RECIPE IN ENGLISH FOR RASPBERRY & COCONUT MASCARPONE CAKE Bardzo chciałam spróbować zrobić tego typu tort i wczoraj w końcu się odważyłam. Jest naprawdę prosty w wykonaniu i muszę powiedzieć, że przygotowanie jego było czystą przyjemnością. Ten sernik na zimno będzie idealny na zbliżające się walentynki, przyjęcie komunijne czy urodziny. Smak kokosowy można zamienić na waniliowy (zamiast likieru dodaj do masy 2 łyżeczki esencji waniliowej i pomiń wiórki kokosowe). Zdjęcia krok po kroku przygotowałam w ma... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Nastała już jesień, więc nasz organizm musi walczyć z bakteriami i wirusami wywołującymi przeziębienia lub grypę.
Czytaj dalej...Wygląda obłędnie! Piękne wykonanie tortu, na pewno spróbuję czegoś podobnego (niestety nie idealnie takiego samego ze względu na alergię). Śliczny :)
Przecudowny ! Piękna zastawa, piękne widelczyki, a tort po prostu bomba ! Zazdroszczę :)
Wygląda na lekki i puszysty a to jest to co tygryski lubią najbardziej :))
Pani Olu, to ciasto jest tak piękne, że upiekłam je wczoraj na moje imieniny. REWELACJA! Wszystkim w pracy bardzo smakuje! Dziękuję za przepis. Arleta
Olus wyglada przepieknie, po prostu walić wszystkie diety. Bede musiala zrobic, chyba zrobie na urodziny Faridka zamiast rafaello:)
Uwielbiam kokos *__* A jak ślicznie wygląda ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Cudny!!!!! I chce, chce tym bardziej, ze syn mój jest fanem malin a mąż kokosa....
Te Twoje malinowe wpisy ! Dostałam zachcianki na maliny :):) czy ja sobie przypadkiem jakiegoś testu nie powinnam zrobić ? :):):)
Planuje zrobić taki tort na urodziny oczywiście z dużą pomocą mamy . Mam nadzieje że wyjdzie równie ładny jak i smaczny. Piękny.
W takim razie trzymam kciuki i pozdrowienia dla Mamy :))
Nigdy nie robiłam, ale wydaje mi się, że powinno wyjść. Ciasto może mieć jednak inny smak, bo twaróg jest kwaśniejszy. Dodałabym ciut więcej cukru. Pozdrowienia :)
a czy jak włożę już na ser tą polewę malinową nie opadnie mi pod ciężarem? czy mase serową należy zrobić na 2 tury tak by jedna najpierw wystygła położyć mus malinowy i później drugą warstwą zalać?
Nie ma potrzeby robić masy serowej na dwie tury. Masa serowa jest bardzo gęsta i utrzyma ciężar musu. Pozdrawiam :)
faktycznie nie było potrzeby robienia na dwie tury :) serniczek bardzo dobry :) pozdrawiam
Mam pytanie, chcę ten (super) torcik zrobić dla mojej siostrzenicy na urodziny...czy nie jest on zbyt słodki? Zależy mi, aby tort nie był za bardzo słodki gdyż mała ma 3 latka i jeszcze nie zaznała smaku słodyczy :-), czy zatem powinnam zmniejszyć ilość cukru, czy raczej pozostawić tak jak jest? Pozdrawiam ps. tort wygląda przepięknie chciałabym, aby i mi chociaż w połowie taki wyszedł.
Witaj, bardzo mi ciężko odpowiedzieć na Twoje pytanie, bo każdy ma inną tolerancję na słodki smak. Ten tort próbowało kilkanaście osób i nikt nie powiedział, że jest słodki. Warstwa malinowa jest wręcz kwaskowata (oczywiście zależy od użytych malin). Dziękuję za miłe słowa. Na pewno tort wyjdzie piękny :)). Pozdrowienia!
Zrobiłam tort- wyszedł przepyszny. Dodałam o połowę mniej cukru zarówno do malin jak i do masy serowej i mimo, że maliny same w sobie były kwaśne 2 łyżki cukru pudru spokojnie wystarczyły;) Także dla tych, co mniej słodzą polecam dodać mniej:)
Zrobiłam dla mamy z okazji jej święta- wyszedł cudowny, dziękuję za przepis!:)
Szwedusiu oczywiście, że możesz użyć truskawek. Będzie na pewno pyszne. Pozdrawiam :)
Właśnie chłodzi się w lodówce na jutrzejsze urodziny. Już zacieram ręce, bo nieco kremu nie zmieściło się w tortownicy, więc legalnie wyjadłam;)
Dziś znów robię - tym razem w wersji z truskawkami i truskawkową galaretką:) Nie mogę z siebie;)
Przepraszam, ale mam takie głupie pytanie :) Opcjonalnie zamiast Malibu napisałaś, że można użyć olejku kokosowego i nie jestem pewna czy chodzi o taki, na którym można również smażyć potrawy? :)
Oj nie nie Powinnam była sięlepiej wyrazić. Chodziło mi o esencję waniliową lub olejek zapachowy. Jeżeli będziesz używać olejku to pamiętaj, by dodać tylko kilku kropli do ciasta.
Dziękuję bardzo za odpowiedź ;) Wolałam się upewnić, bo czasami mam różne głupie pomysły i nie wybaczyłabym sobie jakbym później zepsuła tak piękne ciasto :) Pozdrawiam :)
To będzie całkowita masakra! :( Piekłam już kiedyś biszkopt kakaowy chyba z 5 czy 6 jaj ale masa była puszysta, ta mi wyszła strasznie ciężka i gęsta, jakby nieodpowiednie proporcje były. obawiam sie, że to będzie całkowita kompromitacja :( A piekę ten torcik na jutro na swoje urodziny :/ ehhh... Oby chociaż trochę urósł, ale czarno to widzę.Teraz zajrzałam do tamtego przepisu i tam jest 100g mąki pszennej + 35g mąki ziemniaczanej i 3 łyżki kakao na 6 jaj, a tu jest taka proporcja (poza mąką ziemniaczaną) na 3 jaja. Biszkopt w piekarniku, ale boję się co tam zastanę za 10 min czy 15 min...
Witam wczoraj zrobiłam ten torcik na swoje 25 urodzinki, ale nie dodałam kokosa, ani nic kokosowego, poza tym wg. przepisu ;) Torcik wszystkim bardzo smakował :)Wrzucę kilka zdjęć żeby się pochwalić :phttp://imageshack.us/a/img819/9422/60c3.jpghttp://imageshack.us/a/img62/3208/r9sx.jpghttp://imageshack.us/a/img832/7637/csji.jpgTylko żałuję, że nie przywiozłam z działki świeżej mięty, bo idealnie kolorystycznie by pasowała dookoła tych środkowych malin :p
Cieszę się, że po perypetiach z biszkoptem ciasto wyszło i Pani smakowało. Pozdrawiam serdecznie i życzę 100 lat :)
Ciasto było robione przez naprawdę wiele osób i nikt nie zgłaszał problemów z biszkoptem. On ma cięższą konsystencję od takiego robionego na 6 jajkach.
Torcik pychota! I wbrew pozorom całkiem prosty do zrobienia :)Przydałoby się jednak delikatnie namoczyć biszkopt - myśl łasuchów już podczas jedzenia :) i byłby ideał! POLECAM
Tort wyszedł obłędny moja 6 latka zachwycona jej goście również :). Zrobiłam go w wersji truskawkowej.
