Kare Raisu, krótka historia japońskiego curry. Kare Raisu to zachodnia potrawa tak zwana — yshoku — która została wprowadzona do japońskiej kuchni podczas — Restauracji Meiji 1868-1912 . Przez blisko 250 lat Japonia była zamknięta dla zachodu. Zagraniczne wyjazdy lub wjazdy, były nawet karane śmiercią, natomiast wiata buddyjska i shinto, oczywiście zabraniały spożywania mięsa. Legenda czy prawda Fakt, czy mit ❓ Jedna z legend głosi, że głodujący japoński chłopiec ukrył się na pokładzie brytyjskiego statku. W dzień, ... czytaj dalej...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Sałatka z kurczakiem ma wielu swoich "wielbicieli", zarówno wśród tych, którzy dbają o linię, jak i wśród tych, którzy kalorii nie liczą.
Czytaj dalej...