ziemniaki - 38421 przepisów (strona:943/2562)

Nototenia - czyli domowy obiadek 238

łamliwe. W smaku przypomina kargulenę. Do nototenii zaserwowana została mizeria.  I na koniec ziemniaczki, ale nie byle jakie ;) Teściówka nauczyła mnie, żeby do wody w której gotują się ziemniaki wrzucać zioła, no to dodajemy garść świeżego lubczyku, bazylię, majeranek, ząbek czosnku, nawet moja mama, która nie lubi zmian nie gotuje już ziemniaków inaczej niż tylko w ten sposób

Z butelką mleczka w tle
Kurczak z ziemniaczkami na niedzielę - pollo con le patate 340

spodoba :) SKŁADNIKI 2 kg udek i skrzydeł z kurczaka 1/2 kg marchwi cebula pieprz szałwia rozmaryn sól czosnkowa papryka w proszku pół szklanki białego wwytrawnego wina 1 1/2 kg ziemniaków oliwa z oliwek ząbek czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Przygotować mieszankę przypraw w których skład wchodzą : sól czosnkowa,pieprz (kulki ), papryka , rozmaryn, szałwia, listek laurowy.   Do dużej miski dodać(...)odstawić do lodówki ( można sobie przygotować kurczaka w ten sposób dzień szybciej. Im dłużej kurczak leży w marynacie tym jest smaczniejszy  ). Włączyć piekarnik, obrać ze skóry ziemniaki i marchewkę. Na dużej patelni ( albo dwóch ) rozgrzać 3 łyżki  oliwy z oliwek   i obsmażyć kurczaka razem z cebulą z obydwu stron .  Włożyć do nagrzanego

zielonacukinka
Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" 292

szczęście namiastkę takich letnich smaków możemy sami przygotować w domu niezależnie od pory roku. Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Składniki:   ok. 1 kg ziemniaków 500 g filetów z białej ryby          (mintaj, dorsz) ciasto: 150 g mąki pszennej 75 ml wody 100 ml mleka jajko łyżka octu 1/4 łyżeczki proszku(...)pieczenia odrobina soli i pieprzu ponadto: vegeta olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" -  Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w słupki - smażyć w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko z wodą, jajkiem  i octem zmiksować,  następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji

Słodka Strona
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 265

koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
Babka ziemniaczana 181

Planowana od dawna babka ziemniaczana. Niewiele produktów a jedzonko wyśmienite. -2,5 kg ziemniaków -30 dkg boczku wędzonego -2 średnie cebule -sól lub warzywko -pieprz ziołowy    Z boczku zostawiamy kilka wąskich, tłustych paseczków a resztę kroimy w kostkę. W kostkę kroimy też cebulę. Wytapiamy boczek, dodajemy cebulkę i podsmażamy do zeszklenia.    Obrane ziemniaki tarkujemy na tarce

Maminek kulinarny
Kiszka ziemniaczana 167

musimy polecać tym, którzy choć raz jej skosztowali. Dla nas jest to przysmak. Składniki: - 6 jelit wieprzowych o długości ok. 50-60 cm każde -ok. 6 kg obranych ziemniaków -3 średnie cebule -2 ząbki czosnku -1/2 kg wędzonego boczku -25 dkg kaszy manny -sól, pieprz i pieprz ziołowy    Boczek kroimy w kostkę.    Podsmażamy na patelni(...)Ziemniaki, cebulę i czosnek tarkujemy ręcznie lub w maszynce.    Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieprzem ziołowym, dodajemy kaszę manną a na koniec podsmażone skwarki z boczku  i dokładnie mieszamy.    Jelita luźno napełniamy masą ziemniaczaną i zawiązujemy z obu stron sznurkiem.    Kiszki układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce, nakłuwamy grubą igłą

Maminek kulinarny
Zapiekanka warzywna 227

Składniki: 1 duży batat 2 ziemniaki 2 czerwone cebule 2 białe cebule 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 1 główka czosnku 1 cukinia 1 bakłażan 4 łyżki oliwy czarny pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C.  Kroimy batat w grubą, mniej więcej 4-centymetrową kostkę, ziemniaki zaś nieco drobniej (około 2,5 cm), ponieważ batat piecze się szybciej