Bardzo sie ciesze, ze ciasto wyszlo i corcia zadowolona :). Wersja truskawkowa musiala byc pyszna! Pozdrowienia :)
Dobry pomysl z namoczeniem, jezeli ktos lubi bardzo wilgotny biszkopt. Pozdrawiam i bardzo ciesze sie, ze ciasto smakowalo :)
Wyszło pyszne! Skusiły mnie zdjęcia, szybko wydrukowałam i dopiero w sklepie przeczytałam skład - ale było warto! Szkoda tylko, że tyle naczyń do mycia ;p
Super :) Niestety sterta naczyń to negatywny skutek pieczenia wielowarstwowych ciast :)
Super !! Za sam wygląd u mnie 6 + :) Ciasto czekało u mnie na specjalną okazje i się doczekało, na następny weekend zrobię je na swoje urodziny !! Mam nadzieje że mi wyjdzie !! Uwielbiam Twojego bloga ! Pozdrawiam :)
Te ciasto mnie powaliło samym wyglądem !! :) Torcik czekał na specjalna okazje i się doczekał :) Na następny weekend zrobię go na swoje urodziny, mam tylko nadzieje ze mi wyjdzie !!! Uwielbiam Twój blog :D Pozdrawiam
Hmm...zostawiłabym takie proporcje, jak na 23 cm. Ciasto będzie ciut niższe. Można spróbować zwiększyć proporcje o 0,25. Mam nadzieję,że wtedy będzie idealnie. Niestety to tylko moje zgadywanie. Pozdrawiam :)
właśnie wypróbowałam przepis, ciasto przepyszne, moim gościom bardzo smakowało, zamieniłam jednak żelatyne w kremie na smietan fix, bardzo łatwe w przyrządzeniu i efektowne :) polecam.
Czy żelatynę(w proszku) należy najpierw zalać przegotowaną, schłodzoną wodą, a po napęcznieniu rozpuścić w wrzątku? Czy od razu mogę ją rozpuścić wrzątkiem?Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Najlepiej jest zalać żelatynę połową szklanki zimnej wody. Poczekać parę minut, a następnie powoli podgrzewać, by żelatyna się rozpuściła. Inny sposób to pokropienie żelatyny zimną wodą i po spęcznieniu dodanie do wrzątku. Radzę też przeczytać sposób użycia na opakowaniu Pani żelatyny. Pozdrawiam :)
a czy pisząc olejek kokosowy masz na myśli aromat do ciast? czy olej kokosowy...bo aromatu nigdzie nie mogę spotkać..:(
Chodzi o aromat kokosowy lub esencję kokosową. Na pewno nie dawaj oleju! Jeżeli nie masz Malibu ani aromatu, to użyj esencji/aromatu waniliowego.
Dziękuję ślicznie za odpowiedź i tym samym za pomoc :) mam nadzieję, że torcik wyjdzie równie apetyczny jak na zdjęciu :)
Mam jeszcze jedno pytanie, czy dwie galaretki rozpuścić w 150ml wody, czy dodać jej trochę więcej?
Pani Sylwia Sokołowska upiekła mój tort kokosowo-malinowy. Śliczny wyszedł
"A oto i mój torcik kokosowo-malinowy z Pani przepisu". Dziękuję za zdjęcie Pani Agnieszko Naruszewicz-Pydyn :).
Pani Olu, robiłam torcik, był pyszny... jednak chyba popełniłam jakiś błąd. Po wlaniu żelatyny z niewielką ilością śmiatany do miski, zrobiły mi się małe żelatynowe kulki które niestety zostały w masie, nie były bardzo wyczuwalne podczas jedzenia ale co zrobić żeby uniknąć tego? Robiłam inne ciasto z tą masą bo jest pyszna i to samo wyszło, eh...;/
Pani Beato powinna Pani bardziej rozrzedzić żelatynę za pomocą śmietany (w przepisie napisałam o 4 łyżkach i tyle mi wystarcza, ale można dać więcej). Następnie ubijać masę na wysokich obrotach (!) i stopniowo wlewać żelatynę. Może Pani żelatyna była już całkiem zimna i dlatego tak szybko stężała? Moja jest zawsze ciepła/chłodna. Czasami wcale nie czekam, aby żelatyna była chłodniejsza i do wrzącej dodaję śmietanę. Pozdrawiam i trzymam kciuki, aby następnym razem wszystko się powiodło.