garnka wsypać obrane i pokrojone w małe kawałki ziemniaki, dodać rozdrobnioną włoszczyznę, ( miałam młodą zamrożoną ), dodać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę i zagotować, po zagotowaniu gotować z 10 minut. Mieloną łopatkę dobrze wyrobić z pokrojoną cebulą, kucharkiem, kaszą manną, bułką odciśniętą z wody, pieprzem mielonym jajkami. Formować nie duże kule mielone, obtaczać
W Mojej Kuchni Lubięprzygotować w domku. Co nam trzeba? Karkówka – 1,5 kg 2 młode cukinie 1 czerwona papryka 1 papryka żółta 5 marchewek 2 cebule pół kg młodych małych ziemniaków 3 młode buraczki z botwinką Do tego dużo ziół: ja dałam cząber, oregano, tymianek, natkę pietruszki, koperek po łyżeczce: soli, pieprzu ziołowego, papryki słodkiej, papryki ostrej Koncentrat pomidorowy – 200ml Woda(...)200ml 300g makaronu- pokruszone łazanki Robimy! Karkówkę kroimy w kosteczkę Cukinię kroimy w pół krążki Marchewkę obieramy kroimy w plasterki Papryki obieramy kroimy w dużą kostkę Ziemniaki myjemy, dajemy całe Cebulę kroimy w wiórka Wszystko wraz z ziołami, wodą, koncentratem mieszamy w kociołku i ustawiamy na kuchni. Całość dusi się nam koło 1,5 h. Często mieszamy, gdy zaczyna
Latosiowydommiejsca w samych Bieszczadach, ale w Sanoku - znajdziecie je TU! ) - chlebki robione na sodzie/prozie 7. Kisełyca - zupa robiona na bazie kwasu z kapusty kiszonej, zabielana mąką żytnią, podawana z ziemniakami i skwarkami 8. Fuczki - smażone placki z kapusty kiszonej 9. Gołąbki z ziemniakami/Stolniki 10. Naleśnik Gigant (Chata Wędrowca - te danie znajdziecie tylko tam) 11. Pierogi z jagodami 12. Pierogi(...)razu warto o nią poprosić. Polecam: Fuczki (placki kapuściane) z sosem czosnkowym - duża porcja, smaczne, podobne do ziemniaczanych ale delikatniejsze Pierogi bieszczadnika - smażone pierogi z boczkiem, serem białym i ziemniakami; podane z sosem czosnkowym Placki po bieszczadzku - mało placka, dużo mięsa, smaczne! PRODUKT DO SPRÓBOWANIA (dostępny w wielu miejscach): Jałowiec - słodki, bezalkoholowy napój gazowany wpisany na listę produktów tradycyjnych
Czarnawisienkagrilla, a jeśli macie ochotę możecie też ją podać na ciepło. Ziemniaczana sałatka z bobem Ziemniaczana sałatka z bobem Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 250 g bobu 1/2 czerwonej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka rosyjskiej musztardy oliwa z oliwek sok z cytryny sól kolorowy zmielony pieprz koperek do posypania Wykonanie Ziemniaki
Kulinarne przygody Gatitydobrze całkiem niedawne czasy, gdy nie zawsze mogły znaleźć na grillu coś, co mogłyby zjeść. Do tradycyjnego menu grillowego należały przede wszystkim dania mięsne, czasem można było spotkać grillowane ziemniaki, cukinię lub ser pleśniowy typu camembert. Te czasy na szczęście minęły i dziś nawet w ofertach supermarketów bez problemu można znaleźć nie tylko wegetariańskie, lecz także wegańskie gotowe dania(...)sery. Sycącym daniem, które z pewnością przypadnie do gustu wegetarianom i weganom są warzywne sakiewki z grilla. Do ich przygotowania potrzebujemy pokrojonych w kostkę warzyw: cukinii, bakłażanów, papryki, cebuli, ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Wymieszane warzywa należy umieścić w sakiewkach przygotowanych z folii aluminiowej. Następnie trzeba polać je oliwą z oliwek i obsypać przyprawami – solą, pieprzem, świeżymi lub suszonymi ziołami. Jeśli
