Knedle ziemniaczane na drożdżach według przepisu z książki Bezmięsna kuchnia Julii Papee z 1932 roku. 360 g ugotowanych ziemniaków mączystych, 360 g mąki (u mnie tortowa), 6 żółtek, 180 ml ciepłego mleka, 3 łyżki miękkiego masła. 22 g suchych drożdży (lub 60 g świeżych), sól, szczypta cukru, łyżka masła do smarowania dłoni, Ziemniaki przetrzeć przez sito. Mleko podgrzać, dodać do niego 2 łyżki mąki, drożdże i cukier. Wymieszać, odstawić na parę minut. Do miski włożyć przetarte kartofle, wsypać pozostałą mą... czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Te warzywa są dla naszego organizmu bardzo wartościowe!
Czytaj dalej...