Chrzan pospolity to roślina z rodziny kapustowatych występująca dość powszechnie, znajdziemy go w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Czasem zwany jest także warzęchą lub warzuchą. W chrzanie występuje związek chemiczny zwany izotiocyjanianem allilu, który odpowiada za jego charakterystyczny smak i zapach. Może on działać drażniąco na nasze oczy, nos oraz gardło. Właściwości chrzanu Chrzan, ze względu na swój charakterystyczny smak, spożywamy zazwyczaj w małych ilościach jako dodatek. Ma on niski indeks glikemic... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.
Czytaj dalej...Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.
Czytaj dalej...