postanowiłam aromatyzować i używać go później do sałatek. Pierwszy test był wczoraj, posmarowałam nim pieczona dynię ;) Aromatyzowany olej z chili i czosnkiem Składniki: 300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili Wykonanie: Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną
Kulinarne przygody Gatityktórej dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki: 500 g białego sera na sernik 500 g g pieczonej dyni 3 jajka szczypta soli 13 czubatych łyżek mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kulinarne przygody Gatityrewelacyjny ! Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoim smakiem, tylko zamiast skwarek dałam nieco chudszą szynkę. Myślę, że z boczkiem też byłaby pyszna ! Doskonała zarówno na ciepło, jak i później na zimno. Tarta dyniowa z szynką i ryżem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 500 g pieczonej dyni
Kulinarne przygody Gatityjarmużu i buraka liściowego Mangold. Postanowiłam zaryzykować i połączyć te dwa warzywa w tarcie... Uważam, że eksperyment się udał, a kisz jest bardzo smaczny i na ciepło i na zimno ! Kisz, czyli tarta z jarmużem i Mangoldem Składniki: Kruche ciasto 125 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka śmietany 18% szczypta soli Farsz 3 jajka 1/3 szklani
Kulinarne przygody Gatityszklanką wody, a następnie wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 15-20 minut, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Na koniec dodajemy masło, pieprz i natkę. Głęboki talerz przelewamy zimna wodą, a na jego dno wykładamy warstwę ugotowanej kaszy manny. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie kasze kroimy w kostkę i nalewamy
Kulinarne przygody Gatityoleju z cebulą Składniki: 400 g filetów śledziowych w zalewie (u mnie Lisner) mleko lub maślanka do moczenia śledzia 2 cebule olej rzepakowy lub słonecznikowy tłoczony na zimno świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Śledzia moczymy w mleku bądź w maślance przez około 2 godziny. Płynu musi być tyle, żeby przykrył śledzie. Po upływie 2 godzin
Kulinarne przygody Gatitypietruszki 130 g selera 150 g ogórków konserwowych 200 g groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego na zimno 1 łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą
Kulinarne przygody Gatityżurawiną Składniki: 150 g płatków żytnich 150 g płatków pszennych 150 g płatków jęczmiennych 150 g płatków owsianych 1 - 2 pomarańcze 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 50 g trzcinowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka soli 3/4 łyżeczki mielonych goździków 50 g siemienia lnianego 50 g otrębów pszennych lub żytnich
Kulinarne przygody Gatityplastrów ananasa z puszki 100 g żółtego sera 2-3 łyżki majonezu sok z 1/2 cytryny sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: Ryż płuczemy na sitku zimna wodą a następnie gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Pierś oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni, również odstawiamy do ostygnięcia. Ananasa
Kulinarne przygody Gatitypanierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema catalana. Jest to coś w rodzaju naszego budyniu, z tym, że przygotowany on jest na bazie mąki kukurydzianej
Kulinarne przygody GatityJutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład jajek faszerowanych pastą łososiową . Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez
Kulinarne przygody Gatityjajek. Można też do jajek dodać łyżkę lub dwie mleka, wtedy omlet będzie bardziej puchaty. Tortilla doskonale smakuje zarówno na ciepło jaki na zimno. W hiszpańskich barach oprócz tradycyjnych przekąsek, czyli tapas, tortillę znajdziemy także bocadillo de tortilla, czyli podłużną bułkę przekrojoną na pół i wypełnioną tortillą z odrobiną sosu
Kulinarne przygody Gatitytego zimnego deseru. Przez całą zimę nosiłam się z z zamiarem zrobienia lodów pomarańczowych, bo przetwarzałam pomarańcze na różne sposoby, ale co wyjrzałam za okno, to zimno i jakoś nie nastrajało mnie to, żeby się jeszcze chłodzić od środka :-). Teraz już ładnie świeci słonko, więc pora na lody znakomita. Domowe lody pomarańczowe Składniki
Kulinarne przygody Gatityktóre możemy przygotować na świąteczny stół. Dziś jedna z propozycji mięsnych, czyli pieczona szynka w ziołach, która możemy potem wykorzystać na dwa sposoby: pokroić jak wędlinę i zjeść na zimno z chrzanem lub sosem tatarskim, lub potraktować jak danie obiadowe i podać na ciepło polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia. Szynka pieczona w ziołach Składniki
Kulinarne przygody GatityIlość użytego wywaru jest zależna od tego jak gęsty ma być sos. Gdy sos zgęstnieje dodajemy do niego chrzan, śmietanę i przyprawy. Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimna wodą, obieramy, kroimy na pół i polewamy sosem
Kulinarne przygody Gatity