na zimno - 10906 przepisów (strona:521/728)

Sałatka z tuńczykiem, groszkiem i fasolą 920

dodatkiem oleju kukurydzianego BIOLEVITA - propozycja na zdrową i lekką kolację czy śniadanko.   W szybkim skrócie: olej kukurydziany BIOLEVITA (więcej info TU lub TU ) - uzyskiwany metodą tłoczenia na zimno bogaty jest w kwasy omega-6 i 9, oraz w witaminy E i K.  Przyczynia się do obniżania poziomu cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo oraz jest swoistym panaceum na procesy

Grunt to przepis!
Schab peklowany parzony 301

znów zagotowujemy całość i parzymy schab przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami. Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką. The post Schab peklowany parzony appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tort orzechowo- kawowy 224

przestudzenia. Ucieramy margarynę z cukrem na biały puch. Na koniec dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Kawę rozpuszczamy z kilku łyżkach wody tak aby uzyskać bardzo intensywny napar. Gdy kawa będzie zimna można wlać ją do masy i dokładnie wymieszać.  Ciasto kroimy na 3 lub 4 krążki. Każdy z nich możemy napączować alkoholem. Przekładamy poszczególne krążki  masą oraz brzegi ciasta

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 176

cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około 20 minut. Gdy masa będzie zimna formujemy z niej ciasteczka i obtaczamy kokosem. Gotowe władamy do lodówki , najlepiej żeby spędziły w niej całą noc:) smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Drożdżówki z borówkami 150

Jeżeli coś złości mnie w mieszkaniu w Norwegii to brak światła. Oczywiście  nie myślcie sobie, że tutaj biegają białe niedźwiedzie, jest zimno i dzień trwa kilka godzin. Bez przesady ( niestety spotkałam się z takim podejście i to nie raz). Bardziej narzekam w tym momencie na brak światła pod względem zdjęć. Niestety jeśli przychodzą pochmurne dni a tych jest bardzo

ciastkarnia na kruchym spodzie
PIECZONY CZOSNEK. 179

pół, całą główkę, nie obierają. Nacieram oleję i wstawiam do piekarnika na około 15-20 minut. Piekę w 220 stopniach, aż pięknie się zrumieni. Podaję na gorąco  lub zimno, jako dodatek do potraw lub wykorzystuję dalej w kuchni  Można urozmaicić smak, dodając zioła. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Kilka słów o zielonej herbacie - sposób parzenia, właściwości, przepisy 126

matcha (do kupienia w five o'clock) 2 łyżki wody w temp. 80 stopni + do dekoracji:  2 łyżki cukru trzcinowego, 2 plasterki mango ( przejdź do przepisu ) Sernik na zimno z Matchą Składniki: 150g herbatników maślanych 70g masła 2 tabliczki białej czekolady 700g serka do serników z wiaderka 1 puszka mleka kokosowego (400ml) 2 płaskie łyżki herbaty matcha 4 płaskie

My Culinary Art
Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie 146

podajemy pokrojoną w plasterki, polaną sosem powstałym z pieczenia, obok kładziemy Pak Choi w całości w formie "kwiatuczka" lub w listkach. Smacznego ! :) P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek

Tajskie smaki
Owoce morza w tempurze 182

letnią wodą, trwa to ok. 20 minut). Odsączamy je dokładnie na ręczniku papierowym i polewamy sokiem z cytryny. 2. Do miski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej

Tajskie smaki
Sałatka owocowa 140

oknem cały czas zimno i śnieg, a my już z utęsknieniem wyczekujemy lata. By przybliżyć ciepłe dni oraz ożywić wspomnienie słońca, postanowiłyśmy przygotować sałatkę owocową. Użyłyśmy produktów, które są dostępne o tej porze roku, więc głównie cytrusy takie jak pomarańcze, czy mandarynki. Jednak jak tylko zrobi się (wreszcie!) ciepło można dodawać dowolne owoce sezonowe. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji

Kolizje Smaków
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 695

garnka oraz doprawiamy. My dodajemy dość sporą ilość świeżo mielonego pieprzu, nieco mniej soli. Całość odstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje, gdy wszystkie składniki ”przegryzą” się nieco. Podajemy na zimno

Kolizje Smaków
Muffinki tęczowe 158

Mój synek jest wielkim fanem wszelkich kolorowych deserów. Uwielbia tort tęczowy i tęczowy sernik na zimno, dlatego też, kiedy na   serwisie kotlet.tv wpadły mi w oko muffinki tęczowe koniecznie musieliśmy je zrobić. Musieliśmy, bo mój synek nie tylko lubi je zajadać, uwielbia też piec. Wprawdzie kuchnia wygląda wówczas jak po małym tornado, a sprzątania jest 3 krotnie więcej

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 223

ziela angielskiego. Dokładamy również usmażoną rybę. Całość delikatnie mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 15 minut. Próbujemy i doprawiamy. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako dodatek do kolacji

Kolizje Smaków
Ostatni weekend przed świętami. 142

klasyczną sałatkę śledziową , Potrzebują one czasu aby wszystkie smaki i aromaty przegryzły się. Przygotowujemy również kapustę z grzybami. Możemy również w tym dniu przygotować cynamonowo-piernikowy sernik na zimno lub piernik marchewkowy   Ozdabiamy pierniczki choinkowe wraz z resztą rodziny. Poniedziałek Obrabiamy kupione karpie (chyba że udało nam się to zrobić wcześniej:) )) Dzwonki obsypujemy solą, majerankiem i odstawiamy do lodówki

Kolizje Smaków