TORT KOKOSOWO-MALINOWY

TORT KOKOSOWO-MALINOWY

TORT KOKOSOWO-MALINOWY

RECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w wykonaniu i muszę powiedzieć, że przygotowanie jego było czystą przyjemnością. Ten sernik na zimno będzie idealny na zbliżające się walentynki, przyjęcie komunijne czy urodziny. Smak kokosowy można zamienić na waniliowy (zamiast likieru dodaj do masy 2 łyżeczki esencji waniliowej i pomiń wiórki kokosowe). Zdjęcia krok po kroku przygotowałam w ma... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Przepisy Aleksandry

Warto przeczytać

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia

Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.

Czytaj dalej...

Ciasta na Wielkanoc. Najlepsze przepisy!

Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.

Czytaj dalej...

Jak przygotowywać potrawy, by nie tracić cennej witaminy C?

Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.

Czytaj dalej...

Idealne ciasto drożdżowe

Co zrobić aby ciasto drożdżowe było idealne?

Czytaj dalej...

Autor

PrzepisyAleksandryPrzepisyAleksandry

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

malinowe, walentynki, tort, torty, mascarpone, likier, kokosowe, sernik, ciastka kremówki, maliny, ciasta z kremami, galaretka, proste i szybkie przepisy, biszkopt, kakao, ciasto, ciasteczka, sernik z mascarpone, sernik na zimno, serniki na zimno, ciasto z galaretka, ciasto z malinami, proste ciasto, biszkopt idealny, ciasto na zimno, ciasteczka kokosowe, ciasto kokosowe, ciasteczka waniliowe, masa z galaretki, ciasta z masa

Inne przepisy z Przepisy Aleksandry

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Zielaczek, 11 lutego 2013 20:39:14

IDEALNY!

nuta, 11 lutego 2013 20:41:48

Mówisz,że prosty bo wygląda cudnie!!!!

Iwona, 11 lutego 2013 20:59:27

Wygląda obłędnie! Piękne wykonanie tortu, na pewno spróbuję czegoś podobnego (niestety nie idealnie takiego samego ze względu na alergię). Śliczny :)

Paulina Gotuje, 11 lutego 2013 21:03:56

Jest piękny. Wygląda jak z bajki, idealny.

Kulinarny Zenit, 11 lutego 2013 21:25:26

Przecudowny ! Piękna zastawa, piękne widelczyki, a tort po prostu bomba ! Zazdroszczę :)

ODMIENIONA, 11 lutego 2013 22:09:55

Wygląda bajecznie a smakuję pewnie jeszcze lepiej:)

Roz Airad, 11 lutego 2013 22:35:37

...aż się obśliniłam, tak smakowicie wygląda ;D

DarkANGELika, 11 lutego 2013 22:57:21

Piękny tort;) zakochałam się od samego patrzenia;)

cukrowawrozka, 11 lutego 2013 23:18:57

jejku, jakie to piękne <3

Adriana, 11 lutego 2013 23:32:15

OMG! well done Alex! your cake is nicer than my...

An-na, 12 lutego 2013 01:13:50

Wygląda pięknie :) i pewnie równie dobrze smakuje :D mniam! :D

Kobiety w sieci, 12 lutego 2013 13:55:04

Wygląda na lekki i puszysty a to jest to co tygryski lubią najbardziej :))

Justyna Bąk, 12 lutego 2013 17:30:18

rewelacja! pięknie Ci wyszedł:)

Anonymous, 13 lutego 2013 13:01:43

Pani Olu, to ciasto jest tak piękne, że upiekłam je wczoraj na moje imieniny. REWELACJA! Wszystkim w pracy bardzo smakuje! Dziękuję za przepis. Arleta

Aleksandra K, 13 lutego 2013 16:55:22

Olus wyglada przepieknie, po prostu walić wszystkie diety. Bede musiala zrobic, chyba zrobie na urodziny Faridka zamiast rafaello:)

crummblle, 13 lutego 2013 21:08:56

O Mamuniu jaki piękny! ;-)

Nashelly, 13 lutego 2013 21:57:20

Uwielbiam kokos *__* A jak ślicznie wygląda ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Niania w Paryzu, 14 lutego 2013 14:10:27

Cudny!!!!! I chce, chce tym bardziej, ze syn mój jest fanem malin a mąż kokosa....

Evitaa, 15 lutego 2013 16:12:31

Wygląda niesamowicie pysznie. Perfekcyjny :)

ankawell, 16 lutego 2013 21:41:27

Te Twoje malinowe wpisy ! Dostałam zachcianki na maliny :):) czy ja sobie przypadkiem jakiegoś testu nie powinnam zrobić ? :):):)

codojedzenia, 16 lutego 2013 22:59:20

Fajny torcik!

