Przyznaję się bez bicia, że jeszcze dwa lata temu piekłam mało albo prawie wcale. Zamiast pysznych ciast wychodziły mi zakalce na dwa palce. Wolałam szybkie desery bez pieczenia, chociażby serniki na zimno. Odkąd kupiłam wagę – wiele się zmieniło. Wszelkie wypieki, czy to słodkie czy wytrawne, to jedyna z tych dziedzin sztuki kulinarnej gdzie nie za bardzo można sobie
Karo in the Kitchenwyjęciu będzie suchy. Jeśli nie, pieczemy dalsze 5-10 minut sprawdzając, czy to już. Dajemy ostygnąć i posypujemy lekko cukrem pudrem. W tej wersji clafoutis smakuje jak leciutki sernik z migdałami – kwaskowa w smaku maślanka użyta jest tutaj zamiast śmietany (Francuzi swoje clafoutis najczęściej robią na tłustej, 30% słodkiej śmietanie lub na tłustym mleku). Mąka migdałowa może być użyta
Karo in the Kitchenprzyjemniejszej pobudki niż pyszne śniadanie. Te pancakes smakują podobnie jak sernik, a podane z sosem owocowym i świeżymi owocami są zdrowym, smacznym i sytym początkiem dnia, gwarantującym dobry humor. W mniejszej misce mieszamy suche składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia to wodorowęglan sodu. Używany jest w kuchni jako spulchniacz, gdyż w połączeniu
Karo in the KitchenKolejny przepis wypróbowany z bloga Dorotki - Daktyle W Czekoladzie . Sama autorka pisze: "Jeden z najlepszych serników jakie dotychczas jadłam" a ja całkowicie się z nią zgadzam :) "Na miękkim, półkruchym cieście wylana jest warstwa budyniu zrobionego na bazie soku marchwiowego typu "Kubuś". Serowy wierzch jest bardzo delikatny, puszysty i równy jak stół :) Całość jest... po prostu pyszna!" Od siebie dodam tylko
Na Ciasteczkowych PapierachCudo! Po prostu cudo! W życiu bym nie pomyślała, że ze śliwek można stworzyć coś tak pysznego jak ten mus :) A w połączeniu z ciasteczkowym spodem i warstwą sernika - czysta poezja! SKŁADNIKI: Spód ciasteczkowy: 250 g (1 op) ciastek Hitów lub 250 g ciastek kruchych kakaowych i 3 łyżki rozpuszczonego masła Masa serowa: 1 kg twarogu (zmielonego
Kto ugości moich gości?W mojej kuchni unosi się delikatny, lekko słodki aromat pieczonej brzoskwini. Uchylam drzwiczki piekarnika i uśmiecham się na widok złocistych plasterków, zanurzonych w apetycznym, rumianym ciasteczku
Cynamonowe szczęściezamrażarce i kilka słoików truskawek w żelu w szafce. Śpieszmy się kochać truskawki, tak szybko kończy się sezon! Aby się nimi nacieszyć, póki jeszcze są, wrzuciłam kilka do dzisiejszego sernika na zimno z kaszy jaglanej. O tym, że kasza jaglana jest zdrowa, nie muszę nikogo przekonywać. No chyba, że muszę, to odsyłam na przykład tutaj . Warto wpleść ją do swojej(...)diety, co nie jest wcale trudne, bo pasuje do wielu potraw, zarówno słonych jak i słodkich. Po wielkim sukcesie pieczonego sernika kokosowego , postanowiłam wykonać wersję na zimo. Ośmielę się powiedzieć, że przerosła moje oczekiwania i niczym nie ustępuje tradycyjnej wersji z wykorzystaniem twarogu czy serka. Ma idealną konsystencję, jest wilgotny i doskonale orzeźwia w te upalne dni. Na wierzch można
two broke sistersKażdy, komu spodobał się przepis na jaglany sernik na zimno , pokocha również dzisiejszy przepis. Mini serniczki na zimno to zminiaturyzowany właśnie powyższy przepis. Ich przygotowanie zajmuje mniej czasu i szybciej zastygają. Jako, że sezon na truskawki dawno za nami, użyłam brzoskwini i mango. Idealnie nadają się do popołudniowej kawy. Są lekkie, a dzięki zawartości kaszy jaglanej - zdrowe. Czego potrzebujemy
two broke sistersgłowy ciekawe pomysły, nie tylko z kuchnią czy blogiem związane), myślę sobie o ciastach (jakoś tak przyjemniej się zasypia, gdy ostatnim świadomym obrazem pod powiekami był na przykład sernik). Jak wykorzystać owoce, które tego dnia kupiłam, albo co przygotować na zbliżające się urodziny. Pozwalam wyobraźni zaszaleć - nawet, jeśli nie wiem, jak coś zrobić, nie przeszkadza mi to w wyobrażaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoknem piękne upalne lato, więc w moim ogródku bazylia też zachwycona takim stanem rzeczy rośnie jak szalona. Przerabiam ja na różne sposoby, ostatnio raczej na słodko: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Dziś natomiast przyszła kolej na danie wytrawne
Kulinarne przygody GatityCiasto wymyśliłam zupełnie przypadkiem, sama byłam ciekawa co z tego wyjdzie. No i wyszło pysznie. Idealne ciasto szczególnie dla miłośników sernika i miłośników szarlotek. Rewelacja. Składniki: Ciasto kruche – na tartę ( przypomnienie ) 150 gram masła/ margaryny 100 gram cukru 300 gram mąki 1 jajko Masa serowa: Ok. 500 gram twarogu ( mielonego do serników ) 2 jajka ½ szklanki cukru ¼ kostki masła 1 opak
Smaki Ewyleśnych, ale nie oznacza to oczywiście, że była niesmaczna. Po obfitych porcjach nie starczało sił na desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów ( zwłaszcza truskawkowych! ) i sernika ( miłośnik sernika nigdy mu nie przepuści, jeśli zobaczy go w karcie ). Podsumowując – jedzenie nas zadowoliło, co z nawiązką zrekompensowało drobne mankamenty – niezbyt wygodne fotele na tarasie, kołyszący się lekko stół
Smaki EwyProdukty Potrzebne: Kiwi- 4 sztuki galaretka kiwi- 2 opakowania po 77gr żelatyna-fix- opakowanie słodki twaróg- 1Kilogram herbata- 1Szklanka biszkopty- 1Paczka 120gram śmietana kremówka-400Mililitrów
pichcisztokolejna propozycja słodkiej bazylii, czyli domowe lody bazyliowe. Dla tych, którzy wolą przygotowywać lody bez użycia jajek jest przepis tutaj. A poza tym znajdziecie u mnie też: Bazyliowy sernik na zimno z borówką amerykańską Bazyliową panna cotta z poziomkami Lemoniadę bazyliową II Lemoniadę bazyliową Syrop bazyliowy Domowe lody bazyliowe Czas przygotowania: 60 minut + czas
Kulinarne przygody GatityDzisiaj propozycja na letnie, upalne dni. Śmietankowo - jogurtowy sernik na zimno z galaretką i jeżynami. Składniki: 200 ml mleka 250 ml jogurtu naturalnego 100 ml śmietany 30% 80 g cukru łyżeczka cukru waniliowego 3,5 czubatej łyżeczki żelatyny 2 galaretki Wykonanie: Małą tortownicę (u mnie w kształcie serca) wstawiamy do lodówki.W zimnej poszczególne warstwy będą szybciej zastygać
Smak mojego domu