moje dzieciństwo. Jest to taka sezonowa zupa i najlepsza ze świeżym szczawiem z ogródka. Podałam ją z chipsami z rzodkiewki. 1 cebula 1 por biała część 2 ziemniaki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 3 garście szczawiu 1/2 pęczka rzodkiewek 100 ml śmietany 30 % masło klarowane koperek, natka pietruszki sól, pieprz 4 jajka ugotowane na twardo Cebulę(...)drobno kroję i przesmażam na maśle. Ziemniaki, marchewkę kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przesmażam z porem. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Szczaw w tym czasie myję, osuszam, kroję. Przesmażam na patelni na odrobinie masła. Pod koniec gotowania warzywa dodaję szczaw, i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, posypuję natką, koperkiem. Zupę
wesoła kuchniaprzepisu. Ten przepis jest tradycyjny, bez urozmaiceń i różnych dodatków. Składniki to świeże ogórki, kwaśna śmietana, szczypiorek bądź koperek a do tego przyprawy. Ja ją uwielbiam np. do świeżych ziemniaków i kotletów mielonych . Robię również mizerię na słodko z dodatkiem cukru i odrobiny octu. Wtedy ogórki trę na tarce na bardzo drobno i nie zlewam nadmiaru soku ogórkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)mizeria będzie smaczna jeszcze następnego dnia. Pozostawienie zbyt dużej ilości soku ogórkowego może powodować, że zbyt szybko zrobi się wodnista. Mizeria z ogórków najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami oraz mięsem duszonym bądź pieczonym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków przez Paulina 2021-05-22 Szaszłyki z grilla przez Paulina 2021-05-15 Pstrąg z piekarnika przez Paulina
To Musisz Wiedziećmarchewka kawałek selera 1 mała pietruszka 1 por 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1200 ml bulionu warzywnego 3 średnie ziemniaki 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki gęstej śmietany sok z cytryny sól pieprz koperek do posypania Wykonanie: Ryby filetujemy. Mięso dokładamy na bok, a resztę wkładamy do garnka, zalewamy(...)bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie wywar rybny odcedzamy. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wywaru rybnego wraz z porem w całości i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami. Z zupy wyjmujemy pora. Zupę przyprawiamy, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatitypęczek botwinki 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie) 3 skrzydełka z kurczaka 2-3 kawałki wędzonych żeberek 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 cebula 4-5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kminku ocet jabłkowy do zakwaszania sól, pieprz 1-2 łyżki śmietany 18% siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka opłukać, zalać zimną(...)Gotować ok 40-50 minut. 2. W międzyczasie buraki obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki. Drugą marchewkę zetrzeć na tarce. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować ok 10 minut. Następnie wlać wywar, który zaparzył nam się z buraków, dodaje też 2 łyżki tartych buraków
Kuchnia domowa Anisurówkę, fotografowałam, jadłam i później jej nie publikowałam. Ta ze zdjęcia została zjedzona jakieś półtora tygodnia temu. Tak, dobrze liczycie, to był piątek. Surówka była dodatkiem do ryby i ziemniaków. Nie, nie praktykujemy postów, jakoś tak po prostu wyszło. Nie wiem kto wymyślił takie połączenie, ale to jest połączenie idealne. Nic nie pasuje mi tak do ryby jak tłuczone ziemniaki
Kardamonovymecooksblog oraz Facebook: MeCooks Zupa szczawiowa z jajkiem Składniki na zupę szczawiową. 2 duże ząbki czosnku 15 dkg białej cebuli 15 dkg liści szczawiu 30 dkg ziemniaków 15 dkg marchwi 15 dkg selera korzeniowego 10 dkg pietruszki 2,5 l wody 1 łyżka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka masła 100 ml śmietanki(...)małym ogniu przez godzinę. Kolejno, wyjąć żeberka i warzywa. Z żeberek usunąć kości, warzywa pokroić w kostkę. Do garnka, w którym jest wywar z żeberek włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować przez 10 minut. Po tym czasie włożyć także obrane mięso, pokrojone warzywa, podsmażony uprzednio szczaw, sól, pieprz oraz śmietankę. Zagotować i gotować przez 5 minut. Pod koniec gotowania
MeCooksSkładniki : 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ( u mnie takie jakich używam na kopytka z dużą zawartością skrobi) 1 małe jajko ok.10 dag mąki typ 00 szczypta soli Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki zmielić, przełożyć na stolnicę, wbić jajko i dodać mąkę, odrobinę soli i wyrobić, tzn. dokładnie połączyć składniki tak jak na kopytka Ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 min.do lodówki
