Przepis na : śniadanie
Błyskawiczne placuszki na maślance idealne na śniadanie lub podwieczorek. Można podawać ze świeżymi owocami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, jogurtem czy ulubioną konfiturą. Na pewno zasmakują także małym niejadkom :) Składniki na ok 8 placuszków: 1 szklanka mąki jasnej orkiszowej albo tortowej 1 szklanka maślanki 3-4 łyżki ksylitolu (lub cukru/cukru pudru) 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 małe/średnie jajko *opcjonalnie pół łyżeczki skórki otartej z... czytaj dalej...
Na temat pochodzenia naleśników i tego skąd się wywodzą nie ma jednoznacznych informacji, prawdopodobnie już w starożytności były przyrządzane podobno w Chinach i Europie.
Czytaj dalej...