którą ścieramy parmezan. Zapiekankę przykrywamy folia aluminiową i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180°C. W połowie pieczenia ściągamy aluminium. Danie można serwować na ciepło lub na zimno
Przysmaki Karolkijednak poziom pikanterii zawsze można dostosować do swoich upodobań. Po raz pierwszy przyrządzałam również, chyba najbardziej znany sos pochodzenie maksykańskiego - guacamole. Jest to gęsty sos podawany na zimno, przygotowywany z dojrzałych awokado, z dodatkiem różnorodnych dodatków: soku z cytryny, kolendry, cebuli, papryczki chili, pomidorów, przypraw itp. Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki. Salsa wyszła bardzo dobra. Pasowała
Mania Gotowaniaprzyprawiamy ziołami, papryką, czosnkiem, pieprzem i sosem sojowym. Smażymy. Makaron odsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, kurczaka, parmezan i pesto. Mieszamy wszystko dokładnie. Podajemy na ciepło lub zimno
Mania Gotowaniamusimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam! Migdałowa szarlotka sypana S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½ szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mania Gotowaniaodsączamy, przekładamy do garnka. Dodajemy do niego rukole, szynkę, salami, oliwki, pomidory, parmezan i pesto. Przyprawiamy odrobiną ziół. Mieszamy wszystko dokładnie. Na końcu posypujemy rukolą. Podajemy na ciepło lub zimno
Mania Gotowaniadobrze można je upiec w piekarniku. Zarówno ciasto, jak i farsz możemy przygotować dzień wcześniej, a potem pozostaje nam tylko zlepienie pierogów i smażenie. Pierogi możemy jeść również na zimno, dzięki czemu sprawdzą się jako przekąska do pracy. Polecam. Drożdżowe pierogi smażone z kurczakiem tandoori Składniki: Ciasto: 500 g mąki 100 ml ciepłej wody ¼ szklanki
Mania GotowaniaKolejna odsłona sosu Romesco. Sos jest idealnym wyborem w sezonie letnim, kiedy mamy ogromny wybór świeżych warzyw. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Makaron z kurczakiem w sosie Romesco Składniki: około 250 g makaronu świderki lub penne 2 piersi z kurczaka 1 łyżeczka oregano 1/3 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka bazylii około 50 g parmezanu
Mania Gotowaniaformujemy 2 rolady i zawijamy w przezroczystą folię spożywczą. Końce skręcamy. Układamy w naczyniu do parowania i gotujemy 30 min. Rolada jest pyszna na ciepło ale wyśmienicie smakuje na zimno. Kulki serowe można robić w kilku wariantach: z serem żółtym, szpinakiem, pieczarkami, boczkiem. Ja dziś zrobiłam z serem ale inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej
Olikowa kuchniaprawdziwy sos sojowy nie wymaga żadnych "dopalaczy" ;-) ) - wędzony łosoś - kawior - paluszki krabowe - serek śmietankowy - serek łososiowy - ogórek zielony - awokado dojrzałe Przygotowanie: ryż wysypujemy do miski z wodą zalewamy zimna wodą i płuczemy, tyle razy aż woda będzie przeźroczysta, zazwyczaj jest to 6- 8 razy. Po wypłukaniu gotujemy z godnie z instrukcją na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia. Jak będzie zimny
SMYKWKUCHNIwłasną winnicę. Książka zawiera 140 przepisów kulinarnych, podzielonych na kategorie tj., sztabki, bronie i ciasteczka; babeczki, ciasta i rolady, tarty, placki i inne wypieki; lody i desery na zimno; drinki i łakocie. Każdy przepis jest dość szczegółowo opisany, podane są czas przygotowania potrawy, czas pieczenia, ilość jaką otrzymamy (ilość porcji), składniki, poziom trudności i sposób wykonania
SMYKWKUCHNIsię zarumienić. Studzimy. krem: serek Ricotta galaretka cytrynowa 300 ml jogurtu greckiego pudełeczko malin 2 banany Wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie w 1/2 szklanki, studzimy, jak będzie całkowicie zimna i już lekko tężejąca dodajemy do serka wymieszanego z jogurtem. Banany kroimy na plasterki. Połowę malin i banany wykładamy na krem i polewamy karmelem częściowo. Następnie wykładamy resztę kremu
SMYKWKUCHNImorska, pieprz kolorowy Składniki kroimy w kosteczkę i mieszamy ze sobą. 100g płatków migdałowych podprażamy na patelni i posypujemy nimi sałatkę na talerzu. Tartaletki możecie spożywać na gorąco lub zimno. Polecam serdecznie to danie, je się "oczami". ;-))) Zapraszam na FB na Smykwkuchni! SMACZNEGO
SMYKWKUCHNImannę, mąkę z płatków, przyprawy i posiekaną botwinkę, wylej na tortownicę. Na wierch ułóż pokrojone pomidorki, i kurki, posyp koperkiem. Zapiekaj 30 minut. Można podawać na gorąco i na zimno! Bardzo smaczne i zdrowe danie. Smacznego
SMYKWKUCHNIPogoda za oknem typowo jesienna, zimno, pochmurno i pada deszcz. Dla odmiany na śniadanie zrobiłam pieczoną owsiankę, ale w innym wydaniu! Z połączeniem słodko - kwaśnym smakiem. Była pyszna! Składniki: 3 łyżki płatków owsianych górskich 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 średnie jabłka 1/2 szklanki truskawek 1/2 szklanki jagód 1 łyżeczka miodu 2 łyżki jogurtu greckiego cynamon Sposób przygotowania
Truskawkowa Fiestatuńczyk w szafce jest zawsze. Wystarczy 5 składników i obiad gotowy. Idealnie nadaje się do pudełka i zabrania ze sobą do pracy, smakuje zarówno na ciepło jak na zimno. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik