na zimno - 10906 przepisów (strona:526/728)

Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 279

Zapiekane naleśniki z twarogiem zalane  śmietaną.Jakie to jest pyszne. Naleśniki z góry chrupiące a w środku  wilgotne. Możemy jeść na ciepło chociaż na zimno też były pyszne. Trochę czasochłonne ale  warto zrobić.  Składniki: Ciasto na naleśniki 3 szk mąki pszennej 0,5 l mleka 0,5 l wody 4 jajka szczypta soli Nadzienie

Ala piecze i gotuje
Bruschetta z pomidorami i czosnkiem 250

opiec na rumiano w tosterze. Jeszcze ciepłe grzanki natrzeć czosnkiem i nałożyć sporą porcję pomidorów. Posypać pokrojoną świeżą bazylią. Bruschettę  podawać bezpośrednio po przygotowaniu, jeszcze ciepłą. Chociaż na zimno też można

Ala piecze i gotuje
Szarlotka na kruchym cieście 1716

Pyszna, aromatyczna i pachnąca cynamonem szarlotka na kruchym cieście. Jest smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło z dodatkiem lodów i bitej śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis

Ala piecze i gotuje
Frittata z warzywami 329

Frittata to w smaku coś podobnego do omletu. Dodatki komponujemy w zależności od tego co lubimy lub co mamy  w lodówce. Możemy jeść na ciepło albo na zimno. Składniki: 3 jajka 1 łyżka mąki pszennej 100 g szynki wieprzowej 1 pomidor 4 łyżki mini marchewki konserwowej 1 ogórek konserwowy 1/4 żółtej papryki 1/4 czerwonej papryki 1 cebula do smaku

Ala piecze i gotuje
Trójkolorowe Magdalenki 161

Wiosna jakoś się ociąga, zimno i pochmurnie. Może z długim majowym weekendem  zadomowi sóię na dobre… Póki co spróbuje przywołać ją magdalenkami, małymi francuskimi ciastkami o charakterystycznym garbiku i muszelkowym kształcie, uzyskanym dzięki pieczeniu w specjalnej foremce.    Przygotowując te biszkoptowe ciasteczka chciałam dowiedzieć się czegoś więcej na ich temat. Źródła internetowe podają różne historie związane

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne piwne rożki 206

taki wypad. Najlepiej sprawdza się małe co nieco, tak na jeden kęs. Proponuję małe piwne rożki z farszem z tuńczyka i z szynki.  Dobre na ciepło i na zimno. Przepis, który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.   Wytrawne piwne rożki  Składniki na  około 24 rożków Ciasto

Mia Cucina Sofieta
Lekka sałatka z rostbefem i rukolą 231

czyli krwista pieczeń wołowa z reguły jest podawana pokrojona w grubsze plastry, z jarzynka i w sosie własnym. Tym razem proponuję równie doskonały pokrojony w cieniutkie plasterki rostbef na zimno. Można go podać z ostrym sosem lub w lekkiej sałatce. Wybór należny do was…. Tym daniem dołączam się do akcji na Durszlaku “ Gotowe do drogi ”, wystarczy tylko zapakować nasza sałatkę

Mia Cucina Sofieta
Makaron strozzapreti z kwiatami cukinii- czyli ksiądz się dławi i co z tego wyniłko 152

sama cukinia jest trochę bez smaku, dlatego przygotowując ją zawsze dodaje składnik zaostrzający np: boczek, ser kozi czy parmezan.. Dziś padło na tyrolski szpek, bardzo aromatyczną wędzoną na zimno, surową szynkę. Do tego wybrałam “dość mięsisty” makaron strozzapreti, dosłownie duszenie/dlawienie się księdza. … w necie wyczytałam, że etymologia tej nazwy jest nie znana. Istnieje kilka legend związanych z jej pochodzeniem

Mia Cucina Sofieta
Makaronowa sałatka z bresaola, na upały 270

gorąco, że nic się nie chce robić, a co dopiero pichcić obiadki… Z wieką pomocą przychodzą półprodukty. Dziś wybrałam szybką, makaronową sałatkę na zimno. Do ugotowanego i ostudzonego makaronu dodajemy to co mamy pod ręką. Ja dodałam słoiczek warzyw w oleju “Condiriso” Saclà, oliwki i malutkie cebulki również “Saclà”, polędwiczkę bresaola, pokrojoną w cieniutkie paseczki, wędzony żółty ser i dużą

Mia Cucina Sofieta
Kokosowo-czekoladowa krajanka 250

piekarnika nagrzanego do 180°C, na około 30 min. Pieczemy, aż się ładnie zrumieni. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce. Można delektować się tym cudem na ciepło i zimno

Mia Cucina Sofieta
Wiosenna babka miętowa 154

oknem zimno i wietrznie, przywołajmy więc wiosnę orzeźwiającą miętową babką, zieloną jak shamrock na Św. Patryka. Irlandzka koniczyna, oprócz związanej z nią legendy o tym, że pomagała misjonarzowi wyjaśnić czym jest dogmat Trójcy Świętej, jest również uważana za symbol ponownego narodzenia się wiosny. Zapraszam na puszystą i lekką babkę, o przyjemnej miętowej nucie. Dzięki dodaniu do ciasta syropu miętowego, zyskuje

Mia Cucina Sofieta
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 159

Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35  minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 182

półksiężyce, (nie obierałam ze skórki), równomiernie rozłożyłam na papiarze do pieczenia, polałam nitką oliwy, posypałam swieżą szałwią i rozmarynem.   (pieczona dynia jest pyszna i aromatyczna, zarówno na zimno jak i na ciepło

Mia Cucina Sofieta
Kokosowy pudding ryżowy z żurawiną 172

Pudding ryżowy jest odpowiedni na każdą okazję. Jest pyszny zarówno latem jak i zimą, podany na gorąco, ciepło czy zimno. Aby nadać puddingowi nutkę egzotyczności, część zwykłego mleka zastąpiłam mlekiem kokosowym…., które doskonale spełnia rolę śmietanki i dodaje kremowej konsystencji. W przypadku puddingu ryżowego zawsze najpierw gotuję ryż w wodzie, aby pozbyć się nadmiaru skrobi, a dopiero potem poddaję

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 210

odżywcze ( zawiera spoooro kalorii) może posłużyć za cały posiłek. Tarty pikantne mają to do siebie, że można je upiec z lekkim wyprzedzeniem, smakują pysznie na ciepło i na zimno,  więc doskonale nadają się na piknik lub brunch. Dziś zapraszam na wariacje na temat quiche. Do klasycznej quiche lotaryńskiej używa się kruchego ciasta,  boczku, śmietany , jajek i gałki muszkatołowej

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania