minut. Po upieczeniu na tarty nakładamy kawałek łososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku. Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratupatelnię w drugiej, odwracamy całość. Patelnię z omletem stawiamy na ogniu jeszcze na 2-3 minuty. Gotowy omlet zsuwamy na duży talerz. Możemy go jeść na ciepło oraz na zimno. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwaupieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami
Chilli Czosnek i Oliwaprostu przełożyłam potrawę do naczynia do zapiekania i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Gotową potrawę spróbuj i dopraw solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawaj na ciepło lub na zimno, polane dobrą oliwą. Opcjonalnie możesz danie posypać pokruszoną fetą. P.s. Skusicie się na fasolkę po grecku? Przepis dodaję do akcji Greckie Smaki
Chilli Czosnek i Oliwatygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu, niż ugotowanie makaronu . A i zmywania jest po tym daniu niewiele :) Ponieważ sos przygotowuje się na zimno, przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o pozostawieniu w garnku nieco wody z gotowania (dosłownie 3-4 łyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji ( podobnie robimy, gdy łączymy makaron
Chilli Czosnek i Oliwapestki słonecznika ) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw
Chilli Czosnek i Oliwaprzy tym trochę zdrowsze , bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna na zimno, choć uważam, że fajnie jest zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego . Myślę, że Wasi goście się ze mną zgodzą i podziękują Wam, że podaliście im coś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa
Chilli Czosnek i Oliwapiekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz bułeczki aż się ze złocą (mi to zajęło ok. 30 minut). Odstaw do przestygnięcia. Można je jeść na ciepło i na zimno
Chilli Czosnek i Oliwavrasta . Horta vrasta , czyli gotowana horta, to zielenina ugotowana i podana z tradycyjnym greckim dressingiem zrobionym z oliwy i soku z cytryny. Grecy mają w zwyczaju podawać ją na zimno, dzięki czemu jest bardzo orzeźwiająca - idealna na nasze tegoroczne majowe upały:) Do przygotowania horty vrasta nadaje się dowolna zielenina, również botwinka i szpinak , które teraz są w sezonie. Zielenina ożywiona
Chilli Czosnek i Oliwaświeżego chleba z dodatkiem pomidora. Ale równie dobrze posłuży Wam jako dodatek do pieczonego/grillowanego kurczaka czy ryby lub jako sos sałatkowy. Na koniec dodam, że jest to sos na zimno , tzn. że wystarczy drobno pokroić lub zmiksować wszystkie składniki i gotowe! Roboty dosłownie na 5 min. Taki obiad możecie zrobić sobie w tygodniu, gdy jesteście zmęczeni i nie chce
Chilli Czosnek i Oliwarzadkiego ciasta. Zalej nim wiśnie i wstaw ciasto do piekarnika. Piecz przez 45-55 min (ja piekłam 55 min.), aż lekko zbrązowieje na wierzchu. Podawaj na ciepło lub na zimno posypane cukrem pudrem. Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa
Chilli Czosnek i Oliwamiesiąc później, pisząc w łazience esa do Stwórcy: "Gratuluję Tatuśku". Kulinarna pointa. Mało norweska, ale w klimacie podbiegunowym. Trzy lata wstecz. Zakopane. Powrót z Kościeliskiej. Jak to mówią- zimno, cimno i do domu daleko. Głodni i zmarznięci wchodzimy na Krupówki i wybieramy według nas najbardziej góralską karczmę. Menu typowe, ja od razu rzucam się na kwaśnicę i placki
bastalenaNiezwykle puszyste pomimo tego, że z mąki pełnoziarnistej. Doskonale sprawdzają się na ciepło i na zimno (spokojnie można zabrać je na drugie śniadanie do szkoły). U nas wystąpiły w formie obiadu, a następnego dnia - śniadania. Składniki: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 500 ml jogurtu
Sto kolorów kuchnipodsumowanie znajduje się tutaj Jeżeli kogoś przez przypadek pominęłam z góry przepraszam i proszę o informację, żebym mogła poprawić. Napoje Koktajl z jagodami, truskawkami i morelami Brzoskwiniowa herbata zimna lemoniada brzoskwiniowa Lemoniada brzoskwiniowa smoothie jaglany z morelami Śniadania ryż z jabłkami i brzoskwiniami omlet brzoskwiniowy Przepisy Joli: Słynne morele Jacka1f
Sto kolorów kuchniŚwiecie! Szybko przechodząc do zdjęć, życzę Wam nie deszczowego tygodnia! Drinki są dobre zawsze - nie tylko w piątkowe wieczory. Kawa obowiązkowo być musi. Czas wstawać do pracy, ale tak zimno. Maliny wyzbierane - ktoś mnie uprzedził niestety. Drinkowanie w tym tygodniu to mi wyszło! Będzie lało - bo pierwszego września zawsze pada. Uwielbiam wrzosy! A takiego gościa mamy w domu! Do usłyszenia
Magiczne Życie Marty