Anonymous, 23 lutego 2013 13:56:55

Planuje zrobić taki tort na urodziny oczywiście z dużą pomocą mamy . Mam nadzieje że wyjdzie równie ładny jak i smaczny. Piękny.

Aleksandra Rybinska, 23 lutego 2013 15:15:58

W takim razie trzymam kciuki i pozdrowienia dla Mamy :))

Anonymous, 23 marca 2013 10:36:23

mogę użyć serka z wiaderka delfiko ??

Aleksandra Rybinska, 23 marca 2013 11:53:35

Nigdy nie robiłam, ale wydaje mi się, że powinno wyjść. Ciasto może mieć jednak inny smak, bo twaróg jest kwaśniejszy. Dodałabym ciut więcej cukru. Pozdrowienia :)

Anonymous, 23 marca 2013 20:45:28

a czy jak włożę już na ser tą polewę malinową nie opadnie mi pod ciężarem? czy mase serową należy zrobić na 2 tury tak by jedna najpierw wystygła położyć mus malinowy i później drugą warstwą zalać?

Aleksandra Rybinska, 23 marca 2013 21:12:51

Nie ma potrzeby robić masy serowej na dwie tury. Masa serowa jest bardzo gęsta i utrzyma ciężar musu. Pozdrawiam :)

Anonymous, 24 marca 2013 11:24:54

faktycznie nie było potrzeby robienia na dwie tury :) serniczek bardzo dobry :) pozdrawiam

Anonymous, 2 kwietnia 2013 22:04:27

Mam pytanie, chcę ten (super) torcik zrobić dla mojej siostrzenicy na urodziny...czy nie jest on zbyt słodki? Zależy mi, aby tort nie był za bardzo słodki gdyż mała ma 3 latka i jeszcze nie zaznała smaku słodyczy :-), czy zatem powinnam zmniejszyć ilość cukru, czy raczej pozostawić tak jak jest? Pozdrawiam ps. tort wygląda przepięknie chciałabym, aby i mi chociaż w połowie taki wyszedł.

Aleksandra Rybinska, 3 kwietnia 2013 01:08:26

Witaj, bardzo mi ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo każdy ma inną tolerancję na słodki smak. Ten tort próbowało kilkanaście osób i nikt nie powiedział, że jest słodki. Warstwa malinowa jest wręcz kwaskowata (oczywiście zależy od użytych malin). Dziękuję za miłe słowa. Na pewno tort wyjdzie piękny :)). Pozdrowienia!

Tapas de Colores, 24 kwietnia 2013 19:23:18

Olu, jest przepiękny:)

Anonymous, 2 maja 2013 01:55:37

Zrobiłam tort- wyszedł przepyszny. Dodałam o połowę mniej cukru zarówno do malin jak i do masy serowej i mimo, że maliny same w sobie były kwaśne 2 łyżki cukru pudru spokojnie wystarczyły;) Także dla tych, co mniej słodzą polecam dodać mniej:)

Anonymous, 26 maja 2013 22:28:41

Zrobiłam dla mamy z okazji jej święta- wyszedł cudowny, dziękuję za przepis!:)

Aleksandra Rybinska, 29 maja 2013 12:36:58

Super, że tort Tobie wyszedł :) Pozdrowienia dla Mamy :)

Aleksandra Rybinska, 29 maja 2013 12:37:34

Cenna informacja :) Pozdrowienia :)

Aleksandra Rybinska, 29 maja 2013 12:38:27

Mówiłam, że wszystko wyjdzie świetnie :) Pozdrawiam!

Aleksandra Rybinska, 29 maja 2013 12:39:07

Bardzo mi miło :))

szwedusia, 25 czerwca 2013 13:02:33

mogę zamiast maln użyć truskawek?:))

Aleksandra Rybinska, 25 czerwca 2013 14:16:52

Szwedusiu oczywiście, że możesz użyć truskawek. Będzie na pewno pyszne. Pozdrawiam :)

Ona, 25 czerwca 2013 23:52:45

Właśnie chłodzi się w lodówce na jutrzejsze urodziny. Już zacieram ręce, bo nieco kremu nie zmieściło się w tortownicy, więc legalnie wyjadłam;)

Ona, 27 czerwca 2013 00:24:19

Wyszedł obłędny! Zniknął prawie cały! Dziękuję:)

Aleksandra Rybinska, 27 czerwca 2013 00:37:16

Bardzo się cieszę :)))) Pozdrowienia!

