Course Obiady Prep Time 20 minutes Cook Time 1 hour Total Time 1 hour 20 minutes Author Anna Ingredients 1 średnia marchew 1 mała pietruszka kawałek selera 2 duże ziemniaki 1 średnia cebula 5 sztuk kapeluszy suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku zakwas na żurek 300 do 500 ml 1,5 l wody sól do smaku pieprz(...)smaku tarty chrzan do smaku olej jajka ugotowane na twardo dla każdego 1 sztuka Instructions Do garnka wlać wodę włożyć ziele angielskie, liść laurowy, włoszczyznę, ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby, gotować na średnim ogniu przez 30 minut. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kostkę, cebulka powinna podsmażyć się na złoty kolor pod koniec dodać posiekany czosnek, smażyć
SprawdzonaKuchnia.plsoczewicy nie zawiera wszystkich aminokwasów, więc nie jest pełnowartościowe, ale wystarczy, że odpowiednio skomponujemy posiłek, dostarczając brakujących ogniw. Tak więc soczewicę warto podawać w towarzystwie produktów zbożowych, jajek czy ziemniaków tworząc w ten sposób w 100 % pełnowartościowy posiłek. Burger z soczewicy to wspaniała i zdrowa propozycja na obiad, świetna przekąska na wycieczkę i do szkoły. Burgery przygotowałam z czarnej soczewicy(...)tego dowolnej soczewicy czerwonej lub zielonej. Dozwolone są wszystkie dodatki 🙂 możecie dowolnie je komponować. Burgery z soczewicy można podać również w klasycznej formie, czyli kotlet, surówka plus kasza lub ziemniaki. Smacznego! Print Burger z soczewicy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Zdrowe niskokaloryczne i pyszne burgery. Course Obiad Cuisine Polska Keyword feta, soczewica Prep Time
SprawdzonaKuchnia.plnadzieniem z brzoskwiń. Course Obiady Cuisine Polska Keyword brzoskwinie, twaróg Prep Time 35 minutes Cook Time 15 minutes Total Time 50 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients 830 g ziemniaków 250 g twarogu 180 g mąki pszennej + do podsypania 2 średnie jajka 50 g mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Dodatkowo 500 g brzoskwiń wypestkowanych śmietana lub masło i tarta bułka(...)cukier lub miód 1 łyżeczka soli Instructions W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem 1 łyżeczki soli. Ugotowane, zimne ziemniaki przecisnąć przesz praskę lub zmielić w maszynce do mięsa, to samo zrobić z twarogiem, następnie dodać mąkę i jajka oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite gładkie ciasto. Z kawałka ciasta uformować wałek o średnicy około 5 cm Z wałka odcinać placuszki
SprawdzonaKuchnia.plbuzia sama się uśmiechała na widok tego dania. Podstawa wówczas to: domowe zsiadłe mleko, można go było kroić nożem, botwina, jajko gotowane, ogórek, rzodkiewka, koperek, szczypiorek. Jadłam z młodymi ziemniakami, podanymi w całości, polanymi tłuszczem z chrupiącymi skwarkami, posypanymi koperkiem. Chłodnik polewany był dodatkowo pyszną słodką śmietanką. Tak jest do dziś w moim domu a jak jest u Was? Chłodnik(...)Dobrze włożyć przed podaniem do lodówki na 1 lub 2 godziny. Najlepszy schłodzony. Właściwie to już wszystko, wystarczy podać z jajkiem, polać dodatkowo śmietanką, posypać zieleniną i zajadać z ziemniakami, z pieczywem lub po prostu bez żadnych dodatków. Ja lubię chłodnik taki dość gęsty, ilość składników zależy od Waszych upodobań. Najwięcej powinno być botwiny, to ona daje smak i kolor
