Sezon na jagody właśnie się rozpoczyna. Owoce te smakują świetnie zarówno na zimno jak i na ciepło. Tutaj, mój sposób na sos jagodowy, który dodać można do ciasta, naleśników, deserów. W zależności od preferencji i tego, do czego ma zostać dodany, można go zrobić słodszym lub kwaśniejszym. Z podanego przepisu otrzymacie miseczkę sosu. Proporcje można dowolnie zwiększyć, aby zrobić
PastelFoodSernik na zimno z borówkami. Ciasto bez pieczenia z serka mascarpone, śmietany kremówki i borówek. Blaszka o wym. 25cm x 25cm. Składniki Spód ciasta: Ciasteczka owsiane z orzechami 420g Masło 125g Krem: Śmietana kremówka 30% 660ml Żelatyna 30g (4 łyżki) Woda gorąca, 120ml Mascarpone 750g Cukier 250g Mus borówkowy: Borówka amerykańska 500g Cukier puder 2 […] The post Sernik
Kulinarne Przebojeprzetwory za mało do zjedzenia za dużo więc trzeba było zrobić coś słodkiego. I tak powstały te maleństwa. Jeżynki bardzo ładnie zabarwiły śmietankę. A dzisiaj tworzę też serniczek na zimno z jeżynkami, zobaczymy co z tego wyjdzie. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g jeżyn
Monia miesza i gotujenadchodzi sezon truskawkowy to w kuchni mamy wtedy Truskawkowy zawrót głowy. Zaczynam wtedy robić serniki na zimno , ciasta z truskawkami , lody truskawkowe , konfitury itp. rzeczy. Jednego co nie lubię z truskawek to kompotu truskawkowego. Jednak najbardziej uwielbiam desery, które wyglądają bardzo efektownie, a nie trzeba się przy nich zbytnio napracować. Desery z truskawkami to jedne z moich ulubionych, szczególnie wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchili, który otrzymałam w paczce od Winiary jest dla mnie ostatnio inspiracją do przygotowywania dań. Doskonale nadaje się jako dodatek na zimno, jak i do przygotowania na jego bazie ciepłych sosów. Wczoraj kupiłam trochę wątróbki drobiowej. Stwierdziłam, że te dwa produkty powinny do siebie pasować. Przygotowałam to połączenie wątróbki tylko dla siebie, bo to mały eksperyment, gdyż nigdy nie robiłam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfrużelinę z jagód, były też nadziane kremem kokosowym. Polecam, zróbcie je sami i spróbujcie, są pyszne, na dwa kęsy, delikatnie kruche. Tartaletki były pyszne na ciepło jak i na zimno. Ja do ich dekoracji wykorzystałam orzechy włoskie, które są w zestawie z marakują w miodzie Podczas spotkania mieliśmy okazję poznać produkty ETERNO - producenta pysznych konfitur, przetworów z owoców i warzyw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwlać do zagotowanej części mleka i gotować dalej na gęsto, często mieszając aby kaszka się nie przypaliła. Jeśli chcemy aby kaszka wyglądała bardziej jak deser i zjeść ją na zimno, to ją studzimy, najlepiej w przykrytym garnuszku, aby się nie zrobił na kaszy kożuch. Potem warstwowo układamy w szklanym naczyniu, np, przekładając kaszę czereśniami, na wierzchu układamy posiekaną czekoladę. Deser
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięcytryny, aby dodać trochę kontrastu do zieleni ogórka dodałam kilka kostek mrożonego arbuza. Obowiązkowym składnikiem jest lód w kostkach, bez nich lemoniada nie może się obejść, wtedy jest zimna, gasi wielkie pragnienie. 1 szklanka wody gazowanej listki mięty i melisy 1 ogórek gruntowy lód w kostkach 1 łyżka soku z cytryny 5 kostek mrożonego arbuza ½ łyżeczka miodu Umytego ogórka kroimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwyłożoną papierem do pieczenia, powierzchnię smarujemy pozostałą ilością mieszaniny mleka i jajek. Pieczemy ok. 10-12 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Są smaczne zarówno na ciepło lub zimno. The post Mini bułeczki a’la Scones appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrazem postanowiłam dodać mieszankę meksykańską z puszki, która składa się z czerwonej fasoli, kukurydzy, marchewki i groszku. Sałatkę z kuskus i rydzów a’la meksykańska była podana na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, mieszanka meksykańska, świeże oregano i pietruszka, sól i chili w młynku do smaku. Zaskakująco smaczne połączenie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczasie posypujemy powierzchnię pieczeni resztą bułki tartej i dopiekamy jeszcze 15 minut. Studzimy pieczeń nie wyciągając z formy, następnie kroimy w plastry i przekładamy na talerz. Serwujemy na zimno lub na ciepło np. z ciemnym sosem i kiszonym ogórkiem. The post Pieczeń rzymska appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędeser mojego dzieciństwa”. Jogurtowiec z galaretkami jest piękny, smaczny, będzie ozdoba każdego przyjęcia. Można tym sposobem przygotować deser z samej śmietanki, lub zrobić sernik na zimno z galaretkami. A przepis na ten jogurtowiec jest banalnie prosty. Do jego przygotowania wykorzystałam całą gamę galaretek Winiary o pięknych tęczowych kolorach. Niestety nie tężeją one tak szybko jak galaretki Winiary, które wykorzystywałam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką Kamis 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównież dorosłych. Piankowy kolorowy deser powstał z pianek i galaretek i ma urocze, delikatne, pastelowe kolory. Piankowy deser dla najmłodszych trochę strukturą przypomina jogurtowiec z galaretkami , lub serniki na zimno . 100 ml zimnego mleka 120 g pianek Marshmallow ( JoJo) Nestle galaretki Winiary po 1 szt. każdego rodzaju (Pink Margarita, Mojito, Blue Curacao, Pina Colada) Galaretkę zieloną, niebieską i żółtą rozpuszczamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię