ziemniaki - 38421 przepisów (strona:980/2562)

Kotlety z mortadeli z frytkami 69

Waszych stołach. Polecamy! Kotlety z mortadeli z frytkami Składniki: Kotlety: dobrej jakości mortadela: 0,5 kg jajka: 2 szt. mąka pszenna bułka tarta sól i pieprz do smaku Frytki: ziemniaki: 1 kg olej do smażenia Kotlety z mortadeli z frytkami Przygotowanie: Mortadelę kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Przygotowujemy trzy talerze. Do jednego wbijamy i roztrzepujemy jajka(...)drugiego mąkę, a do ostatniego bułkę tartą. Ziemniaki obieramy, a następnie kroimy na frytki. W rondlu lub frytkownicy rozgrzewamy olej i smażymy na złoty kolor. Mortadela jak smażyć? Każdy plaster obtaczamy najpierw z obu stron w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu z jednej i drugiej strony

Kuchnia Na Wypasie
Domowa lazania z ricottą, parmezanem i szałwią. Kuchnia włoska! 83

makaron, jaki masz w szafce kuchennej.   PRZEPIS NA DOMOWĄ LAZANIĘ Z ZIEMNIACZANO- SEROWYM SOSEM, PARMEZANEM I SZAŁWIĄ składniki; - makaron na lazanie - włoska oliwa z oliwek - 8 małych ugotowanych ziemniaków - 250 g serka ricotta lub serka tłustego śmietankowego ze Strzałkowa - gałka muszkatołowa - 1 malutka cukinia - dwa krążki pieczonej dyni Hokkaido, może też być surowa w zastępstwie marchewka - 250 ml śmietany(...)trójkącik parmezanu Naczynie do zapiekania wysmaruj oliwą z oliwek, na spód naczynia dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, liście szałwii, rozłóż makaron, a na nim cieniutkie plasterki cukinii. Ugotowane ziemniaki, ricottę i 1/2 startego na tarce parmezanu, połącz ze sobą widelcem, lub zblenduj. Dopraw solą, pieprzem i świeżo otartą gałką muszkatołową. Całość wymieszaj. 1/3 masy wyłóż na makaron, przykryj płatem

SMYKWKUCHNI
Lekka pietruszkowo-pieczarkowa zupa krem 78

praktyczny. Polska marka, świetna jakość. Polecam Składniki: 900 ml drobiowego bulionu 200 g pieczarek (waga po obraniu) 1 korzeń pietruszki pół pęczka natki pietruszki 1 marchewka 1 średni ziemniak 1 łyżka masła 1 mała cebula sól i pieprz do smaku 150 g naturalnego jogurtu Przygotowanie: Marchewkę, korzeń pietruszki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaka obieramy i kroimy w kosteczkę

Słodkie okruszki
Talarki ziemniaczane 47

Złociste i chrupiące talarki ziemniaczane to świetna alternatywa dla frytek. Idealne na kolację, przekąskę czy wieczorne pogaduchy. Składniki 0,5 kg ziemniaków olej czerwona papryka w proszku sól Przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w cieniusieńkie plasterki. Ja robiłam nożem ale najlepiej jesli chce się mieć naprawde cieniuśkie chipsy to zrobić to szatkownicą do kapusty lub obieraczką do warzyw. Gotowe talarki

Wasze Przepisy
Zupa jarzynowa z mrożonki. 104

Taka zupkę przygotujecie łatwo i szybko. Jest pyszna i zdrowa.  Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 4 średnie ziemniaki 1 opakowanie mrożonej mieszanki wiosennej 1/3 szklanki śmietanki 30 % sól, pieprz 1 pełna łyżka pokrojonego koperku (miałam mrożony) 1 pełna łyżka pokrojonej zielonej pietruszki (miałam mrożoną) 1 łyżeczka lubczyku suszonego Wykonanie(...)Skrzydełka włożyć do garnka z zimną wodą. Dodać liście laurowe i ziele angielskie.  Gotować na małym gazie około 40 minut.  Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotować kolejne 5 minut. Następnie dodać zamrożone warzywa. Wsypać sól i pieprz.  Ja sypię na oko. Później doprawiam jeszcze, tyle ile potrzeba.  Zupę gotować jeszcze

