Bardzo lubię takie kluseczki, idealne do gulaszu, mięs z sosem czy pomidorowych sosów itp Ziemniaki wyszorować i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Obrać ze skórki i gorące przecisnąć przez praskę. Lekko przestudzić, ale ciągle mają być ciepłe. Dodać jajko, szczyptę soli i powoli dosypywać mąkę. Ciasto powinno być dość elastyczne i lekko wilgotne, ale nie może kleić się do rąk. Ilość mąki zależy od ziemniaków , czasami trzeba dodać trochę mniej lub więcej. Z masy ziemniaczanej uformować wałek o grubo... czytaj dalej...
Jest to popularna potrawa szczególnie na Pomorzu i Kaszubach, co nie znaczy, że gości ona na stołach w całej Polsce.
Czytaj dalej...Uwielbiam fotografowanie, gotować i piec a teraz jeszcze troszeczkę biegać 😉 Mam bloga kulinarnego na którego serdecznie zapraszam www.kuchniapokolen.pl