Idealny sernik na okres jesienno-zimowy: sycący, ciężki, mięsisty, wyrazisty, z wyczuwalnym fistaszkowym posmakiem. Już niewielki kawałek zaspokoi ochotę na coś słodkiego w chłodny dzień. Jest to ciasto inspirowane przepisem Nigelli Lawson
Milion SmakówPołączenie ciasta marchewkowego i sernika musi wyjść pysznie. Potwierdzeniem jest poniższy przepis. Nie za słodki, aromatyczny marchewkowy spód idealnie podkreśla smak śmietankowej masy serowej, a kremowa polewa z kwaśnej śmietany wraz z białą czekoladową posypką stanowi wspaniałe dopełnienie tej wyśmienitej kompozycji. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Inspiracją do stworzenia tego sernika był przepis z bloga Kwestia Smaku zmodyfikowany
Milion Smakówsernik który pojawia się w moim domu zawsze na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Bardzo cienki spód, puszysta masa serowa i brzoskwinie dla wzbogacenia smaku. Rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika z talerzy
Milion SmakówLubicie mięsiste, kremowe serniki? Ten właśnie taki jest a to za sprawą dodatku chałwy. Na spód wykorzystałam swój ulubiony prosty wariant z ciasteczek zbożowych. Masa serowa na bazie twarogu dopełniona jest waniliową chałwą oraz stopioną białą czekoladą. Czy trzeba Was jeszcze zachęcać
Milion SmakówPomysł na takie połączenie powstał gdy nie mogłem się zdecydować czy zrobić tartę czy sernik z truskawkami. Zdecydowałem się na oba jednocześnie. Wyszło pysznie - kruche ciasto z kremowym, puszystym nadzieniem i soczyste truskawki
Milion Smakóworzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki są surowe więc możemy cieszyć się
Milion SmakówPomysł powstał w pewne popołudnie gdzie potrzebowałem deseru na zaledwie dwie osoby - na jeden raz - a miałem ogromną ochotę na sernik. Przede wszystkim na delikatny i kremowy. Stąd też zaledwie kilka składników, mało pracy i niewielkie ilości - ale deser wyszedł przepyszny
Milion SmakówZbliża się zima a to oznacza stopniowe zmiany w przygotowywanych słodkościach. Miejsce bajecznie owocowych ciast przejmują teraz serniki, ciasta z kremem i różnorodne ciasteczka z bakaliami, które są też nieodłącznym elementem zbliżających się Świąt. Moje ciasteczka owsiane z żurawiną są całkowicie bezglutenowe - nie zawierają mąki ani jajek a w składzie znajdziecie tylko kilka produktów, z czego każdy bezpieczny
Milion SmakówNienaruszona dynia może być przechowywana przez kilka miesięcy i dzięki temu możemy cieszyć się jej smakiem nawet w środku zimy, na przykład w postaci dyniowego sernika. Ciasto to wymaga nieco przygotować - wcześniej trzeba upiec dynię - więc zdecydowanie nie nadaje się "na ostatnią chwilę". Warto jednak poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie by przez kilka dni cieszyć się pysznym(...)smakiem kremowego sernika z dyniową nutą
Milion Smakówimbirowym winegretem, albo sałatka z grillowaną wołowiną z ogórkiem, kolendrą i orientalnym sosem słodko kwaśnym czy chociażby ich nowy tajski vege burger! O deserach chyba nawet nie powinniśmy wspominać - sernik amerykański z jagodami i kruszonką, tarta cytrynowa z bezą czy ich własne lody waniliowe podawane z owocami! Wszystko brzmi świeżo, smacznie i zdecydowanie pobudza ślinianki ;) Będąc następnym razem
Plate of Joyjogurtowe z rabarbarem Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Muffiny z truskawkami rabarbarem Muffiny z rabarbarem Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe Lody rabarbarowe Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Sernik z rabarbarem na zimno Tarta z rabarbarem Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na formę o średnicy 22 cm Składniki Ciasto: 200 g mąki pszennej 120 g zimnego masła pokrojonego
Kulinarne przygody Gatitydżemem, tworzącym nadzienie. Nigdy nie przepadałam za ciastami obficie wysmarowanymi wszelakimi słodkimi masami, mogę śmiało powiedzieć, że należę do tych u których w gustach przeważają suche baby, makowce, czy serniki, uciekam od ucieranych kremów czy śmietan. Skubaniec jest jednym z ciast, które można zrobić zarówno latem , jak i zimą. Latem ze świeżymi aromatycznymi owocami, z kolei zimą
Kuchenne aromatyCiasto które można okrzyknąć 100 procentowym pewniakiem - wychodzi zawsze, ale to zawsze. Wyglądem przypomina sernik, choć wcale nim nie jest. Składniki ciasta 3 szkl. maki 1 kostka masła 0,5 szkl. cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek Składniki masy 2 jogurty brzoskwiniowe po 500g 0,5 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 białek
Kuchenne aromatywykonaniu są wg mnie szybsze niż tradycyjne drożdżówki, a równie dobrze podzielne. Z podanych składników na ciasto wychodzą 24 zlepione kule. Źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego. Janina Kaczorek "Serniki, makowce, szarlotki" nr 12/211. Ciasto 1/2 litra ciepłego mleka 5 dag drożdży 4 żółtka i 1 jajo 10 dag cukru (1/2 szklanki) szczypta soli 80 dag mąki
Kuchenne aromatysłodkości w domu są głównie z udziałem tych kwaśnych łodyg, a czasem i do obiadu je przemycę. Nie potrafię oprzeć się tej różowej barwie i wrodzonej kwaśnej nucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać
Pożeraczka, czyli raz adobrze