Agusiowe smakołyki
Warstwowa sałatka śledziowa Szuba 48

Szuba czyli śledzie pod pierzynką to pyszna wartwowa sałatka, która bardzo dobrze smakuje i wspaniale wygląda. Składniki śledzie ogóki kiszone majonez marchewka ziemniaki jajka Aby szuba była smaczna, trzeba śledzie przygotować dzień przed. Ja śledzie moczę wg swojego uznania (skrapiam dosłownie kropelkami – octem), dodaję cebulkę (skrapiam przed posypaniem cytryną), olej (muszą śledzie być przykryte). Na sam koniec posypuję (też(...)Przygotowanie Układamy warstwowo od dołu: Śledziki pokrojone w kostkę, na to starkowany na tarce jarzynowej grube oczka ogórek kiszony, majonez, marchewka (ugotowana) starta na tarce też duże oczka, majonez, ziemniaki (ugotowane w mundurkach) na tarce o małych oczkach, majonez, jajka (ugotowane) starkowane na tarce o małych oczkach. Autor przepisu: Zofia Golsztejn Artykuł Warstwowa sałatka śledziowa Szuba pochodzi z serwisu Wasze

Wasze Przepisy
Kolorowe szaszłyki drobiowe z piekarnika 81

pieczenia szaszłyki raz obróciłam na drugą stronę aby równomiernie się zrumieniły. Tym razem szaszłyki podałam z  talarkami smażonymi na maśle ale równie dobrze smakują z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. Smacznego :)          Poniżej podam moje propozycje na szaszłyki ( wystarczy kliknąć w tytuł, a ukaże się przepis ) :  Szaszłyki wieprzowe z papryką i cebulą w marynacie staropolskiej(...)klik   Szaszłyki na grilla z kiełbasą i śliwką w boczku. klik   Ziemniaki z grilla na patyczkach. Szaszłyki ziemniaczane. klik

Kuchnia z widokiem na ogród
Kalafior duszony w mleku kokosowym 83

startego imbiru 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 posiekana papryczka chili 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 250 ml bulionu drobiowego 400 ml mleka kokosowego 4 ziemniaki 100 g świeżego szpinaku     Przygotowanie:     Kalafior dzielimy na różyczki. W rondlu rozgrzewamy olej, delikatnie podsmażamy czosnek, imbir i papryczkę. Ciągle mieszając dodajemy kurkumę i paprykę, podlewając(...)mlekiem kokosowym (po łyżce), do momentu powstania zagęszczonej pasty. Wlewamy gorący bulion, resztę mleka, mieszamy, solimy i zagotowujemy. Do sosu przekładamy różyczki kalafiora oraz ziemniaki. Dusimy do ich miękkości (około kwadransa). Dodajemy szpinak, gotujemy przez minutkę. Podajemy z ulubionymi dodatkami.       Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

R'n'G Kitchen
Karkówka pieczona z selerem i koperkiem 75

stopni C przez około 55 - 60 minut. Pod koniec na około 10 minut odkryć, aby się lekko przypiekło. Po upieczeniu przykryć i odczekać około 5 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. U mnie karkówka była z ziemniakami z wody. Z powstałego podczas pieczenia płynu można zrobić sos, zagęszczając go śmietaną lub mąką ziemniaczaną. * szklanka - 250 ml ** łyżka - 15 ml *** łyżeczka

Gotuj w domu
Zimowa zupa zbójnicka 183

przede wszystkim przepyszna. Idealna na zimowy obiad.     Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/4 główki białej kapusty 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 ziemniaki 1 marchew 1 szklanka przecieru pomidorowego lub mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1,5 litra bulionu 1 łyżka oleju do smażenia Przyprawy: sól, pieprz mielony, chili, majeranek, bazylia, cukier, 2 kulki ziela angielskiego(...)dużym garnku. Dodajemy przeciśnięty czosnek, mieszamy i jeszcze chwilkę podsmażamy. Dokładamy mięso mielone, przyprawiamy delikatnie solą oraz pieprzem i smażymy, ciągle mieszając aż się całe zrumieni *** *** Marchew i ziemniaki kroimy w kostkę *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Do garnka z mięsem dodajemy pokrojone warzywa i wszystko razem podsmażamy przez kilka minut *** *** Całość zalewamy bulionem, dodajemy pieprz w kulkach, ziele angielskie i liść

