24x10cm 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 2 jajka 1 marchewka kilka zielonych fasolek szparagowych pieczarki marynowane szynka w kawalku zelatyna sol, vegeta wykonanie. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna woda i obieramy. Marchewke i fasolke gotujemy do miekkosci w osolonej wodzie. Wyciagamy warzywa, a wywar mozemy wykorzystac do przygotowania zelatyny. Ja dodatkowo doprawilam go vegeta. Gdy zelatyna przestygnie wylewamy
Przysmaki Karolkisama jest jak dla mnie zbyt slodka, to jako dodatek do ciast sprawdza sie znakomicie. Gdy w piatkowe popoludnie zabieralam sie za pieczenie za oknem panowala szaruga, bylo tez zimno i nieprzyjemnie. Wyciagnelam z szuflady dawno juz zapomniane foremki, ostatnimi czasy pieklam tylko muffiny. Gdy wstawilam piekarnik od razu zrobilo sie w domu cieplej. A gdy po chwili foremki
Przysmaki Karolkicebula drobno posiekana sol i pieprz wykonanie: Kielbaske najlepiej piec na grillu, ale mozna tez usmazyc ja na bardzo niewielkiej ilosci tluszczu. Im jest cielniejsza tym lepsza. Ziemniaki zalewamy zimna woda na 10 minut. Po tym czasie dokladnie je odsaczamy z wody. Dodajemy do nich posiekana cebule, sol i pieprz. Smazymy na patelni okolo 15 minut z jednej strony. Nastepnie
Przysmaki KarolkiWlasnie taki smak chcialam odtworzyc gdy przygotowywalam to taboule jakis czas temu na rodzinne spotkanie. Gdy tylkko zrobilo sie cieplej postanowilam zamienic tradycyjny kuskus na cieplo na ta wspaniala, zimna salatke, ktora doskonale smakuje w upalne dni. Taboule z papryka i pomidorem skladniki: 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 cebula 2 pomidory garsc rodzynek okolo 6 listkow swiezej miety
Przysmaki Karolkiswiezo mielony dodatkowo smazone filety z bialej ryby wykonanie: Fasolke odsaczyc na sicie, a nastepnie dwie trzecie zmiksowac z sosem sojowym, oliwa i octem. Pomidory zaparzyc we wrzatku, przelac zimna woda i obrac ze skorki, przeciac na pol, wydrozyc gniazda nasienne. Miazsz pokroic w kostke. Listki bazylii posiekac. Krem fasolowy wymieszac z reszta fasoli, pomidorami i bazylia. Krem podawalam
Przysmaki Karolkimale ziemniaki 2 garscie salaty karbowanej sok z cytryny oliwa z oliwek extra vergin sol, pieprz koperek wykonanie: Bob gotujemy w osolonej wodzie i gdy juz bedzie gotowy przelewamy zimna woda, obieramy ze skorki. Ziemniaki obieramy i tez gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu kroimy w dosc spora kostke. Dokladamy do bobu. Na suchej patelnii wytapiamy boczek, kruszymy
Przysmaki Karolkiwyszlo slonce, no w koncu. Ale jeszcze kilka dni temu niebo zasnute bylo szarymi chmurami. Opatulona w gruby sweter zasiadlam na kanapie. Nie pomogla filizanka goraczej herbaty. Nadal bylo zimno i nieprzyjemnie. Na taki dzien jak ten najlepsza jest czekolada. Ona poprawia mi zdecydowanie nastroj. Wlasnie wypatrzylam na blogu Moje wypieki przepis na proste ciasto czekoladowe , ot takie brownies. Przyszykowalam
Przysmaki Karolkitaryfy ulgowej. Pierogi z kapusta i grzybami skladniki na ciasto 0,5 szklanki maki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sol 2 zoltka Pol szklanki maki mieszamy z zimna woda i odrobina soli. Wszystko razem nalezy zagotowac az powstanie kleista masa. Po przestygnieciu dodajemy do niej zoltka i make. Maki ma byc tyle by ciasto bylo sprezyste, ale nie klejace
Przysmaki Karolkijajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki. Wyciagamy pestke i jesli owoce sa miekkie to rozgniatamy je widelcem. Ja zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin dodajemy sok z cytryny. Biszkoty i amaretti kruszymy
Przysmaki Karolkigotujemy al dente. W miedzy czasie przygotowujemy farsz z cukini i serka. Po odcedzeniu makaronu napelniamy muszle farszem. Muszle najlepiej smakuja na cieplo, ale mozna podac je rowniez na zimno. Smacznego
Przysmaki Karolkiprzywital mnie piekny dzien. Od rana slonce niesmialo zagladalo mi do okien. Jednak w poprzednie dni niebo zasnute bylo chmurami, z ktorych co jakis czas padal deszcz. Zapanowalo przejmujace zimno. Jak ja nie lubie takiej pogody. Brrrrrr! Pomyslalam, ze jesien rozgoscila sie tu na dobre, a ja chyba jeszcze nie zdarzylam nacieszyc sie latem. Mam wrazenie, ze po dosc dlugiej
Przysmaki Karolkiminut. Konfiture mieszamy z lyzka goracej wody. Mozemy tez ja troche podgrzac. Jeszcze goraca tarte smarujemy konfitura. Tarta doskonale smakuje na cieplo jak i na zimno. Do cieplej tarty polecam galke lodow waniliowych lub zwykly kleks z gestej smietany. Smacznego
Przysmaki Karolkizajelo to ponad 30 minut. Na koncu cebule doprawiamy do samku sola i pieprzem oraz jesli to konieczne sokiem z cytryny. Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow. Mini tarteletki z konfitura z cebuli skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi, brie lub camembert kilka sztuk orzeszkow
Przysmaki Karolkicukier, kakao i przyprawy. Trzeba uwazac by mikstura sie nie zagotowala. Gdy bedzie juz gotowa i lekko przestudzona dodajemy ja do maki. Migdaly nalezy zalac wrzatkiem, a nastepnie przelac zimna woda i obrac ze skorki. Po osuszeniu moigdaly prazymy na suchej patelni. Siekamy w dosc grube kawalki i dodajemy do ciasta. Wszystko dokadnie mieszamy. Ciasto bedzie dosc lepkie. W ksiazce
Przysmaki Karolki