Zupa, która zwiastuje wiosnę. Prosta i pyszna. warto podać ją z jajkiem ugotowanym na miękko. Życzę smacznego! :) Składniki (3 porcje): duża garść liści szczawiu 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 1 duży ziemniak 1/2 dużej marchewki 1/4 małego selera 10 cm. kawałek zielonych części pora 1/2 małej cukinii 1 łyżka kwaśnej śmietany 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 750 ml. bulionu warzywnego 2 łyżki masła kilka gałązek natki pietruszki 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz Szczaw dobrze wypłucz i wyłóż na dursz... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...