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 308

dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu.  Składniki: 500 g śliwek węgierek cynamon mielony 700 g ugotowanych ziemniaków jajko 250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej) szczypta soli 1/2 szklanki cukru 4-5 łyżek masła 2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Śliwki myjemy, osuszamy, drylujemy, oprószamy cynamonem. Ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 186

łyżki oliwy 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki(...)włoskich W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę, chilli i sól. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, a po 1 minucie posiekany czosnek. Marchewkę i ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę smażyć, po czym zalać bulione. Gotować 20-30 minut, aż warzywa zmiękną. Zmiksować na gładko. Gdy zupa się gotuje, uprażyć ciecierzycę: Sól, paprykę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym 266

koncentratu z buraków 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz odrobina soku z cytryny (opcjonalnie) śmietana 18% 500 g ziemniaków 1 łyżka masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Buraki obieramy, zalewamy 2 litrami wody, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy(...)następnie przecedzamy. Do zupy wlewamy koncentrat, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, wsypujemy suszoną natkę pietruszki. Smakujemy i w razie potrzeby dodajemy sok z cytryny. Zabielamy śmietaną. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i ugniatamy na gładkie puree z dodatkiem masła. Przekładamy do miseczek, zalewamy barszczem. Smacznego! :) Przepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 153

wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu goszczą dania- smaki moich dzięcięcych lat Składniki: 2 kg ziemniaków 2 duze cebule 5 łyżek  m ąki 2  ca łe jajka sól ok.3 łyzeczki pieprz ok. łyzeczki Wykonanie: Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz

Z Majeczką w kuchni
Zupełnie zwyczajna jesienna zupa warzywna 221

jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, warzywna kostka rosołowa nieśmiertelna maggi Wykonanie(...)wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz z dynią, kabaczkiem i marchewką.  Gdy będą miękkie dodajemy do bulionu, doprawiamy solą, pieprzem

Taste Of My Day
Barszcz ukraiński 292

moich ulubionych zup, do której często wracam. Jestem pewna, że też ją polubicie. Polecam Składniki: kawałek żeberka wieprzowego 2,5 l wody 1/4 główki małej białej kapusty 3 średnie ziemniaki 1 marchewka 1 malutka pietruszka 3 buraczki 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mąki 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki soku(...)lekko zmiękną. Następnie dołożyć koncentrat pomidorowy i podlać kilkoma chochelkami bulionu z ugotowanych żeberek. Dusić około 5 minut. Do garnka z bulionem dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek i szczyptę soli. Gotować do miękkości. Mąkę dokładnie wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i mieszając wlać do zupy. Następnie dodać

Oryginalny smak
Kopytka 310

Kluski ziemniaczane z mąką i jajkami, ścięte w charakterystyczne romby. Nazywane w zależności od rejonu kopytka lub szagówki. . Składniki: 1 kg ziemniaków 1,5 szklanki mąki 2 jajka sól Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odlewamy stawiamy odkryte na małym ogniu przez chwilę. Zgniatamy je przez praskę. Kiedy przestygną tak by można było wyrabiać ciasto dłonią dodajemy mąkę i jajka. Dzielimy

prawdziwe jedzenie
Zupa z dorsza z pomidorami 218

Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :) Składniki: cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego pół pora 4 ziemniaki pół cukinii pół selera 2 pietruszki 5- 6 małych marchewek lub 3 duże 0,5 kg filetów z dorsza pomidory bez skórki w puszcze duże opakowanie śmietany 2 liście laurowe(...)dodatku dobrze przyprawiony. Gdy warzywa się zeszklą, na patelnię dodajemy marchew, pietruszkę, papryczkę chilli i seler, przesmażamy chwilę i przekładamy do garnka z gotującą się wodą. Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. godzinę. Zupa powinna lekko "pyrkotać", nie może gotować się zbyt gwałtownie. Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki, oprószamy przyprawę do ryby

Taste Of My Day