Przepis na : obiad
Jajko w sosie koperkowym najczęściej pojawia się u nas jako piątkowy czy postny obiad. Lubimy to proste i niedrogie danie. Lubimy też gdy sosu jest dosyć dużo i otula on zarówno jajka jak i ziemniaki – w ilości zdecydowanie większej niż widać na zdjęciu, ale nie chciałam wszystkiego pod nim ukrywać;) Sos koperkowy: około 75-80 g masła 3-4 kopiaste łyżki mąki pszennej 1 szkl. bulionu 2-2,5 szkl. mleka 1/4 szkl. śmietanki 30% 2 małe pęczki koperku szczypta gałki muszkatołowej kilka kropel soku z cytryny só... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...