mięsa wołowego z kością 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 300 gr marchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam(...)gotować 1 godzinę od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. W tym czasie przygotować warzywa. Warzywa umyć, obrać. Marchewkę, pietruszkę, por, buraki pokroić w cienkie półksiężyce, seler i ziemniaki w drobną kostkę. Kapustę poszatkować. Rosół odcedzić do garnka, w którym jest ugotowana i odcedzona ciecierzyca, wyrzucić liście laurowe i ziele angielskie, pozbyć się szumowin, mięso odłożyć, dodać ww. warzywa
moj przepis nacudownie pyszny i aksamitny – królewski. Składniki na tortownicę 20 cm: Składniki na mus malinowy: 1000 gr świeżych lub mrożonych malin Maliny umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Składniki na masę malinowa: 1 opakowanie(...)godzin, a najlepiej na całą noc. Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Porzeczki umieścić w garnuszku, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków (nie blenderem), gotować do momentu aż zmniejszą objętość o około połowę. Przetrzeć przez sitko. Odstawić do całkowitego ostudzenia, schować do lodówki na 2-3 godziny. Z podanych proporcji powinniśmy otrzymać około
moj przepis naspiżarce. Inspiracja Moje Wypieki . Składniki na 4 słoiczki po 200 ml: 12 pomarańczy (najlepiej ekologiczne i niewoskowane) 4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem. Obieraczką do ziemniaków/warzyw obrać pomarańcze cienko, interesuje nas tylko ta pomarańczowa część, pomarańcze zjeść lub odłoży na później, do konfitury pomarańczowej. Najlepiej obierać pomarańcze z góry do dołu, jak ziemniaka
moj przepis napierzynką, czyli pyszna i ładnie prezentująca się warstwowa sałatka, idealna na święta czy rodzinne uroczystości. Składniki 2-3 płaty lekko solonych śledzi 2 średnie ugotowane buraki 2 ugotowane ziemniaki 2 ugotowane marchewki 2 jabłka Przygotowanie Śledzie namoczyć w wodzie lub w mleku (około 15 min), pokroić w kostkę. Warzywka można pokroić lub zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dno miseczki(...)wysmarować sosem z majonezu i jogurtu (4 łyżki majonezu i jogurtu). Wyłożyć połowę śledzi na to buraki, jabłka, marchewkę, ziemniaki. Posmarować sosem i powtórzyć warstwę. Wierzch posmarować sosem i ozdobić. Autor przepisu: Dorota Legec Artykuł Śledź „pod pierzynką” pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyoczywiście od jakości oleju. Dlatego wybór naczynia dostosowanego do ilości produktów smażenia ma decydujące znaczenie. Smażąc frytki używam małej ale głębokiej patelni. Olej szybko się nagrzewa. Wrzucam sporą ilość ziemniaków tak aby przykryły cały olej ale w pełni były w nim zanurzone. Im warstwa oleju będzie grubsza tym olej wolniej będzie ulegał przemianom. Zawsze gotuję frytki przed smażeniem i studzę(...)Pozwala mi to na usunięcie nadmiernej ilości skrobi i polepszenie jakości smażenia frytek. Poza tym frytki są już prawie gotowe. Wystarczy je tylko zrumienić w oleju. Tak przygotowane ziemniaki na frytki skracają czas smażenia. Frytki sa smaczne, chrupiące, a nawet wchłaniają mniej tłuszczu. Na oleju smażymy tylko raz Olej jest wygodnym tłuszczem do smażenia. Jeśli smażymy duże porcje produktów warto
codojedzeniafileta z kurczaka 15 pomidorków koktajlowych 1/2 świeżego ogórka 1 czerwona cebula 150 g żółtego sera 1/2 puszki kukurydzy 1/2 małej kapusty pekińskiej 2 łyżki oliwy 500 g ziemniaków 3 foremki aluminiowe 200 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku ketchup Przygotowanie Kurczaka pokroić w kosteczkę, dodać przyprawę do gyrosa i łyżkę oleju. Odstawić do lodówki, by mięso(...)przeszło przyprawami i w tym czasie przygotować frytki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki, jak na frytki. Osuszyć, przełożyć do miseczki i dodać do nich łyżkę oliwy oraz przyprawę do frytek, wymieszać. Frytki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni grzanie góra-dół, piec przez 25 minut. Po upływie czasu delikatnie pomieszać
Przepiski.plPieczonki to pyszne danie jednogarnkowe, które można przygotować na patelni. Smaczne i łatwe w wykonaniu, polecam. SKŁADNIKI : 1,5 kg ziemniaków 250 g boczku wędzonego 2 duże cebule 2 śląskie kiełbasy 2 marchewki kawałek selera 1 czerwona papryka 1/4 główka kapusty sól, pieprz, jarzynka do smaku słodka i ostra papryka do smaku(...)pokrojony boczek, cebulę i kiełbasę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podsmażamy, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, seler i paprykę, mieszamy, chwilkę podsmażamy i dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko doprawiamy przyprawami. Wlewamy odrobinę wody i dusimy kilka minut. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, solimy, wlewamy jeszcze trochę wody i dusimy kilka minut co jakiś czas mieszając. Danie jest