Leśny ZakątekWszystko to łączy sos na bazie czerwonego, wytrawnego wina i to cały sekret tego wspaniałego dania. Dla mnie to propozycja na naprawdę wyjątkowy obiad, podany z jedwabistym purée z ziemniaków, z masłem i mlekiem. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg wołowiny 150g wędzonego boczku 400g średniej wielkości pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 3 cebulki dymki 3 marchewki 250ml(...)etapie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wkładamy odkryte jeszcze na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Serwujemy je z ugotowanymi ziemniakami, które rozgniatamy na gładko z masłem i mlekiem. Przed samym podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. Powrót na górę
Smaczna StronaChyba każdy zna zupę ogórkową w klasycznej wersji z ziemniakami. Dziś proponuję inną jej odsłonę, ziemniaki zastąpione zostały ryżem. Zupa jest aromatyczna, gęsta, pyszna. Wiem też, że w wielu domach zupę podaje się z koperkiem, jednak u mnie pomijany jest ten składnik. A z czym Wy jadacie zupę ogórkową? Składniki: * 2 udka z kurczaka * około 3 litry wody * 1 paczka
Zrób to smacznieoczywiście, koniecznie jajko musi być. Składniki: 320 g polskiej kiełbasy surowej 300 g wędzonych żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 kawałek selera korzeniowego 1 pietruszka 1 por 3 ziemniaki 3 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 500 ml żuru staropolskiego sól, pieprz Przygotowanie: Kiełbasę kroimy w grube talarki. Przekładamy do garnka razem z żeberkami, warzywami(...)warzywa i żeberka wyławiamy. Marchew kroimy w talarki, pozostawiamy w miseczce. Mięso oddzielamy od kości, dzielimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę, ziemniakami. Gotujemy przez kwadrans. Wlewamy zakwas na żur, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, majeranek, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi jajkami. Normal
R'n'G Kitchendelikatnym twarożkiem i dodatkiem wędzonego łososia. Świetna propozycja dla tych co lubią zjeść tradycyjne danie w nieco innym wydaniu. Placki ziemniaczane ok 8-10 sztuk pół kg ziemniaków 1 jajko M 2 kopiaste łyżki mąki 1 mała cebula sól Twarożek 250 gramów sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebulka dymka 2 łyżki koperku lub szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)kwaśnej śmietany Opcjonalnie 2-3 łyżki słodkiej śmietanki sól szczypta pieprzu dodatkowo kilka plastrów wędzonego łososia Obrane ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o małych oczkach dodać jajko mąkę i wymieszać. Na patelni rozgrzać dość mocno sporą ilość oleju. Łyżką nakładamy porcje ciasta ziemniaczanego formujemy placek i zmniejszamy nieco płomień. Placki smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Odkładamy
Andzia PichciGyros w zupie Każdy z nas na pewno lubi dania jednogarnkowe, dlatego przygotowałam coś dla was. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 1 filet z kurczaka · ½ opakowania przyprawy Gyros · Olej do smażenia · Sól(...)przecieru pomidorowego · 2 łyżeczki mąki pszennej · ½ szk. śmietany 18% Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do garnka i gotujemy w osolonej wodzie 2. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą i prużymy na rozgrzanym oleju 3. Po usmażeniu łączymy
Kulinarna ChwilaMogę śmiało powiedzieć, że jest zdrowa i idealna na lato. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 30 minut Składniki na zupę brokułową z makaronem: 1 brokuł 2 marchewki 1 ziemniak 1 pietruszka 1/2 korzenia selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 udko kurczaka 100 g drobnego makaronu 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu białego 2 liście laurowe(...)gotować do czasu, aż mięso będzie miękkie. Do gotującego się mięsa dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na maśle podsmażyć obraną i drobno pokrojoną cebulę, czosnek, marchewkę, ziemniaka, pietruszkę i korzeń selera. Ugotowane udko kurczaka wyjąć, drobno pokroić i wrzucić razem z podsmażonymi warzywami z powrotem do garnka. Gotować na małej mocy palnika do miękkości warzyw. Następnie