Proste Potrawyzłocisty kolor. W tym czasie należy przygotować frytki. Można usmażyć tradycyjne frytki na głębokim tłuszczu, ja preferuję jednak pieczone frytki z piekarnika, polecam Wam szczególnie frytki z młodych ziemniaków, na które przepis znajdziecie tutaj: FRYTKI Z MŁODYCH ZIEMNIAKÓW Można także użyć gotowych frytek. To już kwestia indywidualna. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, cebulkę w piórka a pora w półkrążki. Obranego
Przepiski.plPRZEPIS ZUPA MAROKAŃSKA Składniki: 2 cebule 3 łyżki masła klarowanego 2 liście laurowe 6 szt ziela angielskiego 1 szkl ciecierzycy ugotowanej 5 łyżek soczewicy czerwonej suchej 2 marchewki 3 ziemniaki – można pominąć, ja lubię je w zupach 500 ml przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka przyprawy marokańskiej raz el hanout sól chili Jak zrobić zupę marokańską: Zaczynamy(...)cebuli dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy. Dodajemy również soczewicę. Następnie marchew obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Potem do cebuli dodajemy marchew, przesmażamy wszystko minutę. Potem dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę. Zaraz potem zalewamy wodą wszystko (2l), dodajemy ciecierzycę, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 25 minut. Następnie przecier pomidorowy i przeciśnięte przez praskę ząbki
Dorota Smakujeświeże oregano. Lubię takie świeże pachnące dodatki, zapach grillowanego mięsa, a na deser słodkie truskawki. Tak dzisiaj mieliśmy ucztę. Wspomnę, że jeszcze ugotowałam ryż z szafranem. Na młode ziemniaki muszę jeszcze trochę poczekać. Taki to był dzisiaj obiad z grilla . Resztki zapakowane na jutro do pracy. Obiad z grilla na 5 osób Szparagi 500 g zielonych szparagów 2 łyżki oliwy(...)Posmaruj szparagi oliwą i grilluj około 3 minut, odwracając co i rusz. Przugotuj tzatziki i ugotuj ryż (kliknij w linki po przepisy). Podaj kurczaka ze szparagami, pomidorami, tzatziki, ryżem, ziemniakami lub chlebem. The post Grillowane szparagi, pomidory i kurczak appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniasię komórek. Jest bezglutenowy. Warto włączyć go do diety nawet w minimalnej ilości. Polecam! PRZEPIS KREM BURACZKOWY Z AMARANTUSEM NA ZIMNO Składniki: 0,5 kg buraków 0,5 kg ziemniaków 2 łyżki amarantusa 2 cebule 2 ząbki czosnku 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz masło ocet jabłkowy 300g jogurtu greckiego dobry olej tłoczony na zimno do podania(...)warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kawałki. Następnie w garnku rozgrzewamy masło (ok 2 łyżki), wrzucamy do garnka posiekaną cebulę i szklimy ją na niedużym ogniu. Potem do cebuli wrzucamy ziemniaki, buraki, czosnek, amarantus. Zaraz potem zalewamy wszystko wodą (tylko tyle by przykryła warzywa). Dodajemy przyprawy. Następnie gotujemy ok 15 – 20 min tylko tyle aż warzywa zaczną mięknąć. Potem wyjmujemy liście
Dorota SmakujePyszne jednogarnkowe danie. Bardzo kolorowe i apetyczne. Składniki kroimy, a potem dusimy wszystko w jednym garnku, przyprawiamy i gotowe. Można podać z dowolnymi dodatkami, ziemniakami, makaronem czy ryżem. Potrzebujemy: 50 dag szynki wieprzowej lub łopatki 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 średnia czerwona papryka 1 puszka kukurydzy sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku lubczyk suszony według uznania(...)przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Jeśli danie podlewamy bulionem to uważamy z solą, ponieważ bulion jest słony. 3. Potrawkę podajemy z dowolnymi dodatkami, ryżem, makaronem czy ziemniakami. Przed podaniem posypujemy świeżą posiekaną natką pietruszki. Smacznego życzę. Moje rady: Porcja dla 4 osób. Można użyć dowolnych ziół i przypraw
Izabelawkuchnipiekarniku ma delikatny smak, nie jest mułowaty ani gorzkawy. Bardzo lubię obiady na szybki, które nie wymagają dużego nakładu pracy, wiec często robię pstrąga z piekarnika z opiekanymi ziemniakami bądź frytkami. Do ryby dodaję czasem dodatkowo inne ulubione warzywa jak np. marchewkę, cukinię, brokuła. W tym przepisie przygotowuje jednak wersję bazową, bez dodatku warzyw za to z masełkiem czosnkowym(...)dodaj do środka ryby. Następnie do środka dodaj po 2 plasterki cytryny. Ryby przełóż do brytfanki. Jeśli chcesz w wolne miejsca w brytfance możesz włożyć ulubione warzywa np. marchewkę, ziemniaki w plasterkach, brokuł. Pstrąga piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C pod przykryciem przez około 30 minut. Ryba idealnie pasuje do zapiekanych ziemniaczków czy domowych frytek. Jeśli szukasz innych
To Musisz Wiedziećkolei, nie wszystkie na raz – uważają że dzięki temu każdy składnik zachowuje swój indywidualny smak, teksturę i wygląd. Do przygotowania tego dania używa się makaronu ze skrobi słodkich ziemniaków zwanego dangmyeon. PRZEPIS JAPCHAE Składniki: 400g makaronu koreańskiego ze słodkich ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 papryka czerwona 5 grzybów np shiitake lub pieczarek 2 garście liści szpinaku 2 łyżki
Dorota Smakuje