Calkiem niedawno rozmawialam z moja znajoma o naszych preferencjach kulinarnych. W czasie tej rozmowy opowiadalam Jej jak bardzo nie lubie zup rybnych.Mam jedno takie wspomnienie z dziecinstwa dotyczace wigilijnej zupy z karpia. Nie lubie karpa i nigdy nie lubilam, a co dopiero zupy z niego. Niestety moja, juz niezyjaca, Ciocia uwazala, ze taka ryba to samo zdrowie i zarowno ja, jak i moja Siostra powinnismy taka zupe zjesc choc ten jeden raz w roku. Dla mnie byla to prawdziwa katorga.Za sprawa tej nieszczesnej... czytaj dalej...
Niskokaloryczna dieta hiszpańska nie jest dla osób o słabej woli, lecz zawarte są w niej wszystkie smaki.
Czytaj dalej...Od palenia tytoniu można się uzależnić tak samo jak od wielu innych rzeczy, gdyż przynosi to nam w pewnym sensie ulgę. Lecz oprócz tego jest wiele negatywnych efektów tego uzależnienia.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Dieta odmładzająca dr Gayelorda Hausera to dieta przede wszystkim oparta na sokach ze świeżych warzyw oraz owoców.
Czytaj dalej...Ja też nie mam miłych wspomnien z zupą rybną, ja kiedyś jako dzieciak jadłam u koleżanki zupe z wegorza. Była okropna:(Całkiem niedawno zrobiłam sobie zupkę z łososia wędzonego z cukinią i okazała się być wspaniała:))Tak więc rozumiem Cię doskonale :)A, jesli chodzi o karpia to go nie lubię. Najlepiej lubię pstrąga :))
Bardzo smakowita zupka :) Właśnie słucham szant i jakoś mi się rybki zachciało :)
Masz rację, polska zupa rybna to danie niezbyt smaczne. Twoja zupa jako żywo przypomina mi moją ulubioną zupę rybną peruwiańską. Robi się ją prawie tak samo:Do wody wrzucasz kostkę rosołową, warzywa drobno pokrojone i kukurydze, mogą być mrożone. kiedy wszystko zawrze - wrzucasz dużą garść makaronu typu muszelki lub świderki i rybę morską pokrojoną na kawałeczki, rybie głowy, krewetki w skorupkach - co tam lubisz. Doprawiasz do smaku solą, kuminem i ostrą papryką. Gotujesz do miękkości makaronu. Zupę podaje się z bagietką i limonką (po dodaniu soku do talerza zupa bieleje), musi być bardzo gorąca i pikantna. Smacznego! :)
Spróbujcie też pysznego kapuśniaku z kiszonej kapusty według mojego przepisu, pozdrawiam i polecam. ;)
Wypróbowałam już kilka Twoich przepisów, wczoraj skusiłam się na zupkę i powiem Ci, że wyszła wyśmienita :) zajadałam się każdym kęsem. Dobrze, że ryba jest tylko dyskretnym dodatkiem i jest wrzucona pod koniec gotowania, dzięki temu cała zupa nie przesiąka zapachem.Super! dziś biorę się za zupę pomidorową z soczewicą. Pozdrawiaam! Magda
Widze, ze nie tylko ja mialam zle wspomnienia zwiazane z zupa rybna. Przyznaje ta polska tradycyjna zupa np z karpia do dzis dnia wywoluje u mnie dreszcze.Ta zupa jest zupelnie inna, bardzo delikatna i moze dlatego tak wszystkim smakuje.Pozdrawiam i zycze smacznego!