Fiskibollur ( islandzkie kuleczki rybne) ryba - filety (Ysa "łupacz", dorsz lub inna), 60 dag ziemniaki ugotowane, 25 dag sol, pieprz Rybę gotujemy lub pieczemy, według uznania. Mielimy rybę i ziemniaki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Robimy niewielkie kuleczki i delikatnie je spłaszczamy. Smażymy na zł oto. Podajemy ze wszystkim co tylko lubimy, świetnie smakują z sosem czosnkowym. Smacznego! PS> Można je również upiec w piekarniku 15-20 min w temp. 200 stopni. czytaj dalej...
Utworzyłam stronę, na której będziemy sobie przypominać nasze dawne dobre przepisy, pokazywać jak modyfikować te przepisy do indywidualnych potrzeb, publikować ciekawe przepisy, które uwzględniają typowość kuchni polskiej, tradycyjne polskie odżywianie, nie używają wysoko - przetworzonych produktów, przypraw (typu vegety, maggi, sosy chińskie, sojowe, sosy słodkie, syropy gotowe np. klonowy, słodziki, wszelka chemia, kostki., zupki chińskie, gotowe zupki, serki - topione, gotowe masy makowe, kajmakowe, kawy cappucino, serki topione itp. o ile ich skład zawiera sztuczne składniki, ..itd.), stosują się na ile to możliwe do polskiej sezonowości, jeśli chodzi o produkty.