żurek z jajkiem i kiełbasą

żurek z jajkiem i kiełbasą

żurek z jajkiem i kiełbasą

Kwaśna zupa na zakwasie z mąki żytniej :)  Niesamowicie smaczna, tradycyjna zupa :) Zakwas przygotowujemy z 5 łyżek mąki żytniej zalanej 1/2 litra wody. Naczynie musi być gliniane lub szklane, przykrywamy ścierką i po 4 dniach można używać. Gotujemy włoszczyznę i pokrojone w kostkę ziemniaki... Kroimy wędzonkę i cebulę... Do włoszczyzny i ziemniaków dodajemy ziele i liść... Podsmażamy wędzonkę, boczek... i cebulę... dodajemy do zupy... Następnie dolewamy nasz zakwas... i po zagotowaniu dodajemy kiełba... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu chleba naszego

Autor

Dariusz PodlasekDariusz Podlasek

Polska, rodzina, kuchnia, sport, historia, podróże...

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

chleb, zupa, ziemniaki, boczek, kiełbasa, chleb na zakwasie

Inne przepisy z chleba naszego

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.