Kulinarne Fantazje MarioliPrzepis z bloga Izy . Składniki: (3 porcje) 3 średnie ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 jajka, ugotowane na twardo cebula sól i pieprz majonez ewentualnie odrobina posiekanego szczypiorku Jajka i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Wszystko wymieszaj z majonezem, dopraw do smaku, posyp ewentualnie szczypiorkiem i wstaw na 20 minut do lodówki
Lejdi of the houseTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 500 g karkówki wieprzowej 200 g brązowych pieczarek 300 g brukselki 3 ziemniaki 2 marchewki 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 łyżka natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę kroimy w kostkę razem(...)pokrojonymi w talarki, pieczarkami, marchewką i ziemniakami (w kostkę), podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Zalewamy gorącym bulionem, dodajemy oczyszczone i przekrojone na pół, brukselki. Zagotowujemy. Do zupy przelewamy pokrojone pomidory wraz z zalewą. Gotujemy przez kwadrans. Na rozgrzany tłuszcz wsypujemy mąkę, lekko podsmażamy, dodajemy gorący bulion z którym łączymy zagęstnik. Przelewamy do zupy, dokładnie łączymy, do smaku doprawiając solą i pieprzem
R'n'G KitchenPuree ziemniaczane z cebulką Nie wiesz jak zrobić IDEALNE puree ziemniaczane , które będzie znakomitym dodatkiem do obiadu? Przygotowałem dla Ciebie prosty i sprawdzony przepis! Ziemniaki w naszym kraju są niesamowicie popularne. Można je podawać pieczone, gotowane prosto z wody, lub tak jak dzisiaj… TŁUCZONE! Puree ziemniaczane bardzo często przygotowuję sobie do wegańskich kotlecików i klopsików. W szczególności polecam klopsiki(...)sosu koperkowego oraz kotlety z marchewki . Dzisiejsze puree jest delikatne, kremowe, a dzięki dodaniu smażonej cebuli, staje się jeszcze smaczniejsze. Puree ziemniaczane – KĄCIK PORAD Najważniejsze, żeby dokładnie utłuc ziemniaki. Puree musi być gładkie i kremowe. Mleko roślinne, które najczęściej używam, to mleko sojowe. Świetnie sprawdzi się również mleko owsiane, a nawet… KOKOSOWE! Artykuł Puree ziemniaczane z cebulką pochodzi
Blendmanobiad? U nas dziś królują szybkie pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym. Moja rodzina uwielbia takie obiady. Ja też Prosto i pysznie. Tak przygotowane pulpeciki można podać do tłuczonych ziemniaków, kaszy, kluseczek lub makaronu. Spróbujcie. Lubicie takie obiady? Ja bardzo często przygotowuję różne dania z mięsem mielonym. Odkąd mam maszynkę do mielenia Zelmotor nawet jeszcze częściej Proste, poręczne urządzenie(...)Gotujemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. W trakcie obracamy pulpeciki łyżką. Pod koniec doprawiamy całość solą i pieprzem. Próbujemy. Jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. tłuczonymi ziemniakami, kluseczkami lub makaronem. Smacznego The post Pulpeciki z pieczarkami w sosie pomidorowym first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkikostka rosołowa 1 sztuka, woda 2 szklanki, pieprz mielony 1 łyżeczka, śmietana 12% 100 gram, woda 3/4 szklanki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek-trochę do posypania zostawić, ziemniaki 1 kg Cebule pokrojone w kostkę w garnku na maśle zrumienić, wsypać obrane i pokrojone cienko w pół talarki pieczarki, smażyć na większym ogniu parę razy mieszając. Następnie wlać wodę(...)mąką, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęszczenia sosu, zdjąć z ognia i wsypać posiekany koperek. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić na połówki, podawać z sosem, ziemniakami ugotowanymi tłuczonymi, surówką - bardzo smaczny sos pieczarkowy, jest prosty, szybki do ugotowania i podany z jajkami smakuje idealnie......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięBataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Pyszne, zdrowe i niebanalne, wegańskie danie na obiad lub kolację. Przyznam, że trochę zabawy jest z tym daniem, gdyż składa się ono z kilku etapów. Trzeba upiec ziemniaki oraz przygotować chrupiące
Kuchnia MagdaLenyBataty, czyli słodkie ziemniaki pieczone w piekarniku i faszerowane sosem pomidorowym z chrupiącym, pieczonym tofu oraz czerowną fasolką. Podane zostały z pastą z awokado oraz pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Pyszne, zdrowe i niebanalne, wegańskie danie na obiad lub kolację. Przyznam, że trochę zabawy jest z tym daniem, gdyż składa się ono z kilku etapów. Trzeba upiec ziemniaki oraz przygotować chrupiące
Kuchnia MagdaLeny