Ona, 28 czerwca 2013 23:07:03

Dziś znów robię - tym razem w wersji z truskawkami i truskawkową galaretką:) Nie mogę z siebie;)

Anonymous, 6 sierpnia 2013 03:52:41

Przepraszam, ale mam takie głupie pytanie :) Opcjonalnie zamiast Malibu napisałaś, że można użyć olejku kokosowego i nie jestem pewna czy chodzi o taki, na którym można również smażyć potrawy? :)

Aleksandra Rybinska, 6 sierpnia 2013 10:51:25

Oj nie nie Powinnam była sięlepiej wyrazić. Chodziło mi o esencję waniliową lub olejek zapachowy. Jeżeli będziesz używać olejku to pamiętaj, by dodać tylko kilku kropli do ciasta.

Aleksandra Rybinska, 6 sierpnia 2013 10:51:54

PS. Nie ma głupich pytań :)

Aleksandra Rybinska, 6 sierpnia 2013 10:52:26

Ciekawa jestem efektu :)

Anonymous, 6 sierpnia 2013 17:04:49

Dziękuję bardzo za odpowiedź ;) Wolałam się upewnić, bo czasami mam różne głupie pomysły i nie wybaczyłabym sobie jakbym później zepsuła tak piękne ciasto :) Pozdrawiam :)

SweetGosia88, 1 września 2013 13:49:05

To będzie całkowita masakra! :( Piekłam już kiedyś biszkopt kakaowy chyba z 5 czy 6 jaj ale masa była puszysta, ta mi wyszła strasznie ciężka i gęsta, jakby nieodpowiednie proporcje były. obawiam sie, że to będzie całkowita kompromitacja :( A piekę ten torcik na jutro na swoje urodziny :/ ehhh... Oby chociaż trochę urósł, ale czarno to widzę.Teraz zajrzałam do tamtego przepisu i tam jest 100g mąki pszennej + 35g mąki ziemniaczanej i 3 łyżki kakao na 6 jaj, a tu jest taka proporcja (poza mąką ziemniaczaną) na 3 jaja. Biszkopt w piekarniku, ale boję się co tam zastanę za 10 min czy 15 min...

SweetGosia88, 3 września 2013 00:34:03

Witam wczoraj zrobiłam ten torcik na swoje 25 urodzinki, ale nie dodałam kokosa, ani nic kokosowego, poza tym wg. przepisu ;) Torcik wszystkim bardzo smakował :)Wrzucę kilka zdjęć żeby się pochwalić :phttp://imageshack.us/a/img819/9422/60c3.jpghttp://imageshack.us/a/img62/3208/r9sx.jpghttp://imageshack.us/a/img832/7637/csji.jpgTylko żałuję, że nie przywiozłam z działki świeżej mięty, bo idealnie kolorystycznie by pasowała dookoła tych środkowych malin :p

Aleksandra Rybinska, 3 września 2013 14:50:02

Cieszę się, że po perypetiach z biszkoptem ciasto wyszło i Pani smakowało. Pozdrawiam serdecznie i życzę 100 lat :)

Aleksandra Rybinska, 3 września 2013 14:52:35

Ciasto było robione przez naprawdę wiele osób i nikt nie zgłaszał problemów z biszkoptem. On ma cięższą konsystencję od takiego robionego na 6 jajkach.

Anonymous, 18 września 2013 17:37:41

Torcik pychota! I wbrew pozorom całkiem prosty do zrobienia :)Przydałoby się jednak delikatnie namoczyć biszkopt - myśl łasuchów już podczas jedzenia :) i byłby ideał! POLECAM

Beata Podgórska, 3 listopada 2013 21:51:10

Tort wyszedł obłędny moja 6 latka zachwycona jej goście również :). Zrobiłam go w wersji truskawkowej.

Aleksandra Rybinska, 9 listopada 2013 12:01:41

Bardzo sie ciesze, ze ciasto wyszlo i corcia zadowolona :). Wersja truskawkowa musiala byc pyszna! Pozdrowienia :)

Aleksandra Rybinska, 9 listopada 2013 12:02:37

Dobry pomysl z namoczeniem, jezeli ktos lubi bardzo wilgotny biszkopt. Pozdrawiam i bardzo ciesze sie, ze ciasto smakowalo :)

Anonymous, 11 listopada 2013 00:33:13

Wyszło pyszne! Skusiły mnie zdjęcia, szybko wydrukowałam i dopiero w sklepie przeczytałam skład - ale było warto! Szkoda tylko, że tyle naczyń do mycia ;p

Aleksandra Rybinska, 12 listopada 2013 10:42:48

Super :) Niestety sterta naczyń to negatywny skutek pieczenia wielowarstwowych ciast :)

Aleksandra Ollcia, 22 listopada 2013 15:40:44

Super !! Za sam wygląd u mnie 6 + :) Ciasto czekało u mnie na specjalną okazje i się doczekało, na następny weekend zrobię je na swoje urodziny !! Mam nadzieje że mi wyjdzie !! Uwielbiam Twojego bloga ! Pozdrawiam :)

Aleksandra Ollcia, 22 listopada 2013 15:44:53

Te ciasto mnie powaliło samym wyglądem !! :) Torcik czekał na specjalna okazje i się doczekał :) Na następny weekend zrobię go na swoje urodziny, mam tylko nadzieje ze mi wyjdzie !!! Uwielbiam Twój blog :D Pozdrawiam

Anonymous, 29 listopada 2013 13:20:53

kurcze, mam formę 25 cm ;/ jakoś zwiększyć proporcje??

Aleksandra Rybinska, 29 listopada 2013 16:21:25

Hmm...zostawiłabym takie proporcje, jak na 23 cm. Ciasto będzie ciut niższe. Można spróbować zwiększyć proporcje o 0,25. Mam nadzieję,że wtedy będzie idealnie. Niestety to tylko moje zgadywanie. Pozdrawiam :)

Anonymous, 29 grudnia 2013 21:49:57

właśnie wypróbowałam przepis, ciasto przepyszne, moim gościom bardzo smakowało, zamieniłam jednak żelatyne w kremie na smietan fix, bardzo łatwe w przyrządzeniu i efektowne :) polecam.

pieczarkawiktoria, 20 stycznia 2014 11:53:25

Czy żelatynę(w proszku) należy najpierw zalać przegotowaną, schłodzoną wodą, a po napęcznieniu rozpuścić w wrzątku? Czy od razu mogę ją rozpuścić wrzątkiem?Z góry dziękuję za odpowiedź:)

Aleksandra Rybinska, 20 stycznia 2014 16:24:56

Najlepiej jest zalać żelatynę połową szklanki zimnej wody. Poczekać parę minut, a następnie powoli podgrzewać, by żelatyna się rozpuściła. Inny sposób to pokropienie żelatyny zimną wodą i po spęcznieniu dodanie do wrzątku. Radzę też przeczytać sposób użycia na opakowaniu Pani żelatyny. Pozdrawiam :)

pieczarkawiktoria, 23 stycznia 2014 19:04:00

a czy pisząc olejek kokosowy masz na myśli aromat do ciast? czy olej kokosowy...bo aromatu nigdzie nie mogę spotkać..:(

Aleksandra Rybinska, 23 stycznia 2014 19:09:38

Chodzi o aromat kokosowy lub esencję kokosową. Na pewno nie dawaj oleju! Jeżeli nie masz Malibu ani aromatu, to użyj esencji/aromatu waniliowego.

pieczarkawiktoria, 23 stycznia 2014 19:42:38

Dziękuję ślicznie za odpowiedź i tym samym za pomoc :) mam nadzieję, że torcik wyjdzie równie apetyczny jak na zdjęciu :)

pieczarkawiktoria, 23 stycznia 2014 21:06:58

Mam jeszcze jedno pytanie, czy dwie galaretki rozpuścić w 150ml wody, czy dodać jej trochę więcej?

Ewa Rybińska, 23 stycznia 2014 21:09:07

Proszę trzymać się przepisu i nie dodawać więcej płynu :)

Barbara Jarmuł, 8 marca 2014 17:00:43

nie przepadam za słodkim, ale ten tort jest fantastyczny !

Aleksandra Rybinska, 9 maja 2014 22:50:09

Pani Sylwia Sokołowska upiekła mój tort kokosowo-malinowy. Śliczny wyszedł1509823_10152214552721337_1004482178_n

Aleksandra Rybinska, 9 maja 2014 23:54:04

"A oto i mój torcik kokosowo-malinowy z Pani przepisu". Dziękuję za zdjęcie Pani Agnieszko Naruszewicz-Pydyn :).600975_4725489542026_1366135514_n

Beata Węgrzyn, 2 czerwca 2014 18:25:28

Pani Olu, robiłam torcik, był pyszny... jednak chyba popełniłam jakiś błąd. Po wlaniu żelatyny z niewielką ilością śmiatany do miski, zrobiły mi się małe żelatynowe kulki które niestety zostały w masie, nie były bardzo wyczuwalne podczas jedzenia ale co zrobić żeby uniknąć tego? Robiłam inne ciasto z tą masą bo jest pyszna i to samo wyszło, eh...;/

Aleksandra Rybinska, 2 czerwca 2014 20:24:17

Pani Beato powinna Pani bardziej rozrzedzić żelatynę za pomocą śmietany (w przepisie napisałam o 4 łyżkach i tyle mi wystarcza, ale można dać więcej). Następnie ubijać masę na wysokich obrotach (!) i stopniowo wlewać żelatynę. Może Pani żelatyna była już całkiem zimna i dlatego tak szybko stężała? Moja jest zawsze ciepła/chłodna. Czasami wcale nie czekam, aby żelatyna była chłodniejsza i do wrzącej dodaję śmietanę. Pozdrawiam i trzymam kciuki, aby następnym razem wszystko się powiodło.