będzie długo duszone. Powinno to zająć dłużej niż godzinę, ale czas duszenia zależy od grubości kotletów. Bitki schabowe w sosie śmietanowym z papryką dobrze smakują z ziemniakami, kluskami z gotowanych ziemniaków, kaszą lub ryżem, a także surówkami lub mizerią. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na schab :) Polecam również moje polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym: Kliknij
Lekcje w kuchnigrzankami. Składniki: łyżka masła łyżka oliwy por 2 cebule 2-3 ząbki czosnku 500g łopatki wieprzowej 2 marchewki 1 korzeń pietruszki średniej wielkości seler 5 sporych garści szczawiu 3 ziemniaki sól, czarny pieprz, świeży tymianek do podania: jajka na twardo grzanki Sposób wykonania: W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy i szklimy na nim posiekaną cebulę, por i czosnek(...)duże kawałki. Dodajemy do garnka i zalewamy około 1,5 wody. Gotujemy 45 minut po czym dodajemy obrane warzywa w całości: marchew, pietruszkę, seler pokrojony w ćwiartki, szczaw, ziemniaki i 2-3 gałązki świeżego tymianku. Gotujemy do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wyławiamy mięso i marchewki. Resztę warzyw miksujemy z wywarem. Doprawiamy do smaku
Pyry na GazSkładniki: Ziemniaki 500 g Rzodkiewka 1/2 pęczka Koperek 1/2 pęczka Ogórek kiszony 5 średnich sztuk Cebula czerwona mała Śmietana 18 % 2 łyżki Majonez 2 łyżki Czosnek 1-2 ząbki Sól Pieprz Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, przestudzić, obrać i pokroić w większą kostkę. Ogórki i rzodkiewkę również pokroić na większe kawałki. Cebulę pokroić w półplasterki. Koperek
Kulinarne przygodykurczaka, warzywnego lub wołowego 1 słodka czerwona papryka 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1 papryka chili awokado 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasolki 5 szt. pieczarek 2 -3 ziemniaki 1 cebula czerwona 2-3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyczki czarnego pieprzu -1/2 łyżeczka kolendry w ziarnach liście laurowe(...)łyżeczki kminu szczypta mielonego cynamonu słodka papryka - 2 łyżeczki 1 łyżka oleju Przygotowanie: Ziemniaki kroimy w sporą kostkę, cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, marchew w talarki, pieczarki w ćwiartki a paprykę w paski. Odkładamy na bok. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso i smażymy rozdrabniając (cały czas mieszając) dodajemy przyprawy, następnie dodajemy warzywa i pieczarki. Całość podsmażamy
AZgotuj!aromatyczny, soczysty i bardzo smaczny. Pasuje idealnie do wszelkich klusek typu kopytka, kluski śląskie, kluski na parze zwanymi pampuchami, na które przepis znajdziecie tutaj ., ale z kaszą, makaronem, czy ziemniakami również smakuje doskonale. Do przygotowania mięsa w sosie własnym używam tylko podstawowych przypraw: soli, pieprzu, papryki, liścia laurowego i ziela angielskiego. Brązowy kolor sosu uzyskuje się dzięki podsmażeniu mięsa obtoczonego(...)doprawić go do smaku solą i pieprzem, aby był ciemniejszy możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Podczas duszenia schabu sos powinien odpowiednio zgęstnieć. ja podałam schab w sosie własnym z ziemniakami z koperkiem, oraz z letnią sałatką z sałaty lodowej, pomidorów, ogórków małosolnych, oraz rzodkiewki. Smacznego! Moje rady: Brązowy kolor sosu uzyskamy dzięki obsmażeniu mięsa i cebuli na brązowy kolor oraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięChleb z zaparzaną mąką żytnią, gotowanymi ziemniakami, ciemnym słodem żytnim fermentowanym, miodem i dużą ilością słonecznika oraz kminku. Mocno aromatyczny i wyraźnie słodkawy w smaku. Robiony w oparciu o recepturę na białoruski chleb "Маяк". 75% mąka żytnia typ 720, 10% słód żytni ciemny, 15% mąka pszenna typ 650. Sposób przygotowania tego chleba można zobaczyć na kanale Andrieja YT "rusbrot(...)nieco luźniejsze ciasto niż to z filmiku. Zaparka (scukrzona): 100 g mąki żytniej typ 720 60 g słód żytni ciemny fermentowany 10 g kminek cały 150 ugotowanych ziemniaków dokładnie utłuczonych 410 g woda wrzątek Składniki dokładnie wymieszać z wrzącą wodą, następnie dodać 20 g mąki żytniej razowej i mieszać dalej, tak aby pozbyć się grudek. Zostawić pod przykryciem
Przepisy na domowy ser i chlebuwagi, miałam jakieś pałetajace się pomidorki tak oto powstał obiad. Króliś zajdał swoją porcję zieleniny z łososiem, kupionym nad morzem, a ja miałam wypasione mięcho ze szparagami i młodymi ziemniakami. Niebo w gębie. Z tym mięchem to nawet dobrze, że Króliś nie żarł. Było więcej dla mnie Ilość porcji / Servings – 2 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania(...)minuty. Odsączone wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Dodać zioła i chwilę smażyć razem. Dodać pomidorki i groszek. Dusić kilka minut. Można dodać odrobinę wody Mięso podałam z warzywami i ziemniakami okraszonymi masłem i natką pietruszki
Spice things upRewelacyjnie smakują na ciepło i zimno. Można zajadać je same lub z dodatkami jak mięso i surówka. Polecam również podać ją z jogurtem greckim. SKŁADNIKI : 6-7 obranych ziemniaków 2 małe cukinie 2 cebule 1 żółta papryka i 2 czerwone 2 pomidory 5 ząbków czosnku sól do smaku 1/2 łyżeczka soli ziołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)łyżeczka przyprawy do ziemniaków około 5 łyżek oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE : Warzywa myjemy, paprykę i cebulę oczyszczamy. Wszystkie warzywa kroimy w talarki. Do miseczki przekładamy przyprawy i zalewamy je olejem, dokładnie mieszamy. Zalewę wlewamy do warzyw i dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i rozkładamy warzywa. Zapiekamy około około 1 godziny w temperaturze 180 % C, termoobieg
Kulinarne Fantazje Mariolipokrojona w plasterki 2 litry bulionu warzywnego lub mięsnego 7 łyżek białej kaszy gryczanej kilka ziaren ziela angielskiego 2 łyżki oliwy szczypta ziół prowansalskich dodatkowo ugotowane ziemniaki z masłem Sposób wykonania / Instructions: Mięso posypac delikatnie ziołami prowansalskimi.W garnku podgrzać oliwę. na gorący tłuszcz wrzucić mięso i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Następnie do mięsa wrzucić(...)minut. Wlac bulion i dorzucić ziele angielskie. Gotować ok 40 min. Po tym czasie dodać kaszę i gotować razem jeszcze około 20minut. Podawać według uznania. Ja podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi masłem
Spice things upchrupiącymi pistacjami. Czy może być coś lepszego i lekkiego na obiad sezonowy. 200 g groszku mrożonego 1 pęczek szparagów zielonych 1 por biała część 2 ziemniaki 1 cebula 1 kawałek korzenia selera sól,pieprz 50 g sera feta vege 3 łyżki pistacji bazylia świeża olej rzepakowy oliwa smakowa bazyliowa Cebulę, por, drobno kroję i przesmażam(...)oleju. Dodaję pokrojone ziemniaki, groszek, seler, szparagi pokrojone bez główek.Końcówki szparagów jak jest potrzeba obieram. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Na końcu wrzucam główki szparagów i gotuję jeszcze trzy minuty. Potem wyjmuję je zupy. Zupę miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, bazylią świeżą. Podaję z główkami szparagów, serem feta pokrojonym,i pistacjami posiekanymi. Skrapiam oliwą bazyliową