Cztery Fajerykruche, gdy będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. Bitki schabowe w sosie śmietanowym z koperkiem dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Lekcje w kuchnizioła, na przykład bazylia lub koperek. Jeśli lubicie sosy zabielane, możecie dodać do niego odrobinę śmietanki. Pulpety gotowane w sosie pomidorowym to łagodne, lekkostrawne danie. Są bardzo smaczne z ziemniakami lub ryżem. Polecam, smacznego :) Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpety gotowane(...)dodajemy stopniowo, sprawdzając gęstość sosu - jeśli sos wciąż będzie za rzadki przygotować więcej mieszanki). Opcjonalnie dodać kilka łyżeczek śmietanki i doprawić do smaku. Do sosu dodać klopsiki. Podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Jeśli wolimy, by sos był gładki, można go zmiksować przed końcowym dodaniem klopsików. Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Obserwuj mój profil na Facebooku: Lekcje
Lekcje w kuchnistarty czosnek. Doprawić do smaku, solą, pieprzem i koncentratem z buraków - wymieszać. Gotowy chłodnik z botwiny schłodzić w lodówce. Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo lub tłuczonymi ziemniakami. Mam nadzieję, że przepis na chłodnik z botwiny spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z przepisu i koniecznie ulepszaj :) Oto kilka innych przepisów na zupy idealne na lato : Zupa kalafiorowa(...)serem>>> Pyszna botwinka z ziemniakami i jajkiem>>> Szybka zupa pomidorowa>>> Zupa koperkowa z lanym ciastem>>> Zupa jarzynowa z kurczakiem>>> Zupa ogórkowa na kurczaku>>> Zupa koperkowa z kurczakiem>>> Miłego gotowania! Chłodnik z botwiny
Moja Książka Kucharskagłowy te babcine cuda. Parę dni temu zachciało mi się czegoś z dużą ilością koperku. W lodówce miałam sporo jajek, zawekowany bulion warzywny. W szafce znalazłam też resztkę młodych ziemniaków. Nie było już odwrotu. W trakcie, gdy jajka zaczęły się gotować, zastanawiałam się co by do tego pasowało. Mizerie i inne ogórki kiszone – no nie. Kapusta, nie. Buraki? Niby(...)coś z tymi dodatkami. Przypominam Wam jeszcze, że tego typu obiadu najlepsze zawsze wyjdą w sezonie letnim. Wtedy gdy koperek smakuje koperkiem, gdy mamy dostęp do naszych polskich młodych ziemniaków. Wtedy gdy jest ciepło i nie mamy ochoty godzinami ślęczeć w kuchni. Ja to uskuteczniłam parę dni temu. Uskutecznijcie więc i Wy. Składniki: 6 większych jajek 2 szklanki bulionu
Kardamonovysmaczna. Sałatka łączy ze sobą parę smaków, dlatego fajnie wzbogaca smak grillowanych potraw. Serdecznie zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do grilla – składniki: 1 kg ziemniaków 6 ogórków małosolnych 1 pęczek koperku pół pęczka szczypiorku pieprz do smaku sól do smaku 2 duże łyżki majonezu 180 ml jogurtu naturalnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do grilla(...)wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy. Kroimy w kostkę. Ogórka kroimy w kostki. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystko przekładamy do większej miski i delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jogutr mieszamy z majonezem i dodajemy pieprz do smaku. Przygotowanym sosem polewamy warzywa. Sałatkę odkładamy do lodówki na minimum godzinę celem schłodzenia. Smacznego. (adsbygoogle
Olcia gotuje!grubsza) i smażymy z każdej strony aż ryba będzie zrumieniona na złoto. Przekładamy usmażone kawałki ryby na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu ze smażenia. Ja podałam flądrę z ziemniakami i mizerią, ale można podać so smażonej ryby surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Wy możecie ją podać ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego! Enyoi! Ciesz się! The post Flądra smażona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię