Potrzebne produkty; schab 4Sztuki sól szczypta pieprz szczypta ciasto na placki ziemniaczane: ziemniaki 4Sztuki mąka 3Łyżki śmietana 1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko 2Sztuki cebula 1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte) szczypiorek(...)Wszystko razem ze sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki 2. Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc 3. Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną jak najdrobniej cebulę, łyżkę oleju mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. 4. Obtaczamy mięso
pichcisztoCudowne, przepyszne, chrupiące... Ja zajadam je ze śmietaną, inni ze śmietaną i cukrem lub z wszelakimi sosami :) Dla 4 osób potrzebujemy: 1 kg ziemniaków 1 jajko 1 cebule 2 plastry sera żółtego pół szklanki maki sól i pieprz Ziemniaki można zetrzeć na tarce z małymi oczkami lub jak ja zblenderować na papkę razem z cebulą i serem żółtym. Następnie dodajemy
Kolejny blog o gotowaniukażdą roladkę smażyłam osobno, aby za bardzo nie obniżać temperatury oleju oraz aby były w środku miękkie a z zewnątrz chrupiące. Proponuję podawać roladki z ziemniakami i ćwikłą, a takaże ziemniakami gotowanymi na parze ze śmietaną. Smacznego :) Jeżeli spodobał Ci się ten post to zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u - klik A jeżeli chcesz być
Kolejny blog o gotowaniuprzepadam za zupami typu :grochowa lub fasolowa..ale mąż lubi i od czasu do czasu takie gotuję.. 25 dkg fasoli białej 2 marchewki 1 pietruszka ziemniaki kawałek boczku wędzonego cebula majeranek sól, pieprz listek, ziele Fasolę zalać zimną wodą, moczyć ok. 12 godzin. Ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Dodać wody, dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę(...)pokrojoną w kostkę i zrumienioną cebulę .Dodać boczek wędzony oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki .Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem
Moje domowe kucharzenieSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 250 g białego sera 2 jajka śmietana pieczarki sól, pieprz szczypta kardamonu szczypta tymianku bułka tarta pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z białym serem, podsmażoną drobno pokrojoną cebulą i jednym jajkiem. Doprawić do smaku, formować kotleciki. Obtoczyć w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażyć z obu stron do momentu
Gaździnka warzySkładniki: 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku listek laurowy cebula szczypta kminku 1-2 ogórki kiszone pęczek szczypioru 1-2 łyżeczki cukru (opcjonalnie) łyżka masła jajko 5 łyżek mąki 2 łyżki śmietany Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z dwoma ząbkami czosnku, kminkiem i listkiem laurowym. Dokładnie potłuc (listek wyciągnąć), kiedy przestygną dodać jajko, mąkę, startą na małych
Gaździnka warzySkładniki: 10 ziemniaków żółta i czerwona cebula jajko łyżka mąki pszennej sól, pieprz szczypta lubczyku, tymianku, cząbru, rozmarynu i mielonego kminku kilka kropel sosu sojowego lub maggi Sos: kilka łyżek śmietany 12% - 18% z Bażanowic cukier wedle uznania Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę obrać i zetrzeć na tarce. Dodać mąkę, przyprawy (do smaku) i jajko. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym
Gaździnka warzyTakie placuszki robiła kiedyś moja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa
Krakowskie smaki Animodyfikacjami. Serdecznie zapraszam;) Składniki: 15 gramów świeżych drożdży 62 ml letniej wody 810 ml mąki chlebowej łyżeczka soli 2 łyżeczki mleka w proszku 250 ml ciepłych ubitych ziemniaków 250 ml ciepłej wody - dodatkowo garść pestek dyni 3 łyżki słonecznika 3 łyżki sezamu Ponadto: 1 jajko 2 łyżki mleka dwie szczypty sezamu Wykonanie: Drożdże rozpuścić(...)ciepłej wodzie, dodać 3 łyżki mąki i dokładnie wymieszać, zostawić je do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać resztę mąki, mleko w proszku, sól, ziemniaki oraz wyrośnięte drożdże. Następnie dodać pestki dyni, słonecznik i siemię. Wszystko razem wymieszać i wyrobić do momentu, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Przełożyć je do miski, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Krakowskie