ziemniaki - 38421 przepisów (strona:963/2562)

Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka 71

gminy Korczyna”. Zupa gulaszowa – kuchnia podkarpacka Składniki na duży garnek: 700-800 g wołowiny 3 l wody 2 cebule 1 czerwona, świeża papryka 1 kalarepa 3-4 duże ziemniaki 2 marchewki 1/2 selera 2 łyżki siekanej pietruszki 3 łyżki przecieru pomidorowego 3-4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka gęstej śmietany 1 jajko sól, pieprz 10 łyżek oleju Mięso myjemy, kroimy(...)kostkę i podsmażamy na 5 łyżkach oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy. Kiedy mięso zmięknie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, seler i kalarepę, doprawiamy solą. Paprykę kroimy w paseczki i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, po czym również dodajemy ją do zupy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na 3 łyżkach oleju i dodajemy

Trzeci talerz
Frytki z marchewki 51

sokiem marchewkowym. A co powiecie na frytki z marchewki? Zachwycają Was swoim cudownym kolorem, lekką słodyczą oraz rewelacyjnym smakiem. Frytki z marchewki to idealna alternatywa dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Tak przygotowane frytki to idealny dodatek do obiadu, ale także fajna i zdrowa przekąska. Z dodatkiem ketchupu czy ulubionego sosu smakują naprawdę rewelacyjnie. Domowe frytki z marchewki z piekarnika(...)frytki z marchewki są pełna witamin, dlatego tym bardziej zachęcam Was do ich przygotowania w swoim domu. Z dodatkiem przypraw smakują rewelacyjnie. Moim zadaniem nawet lepiej niż frytki z ziemniaków. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na pyszne frytki z marchewki z piekarnika. Idealna przekąska dla każdego. PRZEPIS NA FRYTKI Z PIEKARNIKA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki

Przepiski.pl
FASOLOWA. Z BOCZKIEM I WIEJSKĄ KIEŁBASĄ 78

wędzonej, swojskiej kiełbasy podkręca jej smak.  Składniki: ok 2 50 - 300 g białej fasoli 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część 1 pora 1 cebula 3 średnie ziemniaki 250 g wędzonych żeberek 2 wiejskie wędzone kiełbasy kawałek wędzonego boczku  liście laurowe  ziele angielskie 1 łyżka smalcu sól pieprz Wykonanie: Fasolę wieczorem zalewamy zimną wodą i zostawiamy(...)minutach dodajemy obrane i pokrojone w kostkę (lub starte na oczkach) warzywa: marchewkę, seler, pietruszkę i pora. Solimy. Gotujemy ok 10-15 min i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Jeśli trzeba uzupełniamy zupę wodą, aby nie była zbyt gęsta.  Gdy warzywa i fasola są już miękkie, wyjmujemy żeberka, obieramy je z mięsa i dodajemy mięso do zupy. Zupę doprawiamy

Walijskie Pichcenie
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 61

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana jest sosem chrzanowym na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu oraz posypana posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaczki wybieramy jak najmniejsze i pieczemy w mundurkach, skropione oliwą i lekko oprószone solą. Przygotowane w ten sposób mają chrupiącą skórkę

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka wiejska z białą kiełbasą i pieczonymi ziemniaczkami 61

Sałatka wiejska to połączenie typowo polskich smaków. Składa się z pieczonych połówek ziemniaków, jajek ugotowanych na twardo, cienkich, białych kiełbasek parzonych oraz pomidorków koktajlowych. Całość polana jest sosem chrzanowym na bazie jogurtu naturalnego oraz majonezu oraz posypana posiekanym szczypiorkiem. Ziemniaczki wybieramy jak najmniejsze i pieczemy w mundurkach, skropione oliwą i lekko oprószone solą. Przygotowane w ten sposób mają chrupiącą skórkę