wesoła kuchniaBardzo łatwa i smaczna sałatka do zabrania na drugie śniadanie do pracy. 5 ziemniaków 2 ogórki kiszone mała czerwona cebulka mały pęczek szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 2-3 łyżki majonezu Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Cebulkę i szczypiorek drobno posiekać. Ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, przyprawić do smaku
Smakołyki Asimoje dzieciństwo. Jest to taka sezonowa zupa i najlepsza ze świeżym szczawiem z ogródka. Podałam ją z chipsami z rzodkiewki. 1 cebula 1 por biała część 2 ziemniaki 1 marchewka 1 kawałek korzenia selera 3 garście szczawiu 1/2 pęczka rzodkiewek 100 ml śmietany 30 % masło klarowane koperek, natka pietruszki sól, pieprz 4 jajka ugotowane na twardo Cebulę(...)drobno kroję i przesmażam na maśle. Ziemniaki, marchewkę kroję w kostkę. Seler ścieram na tarce jarzynowej. Warzywa przesmażam z porem. Wlewam dwa litry wody i gotuję do miękkości. Szczaw w tym czasie myję, osuszam, kroję. Przesmażam na patelni na odrobinie masła. Pod koniec gotowania warzywa dodaję szczaw, i jeszcze chwilę gotuję. Wlewam śmietanę, doprawiam solą, pieprzem, posypuję natką, koperkiem. Zupę
wesoła kuchniaprzepisu. Ten przepis jest tradycyjny, bez urozmaiceń i różnych dodatków. Składniki to świeże ogórki, kwaśna śmietana, szczypiorek bądź koperek a do tego przyprawy. Ja ją uwielbiam np. do świeżych ziemniaków i kotletów mielonych . Robię również mizerię na słodko z dodatkiem cukru i odrobiny octu. Wtedy ogórki trę na tarce na bardzo drobno i nie zlewam nadmiaru soku ogórkowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)mizeria będzie smaczna jeszcze następnego dnia. Pozostawienie zbyt dużej ilości soku ogórkowego może powodować, że zbyt szybko zrobi się wodnista. Mizeria z ogórków najlepiej smakuje z puree ziemniaczanym, gotowanymi ziemniakami oraz mięsem duszonym bądź pieczonym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mizeria z ogórków przez Paulina 2021-05-22 Szaszłyki z grilla przez Paulina 2021-05-15 Pstrąg z piekarnika przez Paulina
To Musisz Wiedziećmarchewka kawałek selera 1 mała pietruszka 1 por 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu ok. 1200 ml bulionu warzywnego 3 średnie ziemniaki 1/2 pęczka zielonych szparagów 2 łyżki gęstej śmietany sok z cytryny sól pieprz koperek do posypania Wykonanie: Ryby filetujemy. Mięso dokładamy na bok, a resztę wkładamy do garnka, zalewamy(...)bulionem i gotujemy przez 30 minut. Po tym czasie wywar rybny odcedzamy. Marchewkę, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do wywaru rybnego wraz z porem w całości i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy szparagi z odłamanymi zdrewniałymi końcówkami. Z zupy wyjmujemy pora. Zupę przyprawiamy, dodajemy śmietanę
Kulinarne przygody Gatitypęczek botwinki 2 buraki (jeśli przy botwinkę są malutkie) 3 skrzydełka z kurczaka 2-3 kawałki wędzonych żeberek 2 małe marchewki 1 mała pietruszka 1 cebula 4-5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka kminku ocet jabłkowy do zakwaszania sól, pieprz 1-2 łyżki śmietany 18% siekany koperek Sposób wykonania: 1. Skrzydełka opłukać, zalać zimną(...)Gotować ok 40-50 minut. 2. W międzyczasie buraki obrać, zetrzeć na tarce, zalać wrzątkiem w takiej ilości, by woda zakryła buraki. Drugą marchewkę zetrzeć na tarce. 3. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Dodać do gotującej się zupy i gotować ok 10 minut. Następnie wlać wywar, który zaparzył nam się z buraków, dodaje też 2 łyżki tartych buraków
Kuchnia domowa Ani