matcha (do kupienia w five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji: 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango ( przejdź do przepisu ) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie
My Culinary Artpodajemy pokrojoną w plasterki, polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :) P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek
Tajskie smakiletnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny. 2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej
Tajskie smakioknem cały czas zimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji
Kolizje Smakówgarnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki ”przegryzą” się nieco. Podajemy na zimno
Kolizje SmakówMój synek jest wielkim fanem wszelkich kolorowych deserów. Uwielbia tort tęczowy i tęczowy sernik na zimno, dlatego też, kiedy na serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy, bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej
Kolizje Smakówziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji
Kolizje Smakówklasyczną sałatkę śledziową , Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki
Kolizje Smakówminut. Po upieczeniu na tarty nakładamy kawałek łososia i posypujemy go odrobiną pokrojonego szczypiorku. Tarty wychodzą bardzo smaczne kiedy są jeszcze ciepłe. Natomiast znakomicie smakują również na zimno z odrobiną sosu czosnkowego na bazie jogurtu greckiego. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratupatelnię w drugiej, odwracamy całość. Patelnię z omletem stawiamy na ogniu jeszcze na 2-3 minuty. Gotowy omlet zsuwamy na duży talerz. Możemy go jeść na ciepło oraz na zimno. Smacznego
Chilli Czosnek i Oliwaupieczeniu wnętrze. Dla mnie jest to relaksujące zajęcie:) W krajach bałkańskich ajwar stosowany jest jako dodatek do grillowanej ryby i mięs , np. do cevapcici czy raznjici, lub jako zimna przystawka podawana z pieczywem . Ja bardzo lubię chleb z ajwarem, szczególnie grillowany, świetny jest też rozsmarowany na serze kozim lub feta. Wspomnienia z Novigradu w Chorwacji... raznjici z frytkami
Chilli Czosnek i Oliwaprostu przełożyłam potrawę do naczynia do zapiekania i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Gotową potrawę spróbuj i dopraw solą i pieprzem, jeżeli to konieczne. Podawaj na ciepło lub na zimno, polane dobrą oliwą. Opcjonalnie możesz danie posypać pokruszoną fetą. P.s. Skusicie się na fasolkę po grecku? Przepis dodaję do akcji Greckie Smaki
Chilli Czosnek i Oliwatygodniu, pomyślcie o tej propozycji. Zmiksowanie sosu zajmie Wam mniej czasu, niż ugotowanie makaronu . A i zmywania jest po tym daniu niewiele :) Ponieważ sos przygotowuje się na zimno, przy odcedzaniu makaronu nie zapomnijcie o pozostawieniu w garnku nieco wody z gotowania (dosłownie 3-4 łyżki), która go podgrzeje, nieco rozrzedzi i nada jedwabistej konsystencji ( podobnie robimy, gdy łączymy makaron
Chilli Czosnek i Oliwapestki słonecznika ) na sos tahini: sok z 1-2 cytryn 3 łyżki tahini 2 ząbki czosnku sól, pieprz szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie) zimna woda do podania: chlebki pita cząstki cytryny Przygotowanie: Przygotuj sos tahini: w robocie kuchennym połącz pastę tahini, sok cytrynowy i czosnek. Dodaj tyle zimnej wody, aby uzyskać konsystencję sosu sałatkowego. Dopraw
Chilli Czosnek i Oliwaprzy tym trochę zdrowsze , bo tortilla nie wchłania tłuszczu ze smażenia. A gdy tortilla się piecze, Wy możecie naszykować pozostałe jedzonko. Tortilla jest również smaczna na zimno, choć uważam, że fajnie jest zjeść na imprezie coś ciepłego i konkretnego . Myślę, że Wasi goście się ze mną zgodzą i podziękują Wam, że podaliście im coś więcej niż miseczka chipsów:) Kolorowa
Chilli Czosnek i Oliwa