smaki Aniwspólnego z powyższym zdjęciem ale tak nie jest migdały są i mają się w tej sałatce całkiem dobrze. Składniki : 1 brokuł 4 jajka 4-5 średnich ziemniaków 3-4 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka soli czosnkowej 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu Przygotowanie : Brokuł podzielony na mniejsze kawałki wrzucam na 4-5 minut do gotującej się osolonej wody(...)zimną wodą. Jajka gotuję na twardo i kroję w większą kostkę a płatki migdałowe prażę na suchej ceramicznej patelni na lekko złoty kolor. Ugotowane i ostudzone ( po prostu zimne) ziemniaki kroję w nieduże nieregularne kawałki. Wszystkie te składniki łączę dodając puszkę kukurydzy i łyżkę soli czosnkowej i mieszam dodając również wcześniej połączony majonez z jogurtem. Sól czosnkowa użyta
Mechanik w kuchniogórkowym. Rześkie i niezwykle smaczne połączenie. Przepis cytuję za Anną z blogu Addio Pomidory. SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB 100g gęstej śmietany 2 łyżki oliwy z oliwek 400 g obranych ziemniaków 2 całe jajka 1 żółtko sól, pieprz 2 kubki jogurtu koperkowo-ogórkowego Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć z nich sok. Przełożyć do miski i połączyć ze śmietaną
KUCHARNIAulubionych w mojej kategorii pierogów " na słono". Przepisów na te pierogi jest pewnie tyle, ile osób, które je przygotowują. Ja, jak zwykle, działam "na oko" :) SKŁADNIKI NA FARSZ ugotowane ziemniaki twaróg (u mnie półtłusty) 1 cebula sól, pieprz SKŁADNIKI NA CIASTO PIEROGOWE 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Z podanych składników zagnieść(...)gładkie ciasto i odstawić pod przykryciem na ok. pół godziny. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i zagnieść z twarogiem.Dodać drobno pokrojoną i uprzednio podsmażoną na złoty kolor cebulkę. Doprawić solą i pieprzem (u mnie DUŻO pieprzu). Ciasto na pierogi cienko rozwałkować, wycinać koła średnicy ok.6-8 cm, nadziewać łyżeczką farszu. Sklejać "na falbankę" lub jak kto woli:). Gotować
KUCHARNIAnich nigdy nie smakowała mi tak, jak Karolkowa zupa biedaków . To zupa, którą tradycyjnie gotowało się w naszym domu na św. Jana, kiedy zaczynały się pierwsze wykopki młodych ziemniaków. Wielkim szczęściem jest dla mnie to, że w niejednych wykopkach zdążyłam Karolce pomagać. Cudowne to były chwile. Nie wiem jak to działało, ale w dniu, w którym Karolka zarządzała wykopki(...)historia! Będę szukać dalej - może znajdę jeszcze kolejnych przykucankowych wielbicieli... KAROLKOWA ZUPA Z KWAŚNEGO MLEKA, PRZYKUCANKĄ ZWANA tłuste świeże mleko kminek sól do smaku garść koperku młode ziemniaki Nie podaję proporcji - zupy będzie tyle, ile użyjecie zsiadłego mleka.Cała reszta - do smaku, na oko, jak kto woli. Tłuste, świeże mleko (nie UHT, ani inne z kartonika - tylko
KUCHARNIAsmaczne, to je całe zjadam, a kilogramów przybywa :p Dzisiaj proponuję wątróbkę – prawie tradycyjną – z jabłkiem w wersji zapiekanej. Składniki (3 porcje) : 300 g wątróbki drobiowej 5 średnich ziemniaków jabłko puszka groszku duża cebula 200 ml jogurtu naturalnego tymianek, sól morska, pieprz świeżo zmielony olej Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i podsmażamy z cebulką pokrojoną w piórka na łyżce oleju(...)Ziemniaki i jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki przekładamy do miski, mieszamy z jogurtem i przyprawami. Następnie wkładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem w temp 200 C około 35 minut
e-PrzepisyKulinarnepasztet z ciecierzycy, batatów (słodkich ziemniaków) i marchewki to kolejny przepis pokazujący, że bezmięsny pasztet też może być smaczny. Nie, żebym była przeciwniczką mięsnych pasztetów, bo też je bardzo lubię. Jednak czasami jak nie mamy ochoty na mięso, to taki pasztet warzywny będzie idealny. W smaku pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki jest lekko słodki z pikantną nutą(...)Pasztet z ciecierzycy i dyni . Zapraszam na pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki. Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki Składniki: 1 puszka ciecierzycy 400 g 500 g słodkich ziemniaków 500 g marchewki 2-3 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić
UgotujmyTo.pl