ziemniaki - 38421 przepisów (strona:958/2562)

Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu + film 55

sycące i smaczne danie to ciekawy pomysł na wykorzystanie resztek z rosołu z poprzedniego dnia. Taka potrawka będzie świetną propozycją na obiad dla całej rodziny, znakomicie smakuje podana z ziemniakami i surówką.     składniki na 4 porcje 3 ugotowane udka z kurczaka włoszczyzna z rosołu ( 3 średnie marchewki, pietruszka, kawałek selera ) mała puszka groszku konserwowego ( 200 g ) 1 cebula(...)dodajemy pokrojone mięso, warzywa oraz odsączony z zalewy groszek, wszystko razem łączymy i podgrzewamy aż zawartość patelni będzie gorąca, po czym zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną potrawkę podajemy z ziemniakami, ulubioną surówką i posiekaną natką.   Artykuł Potrawka z kurczakiem i warzywami z rosołu + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Jednogarnkowe skrzydełka z patelni duszone z warzywami 296

aromatycznie przyprawione skrzydełka z kurczaka podsmażone i duszone z ziemniaczkami, marchewką oraz cebulką. Palce lizać!     Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka (ok 8-10 sztuk) 5-6 ziemniaków 2 marchewki 3-4 nieduże cebulki 1/3 szklanki wody Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, majeranek 2 łyżki posiekanego koperku olej do smażenia       *** Skrzydełka(...)będą nam potrzebne *** *** Mięso przekładamy do miski, oprószamy przyprawami, mieszamy i odkładamy na około pół godziny *** *** W międzyczasie marchewki obieramy i kroimy w słupki. Cebulki natomiast kroimy w ćwiartki *** *** Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki *** *** Wszystkie warzywa umieszczamy w misce, oprószamy przyprawami i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy skrzydełka na dużym ogniu, z każdej strony

Blog z Apetytem
Karkówka pieczona w kapuście kiszonej 241

wszystko sobą przejdzie. Moim zdaniem kapusta kiszona to idealny dodatek do karkówki. W połączeniu ze sobą tworzą pyszne i aromatyczne danie, które możemy serwować zarówno z ziemniakami, jak i chlebem. Poniżej zaprezentuję Wam przepis na pyszną karkówkę zapiekaną w kiszonej kapuście. Powiem Wam, że tak smacznej karkówki jeszcze nie jadłam. Serdecznie polecam przepis, ponieważ jest naprawdę warty wypróbowania(...)kapustę, karkówkę, cebulę. Całość przykrywamy ostatnią częścią kapusty i zalewamy bulionem. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Podajemy z ziemniakami, frytkami lub chlebem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Karkówka pieczona w kapuście kiszonej pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Placek z mąki orkiszowo- żytniej z mięsem mielonym 41

Placek ziemniaczany w innej odsłonie Szybszej i lekko zdrowszej- bez białej mąki Co nam trzeba? Dla 2 osób Na placek: 6 dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 1 szklanka mąki orkiszowej 0,5 szklanki mąki żytniej sól i pieprz olej do smażenia Na farsz: 500g mięsa mielonego wołowego 2 duże cebula 2 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz, czerwona papryka-słodka(...)pół łyżeczki Śmietana-2 łyżki łyżka czubata mąki orkiszowej Do polania śmietana-18% i ketchup Robimy! Placki Ziemniaki tarkujemy na papkę, bądź używamy robota jak ja np. Kasia, gdzie dobieramy odpowiednią tarczę. Tak samo traktujemy cebulę. Powstałą papkę odsączamy z nadmiaru soku. Dodajemy sól i pieprz, wbijamy jajka i mieszamy do połączenia. Na koniec dodajemy mąkę, aby masa była lekko