Kuchcik gotujepieczoną pierś z kurczaka , danie jedno garnkowe to dla tych co lubią szybko sprawnie i do rzeczy , do takiego mięsa można dodać wszystko na co się ma ochotę , od ziemniaków po buraki i można tak wymieniać , więc w takim razie zapraszam na przepis . Składniki Warzywa można dodać według uznania , ilość dowolna . 2 podwójne piersi z kurczaka marchewka(...)bardziej soczyste a nie jak podeszwa . Kiedy już nasza pierś z kurczaka jest gotowa to śmiało możemy siadać do jedzenia , a takie danie można podać z ryżem , czy ziemniakami , ale ja także uwielbiam na zimno jako zamiennik wędliny
Mój Smakroztopionym masłem, rozłóż kawałki cebuli. Piecz około 1,5 godz., przynajmniej raz oblewając kurczaka sosem własnym, który wytworzy się w brytfance. Rada: do tak przyrządzonego kurczaka świetnie pasują spuchnięte ziemniaki. Mamy dla was również ten przepis: Spuchnięte ziemniaki z piekarnika. Ta skórka jest przepyszna! PRZEPIS Artykuł Kurczak pieczony na płasko. Cały rumiany i doskonale doprawiany. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna
Kulinarna PolskaZapiekanka z ryżem i brokułami Znasz serek z ziemniaka ? Ja go uwielbiam do tego stopnia, że postanowiłem oprzeć na nim dzisiejsze danie. Inspirując się nim, zrobiłem sos, który podczas pieczenia, jest spijany przez ryż. Efekt końcowy jest rewelacyjny. Otrzymujemy aromatyczny i pełen smaku ryż oraz idealnie ugotowane brokuły. A to wszystko w jednym naczyniu 😍 Jakiego ryżu użyć do zapiekanki? Najbardziej(...)mizerię lub inną ulubioną sałatkę. Jeśli lubisz zapiekane dania obiadowe, to polecam Ci również naleśniki zapiekane z warzywami , zapiekankę ziemniaczaną , w której królują boczniaki oraz makaron z serem z ziemniaka . Tymczasem koniec pisania, czas do działania. Zapiekanka sama się nie zrobi
Blendmandanie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis, każdy sobie z nim poradzi. Kotlety mielone to idealne danie na niedzielny obiad. Jako dodatki do nich możecie podać ziemniaki z wody oraz czerwone zasmażane buraczki. Gwarantuje Wam, że to będzie pyszne i szybkie w przygotowaniu danie. Sprawdźcie! Warto przeczytać: Domowe kotlety jajeczne Składniki 400g mięsa mielonego wołowo – wieprzowego 1 jajko(...)stron. Uwaga: Podczas smażenia nie należy nakłuwać kotletów widelcem, bo wyciekną wszystkie soki. Kotlety będą wtedy bez smaku i suche. Kotlety mielone możemy podać z buraczkami i ziemniakami z wody. Sprawdź przepis na: Buraczki na zimno Smacznego! Artykuł Klasyczne kotlety mielone pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wolicie wieprzowinę? Dla wszystkich lubiących pikantne, smaczne i aromatyczne dania wołowina w sosie pieczeniowym. Wołowina w sosie własnym duszona w wolnowarze. Mniam! Doskonałe i proste kotlety wołowe, do klusek, ziemniaków, kaszy, czy makaronu. W wolnowarze wołowina w sosie robi się sama. Gotowanie w tym przypadku sprowadza się do podsmażenia mięsa i cebuli, oraz do doprawienia i przełożenia wszystkich składników(...)łyżkach zimnej wody, wlewamy do wolnowaru czy garnka, mieszamy. Jak ktoś chce mieć jaśniejszy sos to dodajemy śmietanę i dusimy dalej, aż sos zgęstnieje. Podajemy z kluskami, ziemniakami, kaszą lub makaronem i ulubioną surówką np. z tartych buraków z cebulą. Smacznego!. The post Wołowina w sosie z wolnowaru appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię