Ciasto na soku Kubuś to jedno z moich ulubionych ciast bez pieczenia. Masa kubusiowa idealnie wpasowała się w moje gusta smakowe, więc jak dla mnie, ciasto mogłoby się składać tylko z niej. Jeżeli robimy to ciasto po raz pierwszy, warto przygotować małą foremkę lub spróbować, jak smakuje budyń ugotowany na soku Kubuś, gdyż jest on mocno marchewkowy w smaku i nie każdego zachwyci.Ciasto Kubuś robię zazwyczaj w tortownicy o średnicy 21cm lub większej, tym razem przygotowałam je w foremce o wymiarach 25x14x7cm, ... czytaj dalej...
Ciasta na Święta Bożego Narodzenia to w ostatnich dniach bardzo często przeszukiwane hasło w Internecie.
Czytaj dalej...Wielkanoc tuż tuż, więc przygotowaliśmy dla Was przepisy na najlepsze ciasta, które na pewno zasmakują Wam i Waszym domownikom.
Czytaj dalej...Jest to dieta warzywno-owocowa. Według dr Dąbrowskie głodówka organizmu pomaga w leczeniu różnych schorzeń.
Czytaj dalej...Piękne kolory :) Ja mam ciasto z tym sokiem w planie już od dawna, ale jakoś zawsze coś z nim wygrywa :)
świetne ciasto:) wygląda rewelacyjnie:) bardzo ciekawy blog, dodaję do obserwowanych:)
Fajne ciasto. Pięknie wygląda. Przepis przeczytałem z uwagą. Gratulacje.
bardzo smaczne ciasto - polecam, można zrobic wersję odświętną, tj. galaretkę zrobić na bardziej gęsto albo dwie galaretki w 1 porcji wody, a przed wylaniem jej na masie śmietanowej poukładać owoce w plastrach np. kiwi, brzoskwinie albo banany. Myślę, że ładnie wyglądałyby też truskawki, ale muszę poczekać do wiosny!
super ciasto dzieci zachwyca sam kolor w najbliższą sobotę próbujemy nie omieszkam napisać jak smakowało pozdrawiam;):)
Jak chce to ciasto zrobic na sobotnie popoludnie- w sobote rano zrobione- zdazy stężęć?
Na blaszce o jakich wymiarach robiła Pani to ciasto? Prześlicznie wygląda :)
Ciasto powinno stężeć - masa budyniowa po wystygnięciu jest już sztywna, a warstwa śmietankowa z żelatyną po kilku godzinach w lodówce też powinna ładnie się kroić.
Wymiary podałam w poście: 25x14x7cm z brzegiem podwyższonym papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto przygotujemy w trochę większej blaszce, nie będzie potrzeby podwyższania jej brzegu. W formie dużo większej polecam zwiększyć proporcje :)
Nie lubię soku kubuś bo nie przepadam za marchwiowym sokiem, czy w takim przypadku mogłabym zastąpić innym sokiem np pomarańczowym ?
Sok Kubuś można zastąpić innym sokiem, choć na pewno konsystencja masy będzie nieco inna od tej robionej na soku przecieranym.
Fakt kubuś jest gęsty...ale nektar ze świeżych pomarańczy chyba będzie miał podobną konsystencję:-)
Osobiście jeszcze nie próbowałam robić tego ciasta na innym soku, ale chętnie dowiem się, jak wyszło :)
masa budyniowo-kubusiowa już się studzi. już nie mogę się doczekać:)
o matko, przepyszny:) efekt końcowy nie taki ładny jak Twój ale i tak pysznie :) http://potravel.pl/2014/06/10/ciasto-kubus-z-masa-smietanowa-i-galaretka/
Cieszę się, że efekt smakowy zadowala ;) Ja uwielbiam budyń kubusiowy :)