Latosiowydom
Pasztet domowy smakuje każdemu 76

tempeh po rozdrobnieniu też można dodać do pieczenia domowych pasztetów. Warzywa w pasztetach domowych W pasztetach można użyć bardzo wielu warzyw. Mogą to być, po wcześniejszym ugotowaniu lub upieczeniu, ziemniaki, bataty, dynia, cukinia, seler, marchewka, pietruszka, pasternak czy cebula. Można także surowe warzywa zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju i dopiero później dodać do pasztetu. Pasztet domowy z czerwonej(...)kapustą kiszoną i żurawiną. Pasztet domowy można jeść na zimno z dodatkami na przykład kimchi, korniszonami czy marynowanymi grzybkami. Można również pasztet domowy przygotować na ciepło i podawać z ziemniakami, ryżem czy kaszą oraz surówkami jako danie obiadowe. Materiał partnera. Artykuł Pasztet domowy smakuje każdemu pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa pieczarkowa 50

Gotową zupę pieczarkową można podawać z posiekanym koperkiem i kromką chleba. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Zupę pieczarkowa: kawałek kości od schabu (około 300 g) 1 pietruszka 5 niedużych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora (około 10 cm) 300 g pieczarek 5 łyżek gęstej śmietany 18% 1/2 pęczka koperku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz(...)liście laurowe, ziele angielskie, około 1/4 łyżeczki soli). Marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotującego się wywaru. Pietruszkę obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do zupy. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy. Por oczyścić, przekroić na pół, pokroić w półplasterki, dodać do garnka z zupą. Zupę gotować pod przykryciem kolejne 30 minut

Danka Pichci
Kopytka z serem obtoczone w bułce zrumienionej na maśle. Rozkosznie pyszny obiad na słodko 71

dzieciństwa, obiadków u babci i domowego ciepła. Zrobiliśmy kopytka z serem, które potem obtoczyliśmy w zrumienionej na maśle bułce tartej. Rozkosz! Przepis na kopytka z serem Składniki: 1 kg ziemniaków , 400 gramów twarogu półtłustego, 1 jajko, mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną, pół kostki masła, 3-4 łyżei bułki tartej, cukier puder według upodobań. Jak zrobić kopytka z serem(...)Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości, odcedź, odstaw do całkowitego wystygnięcia, dokładnie utłucz na gładką masę. Wyjmij 1/4, puste miejsce uzupełnij z lekką górką mąką pszenną i ziemniaczaną. Wbij jajko, dodaj twaróg. Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni. Odrywaj porcje, które przekładaj na deskę oprószoną mąką, uformuj wałeczek, który następnie pokrój ukośnie nożem. Gotuj w dużej ilości

Kulinarna Polska
Sałata ze śmietaną 62

śmietaną świetnie komponuje się z gulaszem mięsnym, np. gulaszem wieprzowym , rozmaitymi kotletami, delikatnymi sznyclami, kotlecikami szu szu , mięsem duszonym bądź z grilla. Dodatkiem mogą być wszelaki potrawy z ziemniaków (puree, ziemniaki z wody, kopytka, kluski..), ryż, kasza. Sałatę ze śmietaną możesz podać z posiekanym koperkiem, natką lub szczypiorkiem. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na sałatę ze śmietaną oraz kilka porad

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z brokułem 55

był bez mięsa. Ja dorzuciłam mięso z pieczeni które zostało mi z poprzedniego dnia. Chciałam zjeść coś innego. Można dodać kurczaka lub indyka lub w wersji wegetariańskiej bez mięska. Ziemniaki obrać i pokroić w pasterki o grubości 3 mm. Włożyć je do miski i zalać wodą, odstawić. Brokuł rozerwać na małe kwiatki. Obgotować go w osolonej wodzie z dodatkiem mleka(...)Gotować 3 minuty. Następnie odlać i przelać zimną wodą. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, włożyć ziemniaki. Następnie brokuły i rozerwany ser mozzarella. Przygotowanie sosu – wszystkie składniki ubić razem trzepaczką do połączenia składników. Teraz już tylko wlać tak przygotowany sos na zapiekankę. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180, termoobieg. Piec 35 minut pod przykryciem, następnie piec jeszcze 10 minut bez przykrycia

Kuchnia Pokoleń