Torty bezowe mają u mnie jeden minus, za szybko znikają ze stołu.Jest delikatny,słodki i smakuje obłędnie.Nie będę więcej pisać o zaletach po prostu musicie go zrobić. Składniki: 6 szt białka zimne 350 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu 500 ml kremówka zimna 250 g mascarpone truskawki poziomki listki mięty Przygotowanie: Zimne białka ubić na sztywno.Dosypywać po łyżce cukier i ciągle miksować.Piana po ubiciu powinna być bardzo sztywna i lśniąca.Na koniec... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Wierzę Ci, że smakuje obłędnie, bo robiłam bardzo podobny w tym roku i tak jak u Ciebie rozszedł się w kilka chwil :)
ale piękny, wygląda super profesjonalnie!Blog o życiu & podróżachBlog o gotowaniu
Pavlova śliczna i elegancka. Na lato idealna! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
rewelacja jak dla mnie ;) wygląda przepięknie ;) biorę duży kawałek ;)
Bardzo dziękuję za miłe komentarze,cieszę się że tort się spodobał.
Wow, ja tu po raz pierwszy. Widzę że ktoś jest tortowym specjalista:)
Pisałam już na Fb, że piękny ale napiszę jeszcze i tu . Piękny to mało powiedziane. Cudny. Ja jakoś ciągle nie mogę się zebrać, żeby zrobić tort bezowy, chociaż zawsze białek u mnie pod dostatkiem.
Nie mogę uwierzyć że Ty jeszcze nie robiłaś bezowego tortu.:)
Jeszcze raz bardzo dziękuję za miłe komentarze i oczywiście zachęcam do upieczenia bo to bardzo łatwy tort a jaki pyszny.
Zapakuj mi jeszcze tego torta, bo mnie powalił na kolana :-)te poziomki pycha
Zrobisz 15 porcji ale ten tort jest bardzo lekki i delikatny, więc na dokładkę raczej nie będzie.
Mam pytanie;) cukier, ocet i mączkę zieniaczaną dodajesz do JUŻ ubitej piany? Piana z białek się nie zepsuje (nie zrobi wodnista) przez tak długie ubijanie (skoro cukier dodajemy powoli po łyżeczce, a ocet i mączka, która ma dać efekt nie rozwalania się piany dodawana jest na końcu)? Mi nie wyszła aż tak sztywna piana, chyba własnie przez te długie ubijanie, hmmm nie wiem co mogło pójść nie tak.
Tak jak pisze, ubijam białka potem dodaję po łyżce cukier i ubijam tak długo aż cukier się rozpuści. Na sam koniec dodaję ocet i mąkę ziemniaczaną. Nie mam pojęcia dlaczego ci nie wyszło. ;)