Kuchnia MagdaLeny
Pora na PORA – przepyszne danie jednogarnkowe z porem w roli głównej 88

będziemy potrzebowali: około 600 g mięsa z piersi indyka, kurczaka lub wieprzowego, wołowego – może być mięso mielone około 600 g pora (już pokrojonego) około 250 marchwi około 500 g ziemniaków 2 papryki czerwone 2 puszki pomidorów krojonych – ja użyłam z dodatkiem papryki i papryczki chili 3 ząbki czosnku 1 litr wody olej do smażenia przyprawy: 1 łyżeczka z górką lubczyku(...)mielonego, to mięso kroję w drobną kostkę. Pora kroję w półplasterki, umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w kostkę, marchew kroję w krótkie i cienkie słupki, obrane ziemniaki kroję w kostkę, czosnek drobniutko kroję – wszystkie składniki oprócz mięso możemy włożyć do jednej miski, dodaję je wszystkie w jednym momencie. Teraz na dobrze rozgrzanym oleju w rondlu, smażę mięso

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak z papryką i pieczarkami 47

Szybki pyszny a'la gulasz z mięsem i warzywami. Będzie idealny do ryżu, pieczywa czy ziemniaków.  Składniki: 3 niewielkie piersi z kurczaka 1 mała czerwona papryka 200-250 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego wędzona mielona papryka sól, pieprz dowolny bulion lub rosół 1 ząbek czosnku olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić(...)płynem. Dodać koncentrat pomidorowy. Całość dusić około 20-25 minut, pod koniec zdjąć pokrywkę, by sos zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Podawać z ryżem, pieczywem czy ziemniakami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
KREM Z BATATÓW Z ORZECHAMI 61

czysty strzał w dziesiątkę – krem perfekcyjnie zbalansowany – aromatyczny i pyszny – to rozmaite smaki – iście słoneczne danie ILOŚĆ PORCJI: 4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Bataty – 2 większe sztuki – Ziemniaki – 4 sztuki – Cebula – Marchew – 2 sztuki lub 1 duża – Pietruszka korzeń – 1 sztuka – Pietruszka natka – 2 gałązki – Czosnek – 2 ząbki – Woda – 800 ml – Bulion Winiary płynny – 1 czubata łyżka – Sól(...)Soup, Zupa, Zupa krem Cuisine Polska Keyword Krem, Bataty, Warzywa, Pekan Prep Time 40 minutes Cook Time 25 minutes Servings 4 Author Globus Kulinarny Ingredients Bataty – 2 większe sztuki Ziemniaki – 4 sztuki Cebula Marchew – 2 sztuki lub 1 duża Pietruszka korzeń – 1 sztuka Pietruszka natka – 2 gałązki Czosnek – 2 ząbki Woda – 800 ml Bulion Winiary płynny – 1 czubata łyżka Sól

globuskulinarny
Pierogi leniwe 82

Proste, pyszne, niedzielne… Składniki: 500g twarogu 3 jajka sól 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki ziemniaków, które zostały z obiadu, jeżeli nie masz pod ręką dodaj 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Ser utrzeć z żółtkami, kolejno z ziemniakami (mąką ziemniaczaną). Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać delikatnie do masy serowej

Kocham Czekoladę
Kotlety ziemniaczano serowe 65

Dziś ziemniaki w innej odsłonie. Są to kotlety ziemniaczano serowe. Idealnie pasują do sosów mięsnych, warzywnych czy grzybowych. Ja podałam je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty. Jeżeli zostaną Wam ziemniaki z dnia poprzedniego to śmiało wykorzystajcie je na takie właśnie kotlety. Szybko, smacznie i coś innego. Kotlety ziemniaczano serowe

Ewa w kuchni
Zupa klopsowa zakwaszana 121

bułki tartej) + mleko do namoczenia przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek pół szklanki mąki – do obtoczenia klopsików włoszczyzna: marchew, seler, pietruszka, por 2-3 ziemniaki 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 kiszony ogórek ok pół szklanki wody z kiszonych ogórków 50 ml śmietanki 30% Przyprawy do zupy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie pół(...)czerstwą bułkę (lub bułkę tartą namoczoną w kilku łyżkach mleka), jajko oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące *** *** Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler kroimy w kosteczkę, a pora w półplasterki *** *** Na dnie garnka rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy wszystkie warzywa przez około dwie minuty, cały czas mieszając *** ** Całość zalewamy

Blog z Apetytem