już zacznie gęstnieć i matowieć, dolewamy odrobinę śmietanki, by sos był płynny. Trudno określić ilość. Mieszamy i gotujemy dopóki nie z ciemnieje do koloru toffi. Ciepłym polewamy nasz sernik i gotowe
Karczma HonoriettyWielkimi krokami zbliża się zima, na którą czekam, ale nie jestem gotowa żeby pożegnać się z jesienią, która mieni się paletą ciepłych barw mimo niskich temperatur
Wypieki i RumieńcePolecam przepis na sernik cytrynowy z lemon curd /przepis podany oddzielnie
Ugotujmy Cośwszyscy wspólnie siadamy do degustacji naszych potraw. Mogliśmy też spróbować pysznego rosołu, który od początku warsztatów pyrkotał na kuchenkach. Na deser, w ramach niespodzianki Sebastian przygotował dla nas obłędny sernik z musem korzenno- śliwkowym. Pieczone dramstiki drobiowe z pikantnym sosem barbecue i sałatką coleslaw Pierś z kurczaka kukurydzianego gotowana sous vide z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami
Kulinarne przygody Gatitytakim szyfrem, że musiałam przygotowywać ten deser kilkukrotnie, metodą prób i błędów, żeby wyszedł taki, jak trzeba. Przygotowywany był zawsze na Wielkanoc, w ramach paschy, na Boże Narodzenie zamiast sernika. Coś absolutnie boskiego, najlepszego na świecie. Nieco pracochłonny, ale efekt wart jest wysiłku. Mama zwykle polewała go mleczną i gorzką czekoladą pół na pół, jednak ja, tylko tym razem, polałam
Cakes By KejtSernik jest przewspaniały na prawdę warto go skosztować! ; ) Przy wykonywaniu nie bać się o ciasto ponieważ wyjdzie bardzo lejące się. Składniki: Ciasto 30 dek mąki 10 dek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dek masła 1 łyżka smalcu 1 jajko 2 żółtka Ser 1,20 kg sera 30 dek cukru cukier wanilinowy 8 dek budyniu 1 szklanka śmietany
PychotkaaaPrzepis na sernik gotowany anastazji pochodzi z książki "183 nowe przepisy Siostry Anastazji" Składniki: ciasto 4 szklanki maki pszennej 10 dag smalcu 10 dag margaryny 4 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia kwaśna śmietana (tyle ile zabierze ciasto) szczypta soli masa serowa 1 kg zmielonego białego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 budynie 1/2 szklanki
PychotkaaaCiasto Hali czyli inaczej sernik na kruchym cieście z budyniem czekoladowym czyli jeszcze inaczej ciasto z dzieciństwa które dobrze wspominam po dziś dzień. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu za to połączenie smaków jest bardzo efektowne. Piekłam w blaszce o wymiarach 41 cm x 25 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaaroku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny nastrój do Waszego domu już dziś :) Mus: 1 słoiczek powideł śliwkowych skórka i sok z jednej sparzonej pomarańczy
Chocolate Muffin BlogŚwięto Niepodległości uczciliśmy spotkaniem rodzinnym. Jak zwykle wesołym i długim. Aby umilić ten czas, postanowiliśmy wspólnie pogotować (o czym więcej dowiecie się wkrótce na blogu☺). Ja
Ania i Marcin gotująsito i wymieszać z solą a następnie odstawić do lodówki. Po kilkunastu godzinach otrzymamy kremowy serek do smarowania. Kolejnego dnia ser będzie miał konsystencję pozwalającą upiec z niego sernik (ale wtedy trzeba dać mniej soli). Koszt takiego serka to około 3,5 złotych. Z 800 g jogurtu otrzymałam 480 g sera. Nastawiłam jogurty około godziny 17 a rano
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaŚwięta Bożego Narodzenia za pasem, warto więc powoli zbierać przepisy do świątecznego menu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny
Z miłości do słodkościrurkami waflowymi świetnie sprawdzi się na tę okoliczność :) Prezentuje się wspaniale i jest bardzo smaczny. Dzieci będą zachwycone, a i rodzice na tym skorzystają ;) Składniki: 750 g twarogu na serniki 3 różnokolorowe galaretki (np. żółta, czerwona i zielona) 1 szklanka cukru pudru 150 g masła ok. 200 g truskawek kilka sztuk okrągłych biszkoptów 2 opakowania rurek waflowych
MyCookBook.plilość błonnika (oczywiście możecie użyć innego makaronu). W przepisie wykorzystałam zwykły twaróg, jednak jeśli nie lubicie jego grudkowatej konsystencji wystarczy, że zamienicie go na twaróg potrójnie mielony (taki na serniki). Składniki (na 4-5 porcji): 250 g pszennego makaronu razowego (u mnie świderki) 250 g twarogu 400 g truskawek ok. 8 łyżeczek cukru (ilość można zmienić) kilka truskawek kilka
MyCookBook.pl