Blog z Apetytem
Pączki kwadratowe – przepis 68

rumiano ok. 2 – 3 minuty na jedną stronę. Jeśli temperatura tłuszczu jest zbyt wysoka i pączki za szybko ” dochodzą”, zmniejszmy moc palnika, lub wrzucimy do tłuszczu połówkę obranego ziemniaka. Ziemniak też obniży temperaturę. Pamiętajmy, że jeśli zbyt szybko się usmażą, mogą być w środku surowe. Dlatego gdy smażymy pierwszą stronę, przykryjmy garnek pokrywką. Drugą dosmażamy już bez. Usmażone pączki wykładamy

Kuchnia Na Wypasie
JEDNOGARNKOWE DANIE Z KARKÓWKI, FASOLI I WARZYW 64

Zojirushi , które utrzymują ciepło potrawy nawet do 12 godzin. Składniki: * około 650 g karkówki * 300 g fasoli * 1 cebula * 1 czerwona papryka * pół żółtej papryki * 2 marchewki * 4 ziemniaki * 2 łyżki koncentratu pomidorowego * 1 łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego * pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki * pół łyżeczki oregano * pół łyżeczki majeranku * około 500 ml wody(...)fasolę razem z wodą w której się moczyła przelać do garnka. Fasolę gotować, aby była na pół miękka. Karkówkę pokroić w większą kostkę. Obie papryki pokroić w większą kostkę. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, pokroić w półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, podsmażyć pokrojone mięso. Pod koniec smażenia dodać cebulę, wszystko razem chwilę

Zrób to smacznie
Zupa krem z jarmużu 85

tych bardziej zielono opornych  krótkie wyjaśnienie - to taka roślina kapustna o silnie pokarbowanych liściach. ZUPA KREM Z JARMUŻU Składniki: 0,5 l bulionu warzywnego 2-3 ziemniaki 2 spore garści jarmużu (bez łodyg)  1-2 łyżeczki startego parmezanu sól, pieprz do smaku   Przygotowanie: Pokrojone ziemniaki gotujemy w bulionie, a kiedy zmiękną dodajemy jarmuż. Gdy jarmuż zmięknie wszystko

Bon appetit mon amie
Niemiecka sałatka ziemniaczana 49

Sałatka ta świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs pieczonych, smażonych czy z grilla. Składniki 9 ziemniaków 5 ogórków kiszonych por szczypiorek koper Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz Przygotowanie 9 ziemniaków ugotować w mundurach, wystudzić i pokroić w kostkę. 5 ogórków kiszonych pokroić w małe paski. Białą cześć pora lub jedną dużą cebulkę pokroić

Wasze Przepisy
Kotlety mielone w sosie grzybowym – obiad do słoika 91

wyjazd. Obiad z aromatycznym sosem grzybowym jest częstym gościem w naszych domach. Cenimy jego uniwersalność, ponieważ mięso w sosie sprawdza się praktycznie z każdym dodatkiem, takim jak ziemniaki, kasze, makaron oraz ryż. Proponujemy obiad z kotletami mielonymi, którego możesz przygotować więcej i zapasteryzować w słoiki. Kotlety mielone na obiad w pysznym sosie z suszonych grzybów to nasza wersja przepisu(...)smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3 minuty z obu stron. Gorące kotlety przekładamy do sosu grzybowego i wolno gotujemy ok 10 minut. Kotlety z sosem podajemy z pieczywem, ziemniakami, makaronem, kluskami lub kaszą. Jeśli wybieramy opcję do słoików, należy gorące kotlety wraz z sosem przełożyć do słoika i dobrze zakręcić. Bez pasteryzacji możemy przechowywać taki obiad w lodówce

Kuchnia Na Wypasie